Det skjønte også 42 år gamle Alexander Endsjø at han burde gjøre. Forrige vinter ble han og familien utfordret til å leve for kun 9800 kroner over en periode på to uker – i likhet med mange minstepensjonister i dag. 

Etter det brutale møtet med svært trang økonomi, bestemte Endsjø seg for å sette i gang med pensjonssparing.

– Det er med pensjonssparing som med alt annet «kjedelig», som for eksempel å skulle begynne å trene eller å male huset. Folk synes det er vanskelig å komme i gang, sier han. 

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no

Endsjø har nå valgt å spare 2000 kroner i måneden i aksjefond, og mener at sparingen også gjør at han tenker over utgiftene sine. 

– Jeg tenker en ekstra gang over spontankjøpene mine. De aller fleste har nok noen kroner de kan spare inn på forbruk, som heller kan gå til langsiktig sparing. Du vil sitte igjen med en veldig god følelse når du tar slike smarte, økonomiske grep. 

Har du ikke helt kontroll over pensjonssaldoen din? Logg deg inn i Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» og få full oversikt!

Les mer om sparing for deg i:

20-årene | 30-årene | 50-årene | 60-årene

LÆRTE AV ERFARING: Alexander Endsjø innså viktigheten av egen sparing etter å ha levd på halv lønn i to uker.  Foto: VG Partnerstudio

Bør ha mulighet til å prioritere sparing

Personer i 40-årene har gjerne boliglån, kombinert med barn, bil, båt og/eller hytte. I mange tilfeller bor også 40-åringene sammen med en annen voksen person, er i full jobb og har god inntekt. Dette er med andre ord en periode av livet hvor du bør ha muligheten til å prioritere sparing. 

– Gjør du dette nå, sikrer du deg selv økonomisk valgfrihet senere i livet, sier pensjonsrådgiver og foredragsholder Øyvind Bendz Strøm i Storebrand. 

Les også: Dagens 30-50-åringer kan vente seg pensjonssjokk

Få mener de sparer nok

I en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Storebrand oppgir 72 prosent at man bør komme i gang med pensjonssparingen før fylte 40. 68 prosent av de i aldersgruppen 40-49 er svært enige i dette, men kun 46 prosent oppgir at de sparer jevnlig til pensjon. Av dem er det kun 17 prosent som mener de sparer nok til pensjon. 

– At en så stor andel mener at man bør ha kommet i gang før fylte 40 år, anser jeg som svært positivt. Dette er en indikasjon på at mange nå har fått et sterkere forhold til pensjonssparing, og fått med seg at det også kan være ganske smart, sier pensjonsrådgiver Strøm. 

 – Men mange lurer nok fortsatt på, «hvor skal jeg starte?», «hvordan kommer jeg i gang?» og «hvor mye skal jeg spare?».

Les også: 2 av 3 vet ikke hva de har i pensjonssparegrisen

KOM I GANG: Det er den klare beskjeden fra pensjonsrådgiver Øyvind Bendz Strøm. Foto: VG Partnerstudio

Bendz Strøm mener pensjon skal være enkelt, og du kommer i gang ved å sjekke din forventede pensjon i kalkulatoren «Ditt pensjonstall». 

– Da får du en status på hvor stor pensjonssparegrisen din er i dag, hva du kan gjøre med det du har opparbeidet av pensjonspenger til nå, samt finne ut hvor mye du bør spare for å få den pensjonisttilværelsen du ønsker. 

SFO-pengene kan bli en gullgruve

Det høres kanskje enkelt ut å legge unna en tusenlapp i måneden, men når regninger skal betales, munner mettes og hjulene holdes i gang på hjemmebane, er det fascinerende hvor fort saldoen synker. Spesielt vrient kan det være i den perioden av livet hvor barna er små, boliglånet ferskt og utgiftene mange.

– Nøkkelen ligger i å gripe fatt i de sparemulighetene som oppstår når det skjer noen små endringer i privatøkonomien, sier Bendz Strøm. 

En slik mulighet åpner seg for eksempel den dagen poden er stor nok til å klare seg uten skolefritidsordning. 

– Når en fast utgift blir borte vil du ha mer penger igjen på konto, og det vil være fornuftig å tenke over hva du nå skal bruke disse til. Du er jo vant til å leve uten disse pengene i hverdagen, og finner man ikke en smart plass for disse pengene, for eksempel en pensjonssparing, går de fort inn i det daglige forbruket, fortsetter pensjonsrådgiveren.

Les mer: Slik kan SFO-pengene bli til et millionbeløp

Hvis du som 45-åring sparer 1400 kroner i måneden nå, kan du sitte med over en halv million kroner som 67-åring. Se hvordan her:

Vi forutsetter en årlig nettoavkastning på 5,0 prosent, som er i tråd med Finans Norges Bransjestandard på 5,75 prosent i aksjefond fratrukket 0,75 prosent i forvaltningshonorar (tilsvarer eksempelvis vårt populære faktorfond Storebrand Global Multifactor). Bankrenten er forutsatt 2% årlig. Beløpene er fremstilt i fremtidig kroneverdi, altså ikke korrigert for inflasjon (tap av kjøpekraft) eller lønnsvekst (at du får råd til å spare mer).

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no

Snittet sparer 1 400 kroner

Storebrands kunder i 40-årene sparer i snitt cirka 1 400 kroner i måneden i fond.

– Hvor mye du bør spare i måneden er svært individuellt, men i 40-årene kan man ha som mål å komme seg opp på 1 000-2 000 kroner som bør settes av til egen pensjonssparing. Det kan hvert fall være et mål å strekke seg etter, mener Bendz Strøm. 

Han fortsetter:

– Du er inne i en alder hvor du bør ha et bevisst forhold til pensjonen din, og hvor du fortsatt kan ta grep uten at det sluker for mye av budsjettet ditt. Lag en plan for nedbetaling av lån og oppbygging av sparekapital. Gjør du dette nå, sikrer du deg selv økonomisk valgfrihet senere i livet, sier han. 

Det kan også være penger å tjene, uten at du må spare mer. Dette gjennom pensjonskapitalbevis som kan samles for å slippe flere gebyrer, fripoliser som kan investeres og innskuddspensjon du kan styre risikoen på i håp om å øke avkastningen. 

Storebrand har en fripolisekalkulator som gir deg en anbefaling om hva du bør gjøre med fripolisen din, samt en egen side som viser deg hvordan du kan slå sammen pensjonskapitalbevis fra flere arbeidsgivere. 

– Men ikke glem å starte en spareavtale. Vi kan ikke lenger belage oss på at det ordner seg selv gjennom folketrygden og pensjonssparingen gjennom arbeidsgiver.

Les ogsåSlik finner du pensjonspengene du ikke visste du hadde

IPS for deg i 40-årene

Du har kanskje lest om den nye ordningen for individuell pensjonssparing (IPS)? I korte trekk er IPS en spareordning som gir deg skattefordeler i bytte mot at du binder sparepengene til pensjonsalder, og den passer ypperlig for deg i 40-årene som kan sette av litt midler til pensjonisttilværelsen. 

– Hvem vil vel ikke få mest ut av sparingen sin når man først har kommet i gang? påpeker Bendz Strøm, og viser til lønnsomheten ved å spare i IPS versus i en vanlig fondskonto.

Les mer om IPS og de gunstige skattefordelene på storebrand.no.

Har du ikke helt kontroll over pensjonssaldoen din? Logg deg inn i Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» og få full oversikt!

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?