De aller fleste kan kjenne seg igjen i følelsen av å ikke vite hva du skal kjøpe i gave. Det klassiske sølvtøyet får spedbarnet nok av – det samme gjelder leker. Og vet du egentlig hva en 15-åring ønsker seg? Nei, det blir nok penger du gir bort. Enten i form av sedler i en konvolutt, eller penger inn på en konto. 

Men hva med å gi en pengegave som vokser i verdi – lenge etter at den er mottatt? Storebrands nye løsning gjør det mulig å gi fond i gave enkelt på nett. Det er hyggelig å få, og kan over tid kunne realisere både små og store drømmer. I tillegg gir sparing i fond på sikt, høyere avkastning enn rentene i banken.

Les mer: Du taper penger hvis du har store summer i banken

FAVORITTONKEL? Pensjonsrådgiver Øyvind Bendz Strøm sparer en hundrelapp i måneden i fond til onkelungene sine. Her med Oda og Line.  Foto: VG Partnerstudio

Gir fond i 18-årsgave

Pensjonsrådgiver og foredragsholder i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm, har startet fondssparing for sine nieser Oda (7) og Line (5), og sin nevø Emre (10 mnd). Han sparer 100 kroner i måneden til de tre barna.

– Jeg ser jo selv hvor mye min egen fondssparing vokser over tid, og jeg tenkte det ville være en hyggelig 18-årsgave å gi bort om noen år. Jeg sparer 100 kroner hver til de tre, og det er penger jeg ikke merker forsvinner ut av konto. Samtidig vet jeg at de med avkastning og rentes rente-effekten vil vokse en del frem til barna blir 18, sier Bendz Strøm.

Les også: Se hvor stor forskjell litt ekstra sparing gir

Eksempel på hvordan fond «banker» bank

Hvis du er raus, og sarer 300 kroner i måneden til en syvåring, vil du etter 11 år ha satt inn 39 600 kroner. Men takket være avkastningen på fondssparing vil du få 55 650 kroner. Antatt avkastning i dette eksempelet er på seks prosent etter forvaltninghonorar, som er bransjestandard (se video i toppen av saken).

Barnas far, og Øyvinds bror, Bjarne Sæther Strøm, synes fond i gave er helt strålende. 

– Det pakkes opp nok legoklosser og barbie-dokker fra før, både fra klassekamerater, familie og venner, sier han og fortsetter:

– Da synes jeg det er veldig fint at Øyvind setter av penger til dem som de kan få når det er behov for det. Enten det er for å kjøpe en bolig eller en bil, får de en bra start på voksenlivet. 

Kjøp «Fond i gave» på Storebrand.no, og gi den unge håpefulle en gave for livet. 

Les også: Slik sparer du smartere til barna dine

BRØDRE: Storebror Bjarne setter stor pris på at lillebror ønsker å hjelpe barna hans på vei inn i voksenlivet gjennom fondssparing. «De får nok leker», mener han. Foto: VG Partnerstudio

Enkelt å opprette spareavtalen

Det er heller ikke vanskelig å gi fond i gave. Det er såre enkelt, forteller pensjonsrådgiveren. Gjennom Storebrands «Fond i gave»-løsning er det enkelt å starte fondssparing til konfirmanten eller dåpsbarnet – eller kanskje en niese som har bursdag. 

Du velger selv om du vil sette inn et engangsbeløp, eller om du vil starte en fast spareavtale via AvtaleGiro – med innskudd for eksempel en gang i måneden eller årlig i forbindelse med mottakerens bursdag.

– Du velger hvilket beløp du vil sette inn på kontoen. Du taster bare inn mottakerens navn, fødselsnummer og e-postadresse, registrerer dine personlige opplysninger og signerer med BankID. Er du en tredjepart, for eksempel en tante som gir fondsgaven til et barn, blir det sendt en egen mail til foreldrene til barnet, som også signerer med BankID.

Les også: Fem grunner til å spare i Storebrand

Du trenger heller ikke å følge med på aksjemarkedet selv om du gir bort fondssparing. Bestiller du «Fond i gave» hos Storebrand, blir pengene automatisk plassert i en av deres tre spareprofiler basert på hvor lang sparehorisont det er snakk om, så du trenger ikke å ta noen flere aktive valg enn det. Bestill «Fond i gave» her!

Les også: Ikke la jubilanten gå glipp av over 100 000 kroner ved å spare feil

Vil du spare til deg selv i fond? Fondssparing er ypperlig når du skal spare langsiktig, som til pensjon. I Storebrand pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» kan du se hva du kan forvente og få i pensjon, og opprette en spareavtale dersom du gjerne skulle hatt litt mer å rutte med når pensjonsalder kommer. 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Les mer om pensjonssparing for deg i:

20-årene | 30-årene | 40-årene | 50-årene | 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?