Pensjonister får i snitt utbetalt 56 prosent av dagens gjennomsnittlige årslønn. Å skulle leve på denne summen ville ikke være noe problem, tenkte Endsjø. 

Han testet like gjerne to uker på pensjonistlønn i fjor høst, og måtte klare seg på bare 9800 kroner.

Opplevelsen var en vekker for både ham og kona Marianne.

Se hvordan det gikk i videoen under

Etter det brutale møtet med svært trang økonomi og løpende utgifter frisk i minnet, bestemte Endsjø seg for å sette i gang med pensjonssparing.

– Det er med pensjonssparing som med alt annet «kjedelig», som for eksempel å skulle begynne å trene eller å male huset. Folk synes det er vanskelig å komme i gang, tror Endsjø.

Vet du hva du får i pensjon? I Storebrands pensjonskalkulator "Ditt pensjonstall" kan du se ditt forventede pensjonstall, og hvor mye Storebrand anbefaler at du bør få utbetalt som pensjonist. 

Vanskelig å forstå pensjon

Knut Dyre Haug, pensjonsekspert i Storebrand, svarer bekreftende på Endsjøs påstand:

– De fleste av oss ønsker oss jo både det ene og det andre, og har lyst til å unne oss ting i blant. Dette har jeg full forståelse for. Det kan virke nesten umulig å forstå hvorfor du må spare til pensjon mens du ennå har mange, mange år igjen i arbeidslivet, sier han.

Han er likevel soleklar i sin anbefaling: Har du økonomisk rom for langsiktig sparing bør du absolutt gjennomføre.

– Du trenger ikke nødvendigvis velge bundet sparing, som IPS. Alt du klarer å spare er veldig bra. Når det kommer til langsiktig sparing bør en del av den være dedikert til pensjon. Her kan du velge en todelt løsning, der du kan sette av penger til å realisere drømmer, som hytte eller båt, men også spare til pensjon, sier pensjonseksperten.

Dersom du har lyst til å sikre deg en behagelig pensjonisttilværelse kan du i Storebrands pensjonskalkulator se ditt forventede pensjonstall og starte en spareavtale.

Sparing gir god samvittighet 

Endsjø, på sin side, har valgt å spare 2000 kroner i måneden i aksjefond. Han er sikker på at han har fått et mer bevisst forhold til eget forbruk etter at han opprettet spareavtale.

– Jeg tror rett og slett man tenker en ekstra gang over spontankjøpene sine. De aller fleste har nok noen kroner de kan spare inn på forbruk, og som heller kan gå til langsiktig sparing. Du vil sitte igjen med en veldig god følelse når du tar slike smarte, økonomiske grep, sier Endsjø.

Les også: Slik blir skatte- og feriepengene til millionbeløp

Slik kommer du i gang med pensjonssparing

Haug forteller at det slett ikke må store summer til for å komme opp på et anstendig sparenivå.

– Du kommer langt med en 500-lapp i måneden. Det å bruke litt penger på å spare smart hver måned, gjør at du, i et langsiktig perspektiv, kan ha spart deg opp millioner av kroner som gir deg armslag og frihet i pensjonstiden, sier han.

Hvilke grep kan man ta for å merke sparingen minst mulig?

– Første bud er å starte så tidlig som du kan. På den måten vil selv små beløp utgjøre store verdier når du passerer 60 år, tipser Haug.

Han anbefaler at du tar kontakt med en pensjonsrådgiver og får lagt en pensjonsplan. Samtidig er det enkelt å få pensjonsrådgivning på nett, og du kan enkelt logge deg inn på storebrand.no får sjekke hva du kan få i forventet pensjon.

– Finn ut hvor mye du trenger å spare for å få en økonomisk trygg pensjonisttilværelse, og forklar for deg selv hvorfor du skal spare.

Les også: Så lønnsomt er det å spare skattefordelen IPS gir deg

GODE RÅD ER IKKE DYRE: Alexander fikk pensjonsrådgivning av Knut Dyre Haug, og har siden den gang spart flere tusen - uten å føle at han går glipp av andre ting.  VG Partnerstudio

Når er det vanlig å vurdere å øke sparesummen?

– Når du har passert 45 år, og har 20 arbeidsaktive år igjen, er den vanlige anbefalingen å øke den månedlige sparingen. På dette tidspunktet er det også lurt at du benytter deg av muligheten til å spare i IPS.

IPS er nemlig en svært lønnsom måte å spare på, ettersom det gir deg gunstige skattefordeler. Pengene du sparer blir bundet til pensjonsformål, og gjør at du slipper å falle for fristelsen å bruke pengene du har spart på noe annet.

– Her kan du spare inntil 40 000 kroner i året. Innskuddene er fradragsberettiget i skattemeldingen. Effekten er dermed at skatten blir redusert – og egentlig utsatt – med inntil 9.200 kroner, forklarer Haug.

Dersom du har lyst til å sikre deg en behagelig pensjonisttilværelse kan du i Storebrands pensjonskalkulator se ditt forventede pensjonstall og sikre deg en spareavtale.

Les også: Derfor bør du øke sparingen din

VG Partnerstudio

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?