Når det kommer til sparing i fond, er mange nordmenn usikre, og hvis du i tillegg legger på ordet «pensjon», synes mange det blir veldig vanskelig. 

– Mitt råd er å bruke av litt tid til og sette seg inn i hva det handler om, og finne ut hvilken form for sparing som passer deg. Nye IPS gjør det skikkelig lønnsomt å spare til pensjon, med skattefordeler som monner, sier Ronny Kiss, leder for pensjon og sparing i Storebrand. 

I fjor valgte 60 000 nordmenn å spare i IPS (Individuell pensjonssparing) etter at Regjeringen fra 1. november la til rette for at du får skattefordeler hvis du starter å spare til pensjon i nye IPS. Kort fortalt kan du spare opptil 40 000 kroner i året, og få inntil 9 200 kroner igjen på skatten året etter, altså 23 prosent av sparebeløpet (2018). Når pengene skal utbetales en gang etter 62-årsdagen din, skattlegges utbetalingene som alminnelig inntekt med de samme 23 prosentene.

Men det er på ingen måte for sent dersom du ønsker å komme i gang og få skattefradrag på pensjonssparingen din neste år.

– Jeg anbefaler at du starter en spareavtale med månedlige innbetalinger. Da slipper du den store utgiftsbolken på tusenvis av kroner når fristen nærmer seg i desember. Så er det greit å huske at du ikke spare maksbeløpet på 40 000 kroner. Alt er bedre enn ingenting, mener Kiss.

Sjekk hvilken pensjonssparing som passer for deg på storebrand.no

Les også: Kjøpte du IPS? Her er tre ting du bør gjøre nå

Vil du vite mer om IPS? Her er en enkel video:

Ikke glem å reinvestere pengene

For at IPS-sparingen skal lønne seg i lengden er det viktig at du ikke bruker disse pengene på å kjøpe en ny mobiltelefon eller en ekstra ferie. Fratrekket du får tilbake, uansett størrelse, bør reinvesteres i IPS for at du skal få full effekt av sparingen.

– For mange er dette fratrekket en del av det du får tilbake på skatten, og du bør derfor se det som et langsiktig tillegg som skal vokse seg stort med årene.

– Hvis du sparer i IPS slik det er tiltenkt, kan du hvert år sette inn det du får igjen på skatten fra IPS-sparingen året før, og på den måten ta mindre fra egen lomme.

Les også: Så lønnsomt er IPS

Skeptisk til å binde pengene i IPS? Slik fungerer utbetalingen 

Her er et lite regnestykke som viser effekten av IPS-sparing:

IPS i fjor? Sjekk skattemeldingen i dag!

I dag er også fristen for å endre og levere skattemeldingen. Dersom du er en av de 60 000 som startet å spare i nye IPS i fjor, kan det være greit at du finner igjen denne sparingen på skattemeldingen. 

Du skal få et fradrag for det du sparer i IPS hvert år. I og med at ordningen var ny i fjor, og veldig mange ventet helt til slutten av desember med å betale inn, er sjansen tilstede for at noen tall har gått under radaren for likningsetaten. Dobbeltsjekk derfor at du har fått med IPS-sparingen din i skattemeldingen.

Så du denne? Slik øker du pensjonen din helt gratis

– Du må selv sjekke at du har fått det fratrekket som du skal ha hvis du sparte i IPS i fjor. I skattemeldingen vil du finne en post som heter 3.3.5 Individuell pensjonssparing (ny IPS) hvor innskuddet ditt vil stå, sier Kiss. 

Satte du inn 40 000 kroner i IPS i fjor, vil det derfor stå 40 000 kroner på denne posten – og det vil altså gi en skattefordel på 9 600 kroner. 

Han fortsetter:

– Hvis det mot formodning ikke står i selvangivelsen, eller står feil beløp, korrigerer du posten med det korrekte beløpet. Du kan ta kontakt med IPS-leverandøren din for å sikre at oppgaven blir rett, og eventuelt et bilag å legge ved skattemeldingen.

Les også: Elisabeth (43) vil spare 500 kroner i måneden i IPS

Hvis du ønsker å få skattefordeler på sparingen din kan du sjekke hvor mye du bør spare, og lese mer om IPS på storebrand.no!

Vet du hvor folk sparer mest i IPS?

Det mangler noen tall i skattemeldingen

Og mens du er i gang med å se på skattemeldingen: Hvor mye hadde du i spareverdier i fjor, og hva er status nå? Sparer du nok i forhold til inntekten din? Har inntekten økt, men sparingen stått stille? Dette kan være lurt å se på mens du først er i økonomimodus. 

Har du for eksempel tenkt på at du har en skjult formue som ikke står i skattemeldingen? Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug forklarer nærmere i denne kommentaren på storebrand.no.

Motivert til å sjekke hvor mye du får i pensjon? I Storebrands pensjonskalkulator kan du finne «Ditt pensjontall»

Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjonisttilværelsen, kan du sjekke hvor mye du bør spare, og lese mer om IPS på storebrand.no!

Merknader: 

Når du som pensjonist begynner å ta ut pengene som du spart i IPS, blir uttaket beskattet som alminnelig inntekt (23 prosent i 2018). 

Storebrand poengterer at fradraget i realiteten er et rentefritt lån fra staten, som du får avkastning på i mange år, men fradraget må man betale tilbake når pengene utbetales. Dette tar vi hensyn til i beregningene over.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Les også:

IPS for deg som er i 20-årene

IPS for deg som er i 30-årene

IPS for deg som er i 40-årene

IPS for deg som er i 50-årene

IPS for deg som er i 60-årene

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?