Tall fra Finans Norge viser også at stadig flere unge sparer til nettopp pensjon. I 2014 var det kun ni prosent av de mellom 18 og 29 år som tok ansvar for egen pensjonssparing. Fire år senere er tallet mer enn doblet. 

Blant 20-åringene som har startet pensjonssparingen finner vi Rebecca Alvsing (23). Etter at regninger var betalt og penger var satt av på BSU-kontoen, så hun at hun hadde penger igjen. Da bestemte hun seg for å tenke langsiktig. 

– Da jeg skjønte hvor mye bare litt sparing kunne vokse i lengden, ville jeg starte i det små og heller øke sparesummen etter hvert som jeg tjener mer, sier hun.

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no

23-åringen setter i dag inn 300 kroner til pensjonssparing, og siden hun har startet en fast spareavtale via autogiro som trekkes på lønningsdagen, merker hun heller ikke at pengene forsvinner fra konto. 

– Det er 300 kroner jeg antageligvis hadde brukt på noe unødvendig, og samtidig er det en såpass liten sum at jeg fortsatt har penger igjen som jeg kan bruke på ting jeg vil ha. 

Det er lenge til Alvsing skal gå av med pensjon, men hun har likevel klart for seg hva hun skal bruke pengene på når den tid kommer. 

– Når jeg blir pensjonist vil jeg kjøpe meg en leilighet i et varmt land og leve det gode liv. 

Les også: 2 av 3 vet ikke hva de har i pensjonssparegrisen

Les mer om pensjonssparing for deg i:

30-årene | 40-årene | 50-årene | 60-årene

SPARER: Rebecca Alvsing ønsker muligheten til å bo litt i varmere strøk når hun blir pensjonist, og da har hun innsett at hun må spare.  Foto: Privat

Sparer 600 kr i snitt

22 prosent av unge i dag sier de sparer til pensjonistlivet, ifølge tall fra Finans Norge. Storebrands kunder mellom 20-29 år sparer i snitt 600 kroner i måneden til pensjon. Det er gledelige tall, mener pensjonsrådgiveren.  

– Disse tallene viser at det går riktig vei, og at unge begynner å få et forhold til pensjon. Tanken om at staten fikser pensjonisttilværelsen for deg er på vei ut, og de fleste unge i dag er mer klar over at de selv må sørge for å legge til rette for økonomien for å få det livet de ønsker som pensjonister, sier pensjonsrådgiver og foredragsholder i Storebrand Øyvind Bendz Strøm. 

Vet du hva du kan forvente å få i pensjon? Sjekk «Ditt pensjonstall» på storebrand.no

GIR RÅD: Pensjonsrådgiver og foredragsholder i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.  Foto: VG Partnerstudio

Fyll BSU og fjern gjeld

Er du også av den oppfatning at det er litt tidlig å starte med pensjon allerede i 20-årene? Da har du delvis rett, ifølge pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.

– Det første du skal gjøre i 20-årene, er å fylle opp BSU-kontoen din. Skattefordelen som følger BSU-sparing er bedre enn hva du kan forvente å få i avkastning gjennom fondssparing – og den hjelper deg også på veien mot egen bolig.

Du bør også kvitte deg eventuell forbruksgjeld før du setter i gang med pensjonssparingen. 

– Har du kredittgjeld bør du betale ned denne før du begynner å spare i fond. Disse rentene vil nemlig gjøre at du går i minus – selv om du sparer, ettersom rentene på kreditt- og forbrukslån ofte er mye høyere enn forventet avkastning på fondssparing. 

Les også: 9 av 10 unge kan fint lite om pensjon

Hvis BSU-kontoen er full og eventuell kredittgjeld er borte, og du fortsatt har litt penger til overs, er det på tide å begynne med pensjonssparing. 

Hvis du som 25-åring sparer 600 kroner i måneden frem til du blir 67 år, vil du nesten sitte med en million kroner. Se hvordan her:

Vi forutsetter en årlig nettoavkastning på 5,0 prosent, som er i tråd med Finans Norges Bransjestandard på 5,75 prosent i aksjefond fratrukket 0,75 prosent i forvaltningshonorar (tilsvarer eksempelvis vårt populære faktorfond Storebrand Global Multifactor). Bankrenten er forutsatt 2% årlig. Beløpene er fremstilt i fremtidig kroneverdi, altså ikke korrigert for inflasjon (tap av kjøpekraft) eller lønnsvekst (at du får råd til å spare mer).

Små beløp vokser seg store

I likhet med Alvsing mener pensjonsrådgiveren at du ikke trenger å blakke deg hver måned for å sikre en behagelig pensjonisttilværelse, og det enkle rådet hans lyder slik: 

– Har du inntekt, bør du spare til pensjon.

– Begynn i det små, om så bare en hundrelapp i måneden. På den måten får du et forhold til sparingen, og du kan lettere øke beløpet etter hvert som økonomien tillater det. Det viktigste er at du ikke sparer en så stor sum at det gjør vondt i lommeboken.

Les også: Så lite må du spare hver dag for å bli millionær som pensjonist

Selv beskjedne sparebeløp, for eksempel 100 kroner i måneden, gir deg et godt resultat i den andre enden. Du får nemlig stor glede av den såkalte rentes-rente-effekten underveis. Jo flere år pengene dine gir avkastning, desto høyere blir beløpet som du får avkastning av – litt som en snøball som ruller og blir større og større.

Hvis du lurer på hva du får i pensjon fra staten og fra arbeidsgivere, logg deg inn på Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall».

Lurer du på hvilken pensjonssparing som passer for deg? Sjekk hva du kan velge på storebrand.no

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Det koster ikke mer å spare bærekraftig

Det er ofte i matvaredisken at engasjementet rundt bærekraft oppstår. Men hva med innholdet i sparepengene dine?