Bærekraft. Hva ligger egentlig i begrepet vi ofte kan lese om? Jo, kort og greit så handler det om én ting: Å leve på en rettferdig måte, innenfor planetens tåleevne og overfor de andre menneskene på jorden – noe for eksempel marin forsøpling ikke er. Det kan også være lurt å tenke på når du skal spare til pensjon.

Men hvordan snakker man egentlig om bærekraft med folket? 

Surfer og bærekraftsentusiast Simen Andreas Henrik Knudsen (31) har en tanke. 

– Folk er dritlei av at andre retter pekefingeren mot dem og forteller dem hva de ikke skal gjøre. Det har man forsøkt i 40 år, men det funker ikke. Når folk moraliserer tar man heller avstand fra saken. 

Han utdyper:

– Jeg vil heller skape et ønske hos folk om å bli med. Om å være med å endringen, og om å skape nye holdninger. Men da må du tilrettelegge slik at folk skal få lyst til å gjøre det selv. Det skal være gøy å redde verden. Du skal ikke måtte pines og leve på to kroner om dagen. 

Les også: Ditt største CO2-utslipp er ikke det du tror

– Skjønte noe var galt

Knudsen er oppvokst ved havet, og har siden han tuslet rundt på barnsbein lært om viktigheten av miljø og natur. Med en far som elsket å være utendørs, og en farfar som renset vann med rekeskall, har han lært at handling skaper holdning. 

Han har alltid vært miljøbevisst, men han har ikke alltid vært så miljøvennlig. 

– Jeg reiste mye rundt i verden på surfe-ferier og kjørte mye bil før, men så leste jeg forskningsrapporten «Hvor går grensen?», samtidig som Al Gores dokumentar «En ubehagelig sannhet» kom ut. Da skjønte jeg at noe var galt. Jeg skjønte at jeg var med på å ødelegge naturen. 

ENGASJERT: Simen Knudsen reiser ofte rundt og holder foredrag om hvordan vi best kan prøve å gjøre verden til bedre sted, ved blant annet å rydde strandlinjene her til lands. Foto: PRIVAT

På randen til kollaps

«Vi vet mest, men vi er også de som ødelegger mest. Da finnes det ikke håp», ble Knudsen fortalt på et vorspiel. Han ville imidlertid ikke at all moroa skulle ta slutt. 

– Jeg ville motbevise det. Det går an å surfe, stå på ski og reise uten at det ødelegger. Det går an å leve et bærekraftig liv uten at det går på bekostning av livskvalitet. 

Knudsen startet for et par år siden miljøorganisasjonen Nordic Ocean Watch (NOW) som jobber for å gi folk handlingsaktiviteter slik at de kan skape flere hverdagshelter som vil ta vare på havet. Gjennom NOW holder han foredrag på skoler og konferanser, og arrangerer eventer i håp om at skapes en kultur om at de som bruker havet må gi noe tilbake, slik at havet ikke blir «oppbrukt». 

– Slik havet er nå, er det på randen til kollaps. Overfiske, klimagassutslipp, avrenning fra landbruk og plastforurensing er alle store trusler. Det er synd at det må en hval med plast i magen til for at nordmenn får øynene opp for hvordan situasjonen faktisk er. 

Ti tips til å redusere plastforbruket ditt!

HEIER PÅ SIMEN: Bærekraftekspert i Storebrand, Harald Martens Holm, er blant de som synes det er topp at surferne går foran og tar ansvar. Foto: VG PARTNERSTUDIO

– Det største du kan gjøre

Bærekraftekspert i Storebrand, Harald Martens Holm, mener at Nordic Ocean Watch er et veldig godt eksempel på hvordan hver og en kan bidra i hverdagen.

– Vi vet at forsøpling av havet er en av de store utfordringene vi har fremover, både tilgangen på det og også hvordan vi bruker havene og ressursene vi har i havet. Norge som fiskerinasjon burde gått foran her som et godt eksempel. I stedet er det surferne som går foran og tar ansvar. NOW viser at det ikke skal så mye til for at hver og en av oss kan bidra, samtidig som det viser kraften i hva vi kan få til sammen. Min oppfordring til folk er at de gjør som Simen: Finn det du brenner for, og engasjer deg. Engasjerte folk kan flytte (is)fjell!

Innsatsen til enkeltmennesker og samfunn er viktig, men er du også klar over hvor mye makt du har gjennom sparepengene dine? Halvparten av pengene på verdens børser er pensjonspenger, og hvor du sparer har noe å si. Mange tenker på smeltende isfjell og ekstremvær når de hører ordet «bærekraft». Storebrand tenker på pensjonspengene dine. 

– Sparepengene dine betyr noe for fremtiden. Ofte investeres de i selskaper verden over. Da er det greit å tenke på om det er et dårlig selskap eller et bra selskap. Hvordan pengene dine plasseres kan det være det største du kan gjøre for klimaet fremover. I Storebrand investerer vi pengene dine i selskaper vi forventer skal lønne seg for både deg og planeten, mener han. 

Han fortsetter:

– Som pensjonsleverandør må vi tenke langsiktig. Det er det bærekraft handler om. Vi har kunder som skal få utbetalt pensjonen sin om alt fra to til 50 år. Så mye som to tredjedeler av det de ender opp med å få i pensjon, kommer fra avkastning. 

Denne avkastningen antar Storebrand vokser på best mulig måte ved å investere i bærekraftige bedrifter. 

Hva er sammenhengen mellom pensjon og bærekraft?

Rydd litt for hver gang

NOW jobber etter filosofien #tavaha, som også er blitt en hashtag i sosiale medier. En forkortelse på «ta vare på havet», hvor de oppfordrer til at strandrydding og andre miljøvennlige valg i hverdagen som er bra for havet. 

– Det flyter 150 tonn plast rundt i havet, og mye av det havner langs norske strender hvert år. Dette er jo trist, men samtidig ser jeg på det som en kjempemulighet til å skape endring. Fordi endelig har vi fått et folkelig miljøproblem som det er enkelt å forstå og engasjere seg i. Alle kan gå ned på stranden og ta og føle på plasten som driver i land. Vi plukker det opp, ser hva det er, og ikke minst tar vi det med oss kan gjøre strendene litt renere. 

FARLIG FOR DYR OG NATUR: Hvert eneste minutt dumpes det plast tilsvarende en fullastet søppelbil i havet, ifølge World Economic Forum. Foto: PIXABAY

– Engasjer deg

En så enkel handling gir en veldig god følelse av å ha gjort noe bra for verden, mener Knudsen. 

– Hvis du hadde hatt en knapp på kjøkkenet ditt som gjorde verden til et litt bedre sted hver gang du trykket på den, da hadde du trykket en del ganger i løpet av en dag, ikke sant? Det er slike knapper vi må lage, og det må være lav terskel for å trykke på dem. 

Når det snakkes om å leve bærekraftig og få bukt på de store klima- og miljøutfordringer verden står overfor i dag, og i fremtiden, snakkes det om å «redusere fotavtrykket». Det holder ikke, mener Knudsen. 

– For hvert fotavtrykk du setter igjen må du også legge igjen et håndavtrykk, og gjøre verden til et litt bedre sted. Problemet er ikke at du er der. Problemet er at du ikke bidrar når du er der. 

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall»

Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du vite mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?