Hjernen er ikke skapt for pensjonssparing, ifølge den svenske kognisjonsviteren Elin Helander. 

– Pensjon handler om noe som for de fleste ligger veldig langt frem i tid. Det er lettere for oss å ta stilling til og prioritere ting som ligger i nær fremtid, for det føles mer relevant for oss, sier hun. 

Helander er forskningsansvarlig i spareappen Dreams. Der bruker hun sin ekspertise om hjernen og hvordan vi mennesker tar beslutninger til å hjelpe folk med å spare penger.

Så du denne? – 9 av 10 unge kan fint lite om pensjon

Hun viser til publisert forskning som har påvist at hjernen ikke er laget for pensjonssparing, og en naturlig årsak til det er at det ikke er veldig lenge siden vi hadde en gjennomsnittlig levealder på 40 år. En annen årsak er at hjernen fungerer slik at den søker rask belønning, og den er designet for å løse problemer her og nå. Sparing til pensjon er det motsatte: Det handler om å avstå fra belønning, og tenke langsiktig. 

– Men du trenger å få folk til å forstå at det er i dag du har alle muligheter for å skape den pensjonisttilværelsen du ønsker deg. Jo lenger du venter, desto mindre muligheter har du. 

Les også: Helt eller delvis hjemmeværende? Ikke bli pensjonstaperen i forholdet!

DE FLESTE MÅ SPARE: Noen arver penger, og noen har verdi i boligen, men folk flest må selv sørge for at pensjonisttilværelsen blir fin gjennom egen pensjonssparing, mener Ronny Kiss i Storebrand.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

– Litt naivt

Leder for sparing og pensjon i Storebrand, Ronny Kiss, ser de samme tendensene Helander snakker om i sin jobb: 

– Sparing til pensjon er noe av det smarteste du gjør, men folk klarer ikke å ta det innover seg. De tenker: «Men jeg har jo bolig», «Jeg får jo arv», eller klassikeren «Men staten tar jo vare på meg», men det er litt naivt. Noen kommer til å arve penger, og noen kjøpte boliger som har steget ekstremt i pris, men Ola Nordmann må spare.  

– Så til de som tenker at «det ordner seg», kan jeg fortelle at det ikke gjør det helt av seg selv, sier han. 

Eksperten svarer: Derfor bør du starte tidlig med egen pensjonssparing

Han mener derfor at det nye produktet Individuell pensjonssparing (IPS), kan være en løsning på problemet. 

– I IPS låser du sparepengene dine til du er 62 år, og de må utbetales i minimum 10 år og til du er 80 år. Mange mener det er dumt, men for de aller fleste er det veldig bra, nettopp for å sikre at pengene går til det som er formålet med sparingen, nemlig pensjon.

Kiss fortsetter:

–  Jeg har selv falt for fristelsen og tatt ut penger fra ikke låst pensjonssparing for å bruke de på noe jeg ønsker der og da, og da kan det være lurt å spare i to ulike kontoer, hvorav en av dem er låst til du blir pensjonist. 

Les også: Satser du på å vinne i Lotto?

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall». 

Sjekk hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på storebrand.no.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Vil du lære mer om pensjon? Her kan du lese flere artikler!

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?