Helt gratis er det vel ikke, tenker du sikkert nå. Men det er det faktisk. Å opprette en spareavtale utover det du får av Folketrygden og arbeidsgivere, er lurt for å sikre deg en komfortabel pensjonisttilværelse. Det finnes også grep du kan ta for å øke pensjonssaldoen din uten å spare mer selv. 

– Har du hatt flere arbeidsgivere? Da har du antageligvis avtaler liggende hos ulike selskaper. Dette er din oppsparte pensjon, og det er et par ting du kan gjøre med disse pengene som gjør at de vokser – uten at det koster deg noe, sier pensjonsekspert Knut Dyre Haug i Storebrand.

Les også: Slik finner du pensjonspengene du ikke visste du hadde

Se videoen som viser hvordan pensjonseksperten Knut tok Alexander gjennom tre steg til en bedre pensjon

Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt innskuddspensjon for sine ansatte, har du nok pensjonskapitalbevis liggende hos ulike selskaper. Det lønner seg å samle disse avtalene på ett sted for å unngå å betale både dobbelt og trippelt i årlige gebyrer.

PS: Dersom du har pensjonskapitalbevis hos andre selskaper enn Storebrand, har ikke de lov til å vise deg hvor du har disse avtalene. Dette kan du imidlertid enkelt sjekke ved å logge inn med BankID på norskpensjon.no. Noter ned hvilken leverandør du har avtale hos, samt avtalenummeret, og flytt dem til den leverandøren du ønsker skal ta vare på pengene for deg frem til du pensjoneres.

Lyst på full oversikt over pensjonen din? Sjekk Storebrands pensjonskalkulkulator

ØK DIN PENSJON: På storebrand.no kan du se hva du kan forvente å få i pensjon, og hva ekspertene anbefaler at du bør gjøre for å få en bedre pensjon. Kanskje det kan være lurt å ta et enkelt grep for å gjøre ekspertenes anbefalte pensjonstall til en realitet? Foto: VG Partnerstudio

Velg spareprofil med høy aksjeandel

– Dersom du har hatt arbeidsgivere som har hatt såkalt ytelsespensjon, har du nok en fripolise liggende. Fripolisene har en garantert avkastning som gjerne ligger mellom 2,5 og 4 prosent i året. Har du mange år igjen til pensjonsalder, kan det være smart å si fra deg denne garanterte avkastningen til fordel for å kunne velge spareprofiler med høyere aksjeandel og dermed forventet høyere avkastning, sier pensjonseksperten. 

Storebrand har en fripolisekalkulator som gir deg en anbefaling om hva du bør gjøre med fripolisen din.

Les også: Slik får du pengene du allerede har tjent til å jobbe for deg

Sist, men ikke minst, kan du gå inn og sjekke at du har riktig spareprofil på dagens innskuddspensjon. Storebrand plasserer innskuddspensjonen din i aksjer og rentepapirer, slik at det arbeidsgiver sparer for deg hvert år skal vokse og gi deg mer i pensjon.

– Jo høyere andel aksjer i pensjonen, desto høyere avkastning kan du forvente å få. Mer pensjon i aksjer betyr samtidig høyere risiko. Da må man være forberedt på at verdien kan svinge litt underveis, men dersom du har lenge igjen til pensjonsalder, er det lurt å ha litt is i magen, sier Dyre Haug.

For å sjekke hvilken spareprofil du har i dag, og finne ut hvorvidt du burde endre denne, logger du inn i Storebrands pensjonskalkulator. Deretter klikker du deg inn på det som heter «Endre spareprofil». Der ser du hvor mye mer du kan få i pensjon ved å endre spareprofil til «Anbefalt pensjon». Her tilpasses aksjeandelen automatisk etter hvor lenge det er til du skal ta ut pengene dine. Er du under 43 år ligger aksjeandelen på 80 prosent, før den trappes gradvis ned til den ender på 20 prosent ved pensjonsalder.

Les også: Ivar (30) klikket seg til bedre pensjon

Her kan du sjekke om du bør endre spareprofil!

Var dette vanskelig? Nei. Kostet det deg noe? Nei. Har din forventede pensjonsutbetaling vokst? Med all sannsynlighet.

Dersom du vil sørge for å ha nok å rutte med når du blir pensjonist, kan det være lurt å opprette en spareavtale også. Her kan du lese mer om hvilken pensjonssparing som passer deg. 

PS: Opptatt av skatten om dagen? Nå kan du også få inntil 9 200 kroner i skattefordel på sparing til pensjon i IPS – individuell pensjonssparing. Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen, kan du sjekke hvor mye du bør spare, og les mer om IPS på Storebrand.no. 

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall».

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall. 

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?