Du nærmer deg pensjonsalder, og har sikkert en viss peiling på hvordan økonomien vil se ut når den tid kommer. Samtidig er det mange i denne alderen som faktisk har anledning til å spare mer og bruke mindre.

 – Nå er du inne i en alder hvor du bør ha et bevisst forhold til pensjonen din, og hvor du fortsatt kan ta grep uten at det sluker for mye av budsjettet ditt. Lag en plan for nedbetaling av lån og oppbygging av sparekapital. Gjør du dette nå, sikrer du deg selv økonomisk valgfrihet når pensjonisttilværelsen kommer, sier pensjonsøkonom og spareekspert Knut Dyre Haug. 

Les også: Lyst til å gå av med pensjon som 62-åring? Da bør du begynne å spare nå

Vil velge fra øverste hylle

55-åringen Terje Berge er én av dem som har tenkt mye på pensjonen sin, og har faktisk vært så dedikert at han har spart siden han var i midten av 30-årene. 

– Jo tidligere man begynner, desto lettere er det å få en god pensjon, sier Berge.

– Jeg stoler ikke på at den offentlige pensjonen vil være tilstrekkelig for meg og min pensjonisttilværelse, så jeg har spart til pensjon i rundt 20 år. 

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no

Les mer om pensjonssparing for deg i:

20-årene | 30-årene | 40-årene | 60-årene

Det er fortsatt en stund til Berge går av med pensjon, så han har ikke bestemt seg hva han ønsker å bruke pengene på, utover at han ønsker å reise mye. 

– Men det gir meg en sikkerhet og trygghet til å kunne velge på øverste hylle når den tid kommer. 

Berge forteller at han sparer via en aksjeplan på jobben, og gjennom langsiktige aksjefond. Og han har et tips til dem som ikke har kommet i gang med pensjonssparingen:

– Start så tidlig som mulig, om så bare med små beløp, sier han. 

Les også: Dette bør du vite om pensjon og arv

FLERE MULIGHETER: Terje Berge mener pensjonssparingen gir ham en sikkerhet og en trygghet til å kunne velge aktiviteter når han blir pensjonist.  Foto: VG Partnerstudio

Dropp store summer i banken

I en fersk undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Storebrand, oppgir 41 prosent i aldersgruppen 50-65 år at de sparer jevnlig til pensjon. Når Storebrand spør samme aldersgruppe om de synes de sparer nok til pensjon, svarer kun 29 prosent «Ja». 

– Jeg er redd for at mange i denne aldersgruppen ikke har fått med seg at pensjonssystemet i Norge har endret seg. Det er blitt vanskeligere å nå et pensjonsnivå tilsvarende det vi ser dagens pensjonister har. Samtidig ser vi et voldsomt forbruk hos denne gruppen: Det kjøpes hytter og biler i «strie strømmer», godt hjulpet av villige banker som ikke tenker på at om noen år skal denne gjelden betales av halv lønn, sier han og fortsetter:

– Mitt råd til denne gruppen er å ta en grundig gjennomgang av økonomien. Sjekk om gjelden kan være på et nivå som lett kan betjenes av pensjonen, sjekk om forbruket ditt kan betales av «halv lønn», og se over sparingen din – ikke minst pensjonssparingen. 

Les også: Slik sparer du smartere til barna og Slik gir du fond i gave til barnebarna

Dersom du henger etter med pensjonssparingen i 50-årene, kan det være lurt å komme i gang med et engangsbeløp. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at 55-66-åringene i 2016 hadde rundt 380 000 kroner i banken. Noe av dette kan det være lurt å sette i aksjer. 

– Mange nordmenn tror at en sparekonto med høy rente er den beste måten å spare på, men skal du spare i mer enn fem år, bør du spare i aksjefond. Skal du spare til pensjon for eksempel, forventer vi at fondssparing gir bedre avkastning enn om du setter pengene på en høyrentekonto i banken, sier pensjonseksperten.  

Les mer om hvordan fond banker bank her

VURDER IPS: Det er pensjonsøkonomen Knut Dyre Haugs klare råd til landets 50-åringer. – Det er ikke så skummelt å binde pengene når det ikke er så mange år igjen til pensjonsalder, mener han.  Foto: VG Partnerstudio

Hvor mye, og hvordan?

Men hvor mye skal du spare? Det kommer an på hvor stor sparesaldo du allerede har, hvor mye du har i gjeld og hvor høy inntekten din er. Men til sammenligning sparer Storebrands kunder i 50-årene i snitt cirka 1 800 kroner i måneden i fond.

For de som er kommet i 50-årene, anbefaler Dyre Haug Individuell pensjonssparing (IPS). Hva er IPS, spør du? Det er en form for sparing som sikrer at pengene går til sitt formål – nemlig pensjonisttilværelsen. 

IPS gir deg skattefordeler på sparingen din (23 prosent i 2018), og pengene du sparer her er bundet til du fyller 62 år. Du skatter av pengene når de tas ut, og de må utbetales over minst 10 år, og vare til du har fylt 80 år. Men, du skal ikke være redd for å binde en del av sparepengene dine. 

– «No problem», mener Dyre Haug og utdyper:

– Dersom målet er sparing til pensjon, er det flott å binde pengene. Da blir de ikke borte underveis. Selvsagt kan du avbryte sparingen hvis noe viktigere kommer i veien. IPS er i det lange løp også mer lønnsomt enn vanlig fondssparing. 

Les også: Så lønnsomt er IPS

Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen, kan du sjekke hvor mye du bør spare, og lese mer om IPS på Storebrand.no.

Hvis du som 55-åring sparer 2000 kroner i fond frem til du blir pensjonist, kan du sitte med nesten 400 000 kroner. Se hvordan her!

Vi forutsetter en årlig nettoavkastning på 5,0 prosent, som er i tråd med Finans Norges Bransjestandard på 5,75 prosent i aksjefond fratrukket 0,75 prosent i forvaltningshonorar (tilsvarer eksempelvis vårt populære faktorfond Storebrand Global Multifactor). Bankrenten er forutsatt 2% årlig. Beløpene er fremstilt i fremtidig kroneverdi, altså ikke korrigert for inflasjon (tap av kjøpekraft) eller lønnsvekst (at du får råd til å spare mer).

Lurer du på hva du kan forvente å få i pensjon? Da kan du logge deg inn i Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjontall» og få full oversikt. 

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?