I 2014 var det bare 23 prosent av unge mellom 30 og 39 år som sparte til pensjon. Fire år senere melder Finans Norge at 37 prosent av de som er i 30-årene sier de sparer til pensjon. Dette er gledelige tall, melder pensjonsrådgiver og foredragsholder i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.

– Disse tallene viser at det går riktig vei, og at unge begynner å få et forhold til pensjon. Tanken om at staten fikser en økonomisk romslig pensjonisttilværelse for deg er på vei ut. Det er positivt å se at stadig flere unge blir klar over at de selv må ta grep om egen økonomi allerede i dag for å få det livet de ønsker som pensjonister. 

Skal du bytte jobb? Ikke glem at pensjon er også lønn

Vet du hva du får i pensjon? I Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» kan du se ditt forventede pensjonstall, og hvor mye Storebrand anbefaler at du bør få utbetalt som pensjonist. 

Les også: Så lite må du spare hver dag for å bli millionær som pensjonist

Avhengig av egen sparing

Blant de som har startet egen pensjonssparing er pensjonsrådgiverens storebror, Bjarne Sæther Strøm (37). Han begynte med sparingen da han jobbet som selvstendig næringsdrivende, og siden da har han sett pengesekken vokse seg større og større. 

– Da jeg jobbet for meg selv, hadde jeg ingen arbeidsgiver som sparte for meg. Når jeg i tillegg så på utviklingen med folketrygden og den kommende eldrebølgen, innså jeg at jeg var avhengig av å spare til pensjonisttilværelsen selv. Jeg begynte da med å sette 1 400 kroner i måneden i fondskonto. 

Etter hvert ble Sæther Strøm ansatt i Lerøy, men han beholdt pensjonssparingen – og økte innskuddet.

– Det var broren min Øyvind som først mente at det var lurt å investere i fremtiden, så når jeg fikk jobb valgte jeg å fortsette sparingen. I dag sparer jeg 2000 kroner i fond hver måned. 

Lær av ekspertene: – Slik sparer vi til pensjon

Dersom du har lyst til å sikre deg en behagelig pensjonisttilværelse kan du i Storebrands pensjonskalkulator se ditt forventede pensjonstall og starte en spareavtale

SPARER FOR FREMTIDEN: Bjarne Sæther Strøm (tv) med sønnen Emre (10 mnd) døtrene Oda og Line, kona Marit, og lillebror og pensjonsrådgiver i Storebrand, Øyvind Bendz Strøm.   Foto: VG Partnerstudio

9 000 kroner mer på tre år

Siden 2015 har 37-åringen spart 56 000 kroner til pensjon på privaten, og han har sett effekten av avkastning allerede. 

– På bare tre år har de 56 000 blitt 65 000 kroner, som jo er atskillig mye mer enn de hadde blitt etter like lang tid på en høyrente-konto i banken. Da hadde jeg kanskje hatt 57 000 kroner i dag.

Han fortsetter:

– Det er gøy å se at midlene har vokst seg så store på så kort tid, så nå skal jeg begynne med fondssparing som ikke er øremerket pensjonisttilværelsen. 

Noen enkle triks: Slik øker du pensjonen din uten at det koster deg noe

Må selv ta ansvar for pensjon

Sæther Strøm mener at pensjon er noe folk må ta tak i – uansett hvor kjedelig og vanskelig det kan virke. 

– Pensjon er noe folk ikke har brydd seg noe særlig om, for det er bare noe vi har fått i alle år. Men nå må vi selv ta ansvar, for vi kan ikke forvente å få den samme økonomiske friheten som våre besteforeldre. Ting har forandret seg. 

Les også: – Nå som jeg ikke sparer i BSU lenger, ble pensjonssparing neste steg

I 2011 kom nemlig en ny pensjonsreform, hvor en viktig endring var at folketrygden ikke blir like generøs mot fremtidens pensjonister.

Mens nordmenn tidligere fikk pensjon basert på lønnen fra de mest innbringende årene, teller nå alle årene vi jobber. Etter hvert som den gjennomsnittlige levealderen øker, justeres de årlige pensjonene ned. Dette er fordi de oppsparte pensjonspengene må fordeles over flere år.

– Folk i 30-40-årene får dermed en betydelig lavere pensjon enn dagens pensjonister. Selv om det er blitt skrevet mye om dette i mediene, er det fortsatt mange nordmenn som ikke sparer til pensjon på egenhånd, og mange kan vente seg pensjonssjokk om de ikke tar tak, påpeker pensjonsrådgiver Bendz Strøm.

En undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag for Storebrand viser at 64 prosent mener at man burde komme i gang med pensjonssparingen før en fyller 36 år. Det er imidlertid langt færre som oppgir at de sparer jevnlig til pensjon i dag. 

Selv små summer hjelper

Bendz Strøm mener det er viktig at stadig flere ser verdien av å kommer i gang med pensjonssparing. Små summer er bedre enn ingen sparing. 

– Begynn med å spare en hundrelapp eller to i måneden. Etter hvert som du ser at pengene vokser, får et godt forhold til sparingen, og det hele går av seg selv. Det er en veldig god følelse.  

Kan du litt lite om hva pensjonen din består av? Michaela, Isabell og Tilde gir deg gjerne et kjapt krasjkurs i videoen under. 

Vet du hva du får i pensjon? I Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» kan du se ditt forventede pensjonstall, og hvor mye Storebrand anbefaler at du bør få utbetalt som pensjonist. 

Dersom du har lyst til å sikre deg en behagelig pensjonisttilværelse kan du i Storebrands pensjonisttkalkulator se ditt forventede pensjonstall og starte en spareavtale

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?