– 180 milliarder kroner blir utbetalt i Norge i disse dager. Dette er summen av feriepenger og tilbakebetaling av skatt, informerer pensjonsøkonom i Storebrand, Knut Dyre Haug.

Feriepengene består av 10-12 prosent av årsinntekten, som for mange er en betydelig pott. Haug mener det er viktig å behandle pengene fornuftig. 

– Feriepengene kommer hvert år, og er en sum vi er ganske så forberedt på at vi får. Her er det lurt å legge en strategi på forhånd for hvordan du ønsker å bruke dem. Skattepengene, derimot, er bare et oppgjør for å få betalt riktig skatt, og er vanskeligere å planlegge på samme måte.

Les også: Derfor bør du øke sparingen din

Har du kontroll på hva du får i pensjon? I Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» kan du enkelt få oversikt over pensjonen din og opprette spareavtale.

Sikre fremtiden med skattepengene

Ifølge Skatteetaten får faktisk hele 8 av 10 nordmenn igjen på skatten.

– For mange kan kanskje skattepengene komme litt overraskende på, og av den grunn ikke ligge i budsjettet. Derfor er det smart å sette dem av til langsiktig sparing, mener Dyre Haug. 

Tenker du på å bruke skattepengene ekstra smart i år? Bruk Storebrands pensjonskalkulator for å se ditt forventede pensjonstall og starte en spareavtale.

Ifølge Skatteetaten vil de som får igjen på skatten i år i snitt få utbetalt 12 000 kroner.

– Hvis du vanligvis sparer 1000 kroner i måneden, men  får igjen 12 000 kroner på skatten, og setter av halvparten av dem til langsiktig sparing, har du plutselig spart «et halvt år», tipser han.

... men du skal ikke bare spare

Pensjonseksperten mener samtidig at du ikke trenger å bruke alle pengene snusfornuftig. 

– Du skal selvsagt få lov til å dra på ferie og kose deg. Det er ikke noe galt i å bruke pengene på det, så lenge du legger det inn i økonomien og budsjettet.

Likevel er ikke feriepengene nødt til å brukes i ordets rette forstand.

– Har du hull i økonomien som må tettes, bufferkonto som må fylles på, noe på huset som må fikses, eller du trenger en større sum for å komme i gang med langsiktig sparing, er ferie- og skattepenger gull verdt til dette formålet, sier Dyre Haug, og fortsetter:

– Du kan ha hatt en fin sommer selv om du ikke brukte alle pengene på ferie. Rydder du opp i økonomien, kan høsten føles romsligere.

Bruk ferie- og skattepengene smart: Få oversikt over pensjonen din i Storebrands pensjonskalkulator og start en spareavtaleSetter du i gang sparingen med en større sum fra start, får du gjerne god motivasjon til videre sparing. 

Sjekk hvordan pensjonsøkonomien din ser ut. Sett deg et mål og lag en spareplan, da er det ekstra gøy å sette inn penger når du har litt til overs.

Les også: Slik blir skatte- og feriepengene til millionbeløp

Den lønnsomme gullgruven 

Visste du at du kan få skattefordeler av å starte å spare til pensjon i IPS? 

Og dersom du har sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjon, kan sparetilbudet IPS bli en gullgruve, ifølge Dyre Haug. 

– Myndighetene oppfordrer til pensjonssparing, og denne sparingen gir meget gode skattefordeler, opplyser han. 

SPARE I IPS: Ifølge Knut Dyre Haug kan du le hele veien til banken som pensjonist hvis du sparer til egen pensjon. Jo tidligere du kommer i gang med sparingen, jo enklere blir det å spare på sikt.  VG Partnerstudio

Men vær klar over at pengene er bundet til pensjonsformål, og utbetales over en viss periode. Du kan imidlertid begynne å ta ut pengene ved fylte 62 år, som med annen pensjon.

Sparesaldoen beskattes som alminnelig inntekt ved uttak, som i 2018 er 23 prosent.

IPS er den mest lønnsomme spareformen etter BSU, sier pensjonsøkonomen.

Har du sparepenger til overs som du kunne tenke deg å sette av til pensjon? Her kan du sjekke hvor mye du bør spare, og lese mer om IPS på Storebrand.no.

– Trikset er en månedlig sparing i IPS. Dersom du tar skattefordelen og reinvesterer denne året etter, kan IPS lett bli 20-30 prosent mer lønnsomt enn annen sammenlignbar sparing. 

Var du en av de 65 000 som startet å spare til IPS i fjor? Da dukket denne sparingen opp på Skattemeldingen i år! Er du lur, fortsetter du å spare disse pengene i IPS, det lønner seg.

Vet du hva du får i pensjon? I Storebrands pensjonskalkulator «Ditt pensjonstall» kan du få oversikt over pensjonen din, og se hvor mye Storebrand anbefaler at du bør få utbetalt som pensjonist. 

Les også: Så lønnsomt er det å spare skattefordelen som IPS gir

** Tallene fra grafikken i saken er hentet fra Storebrands undersøkelse om bruk av ferie- og skattepenger hvor 303 respondenter fra kundepanelet til Storebrand Community er spurt om hva de skal bruke ferie- og skattepengene til. 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

Så mye koster det å spare i IPS i Storebrand

Hva betaler du, og hva får du igjen for sparingen din?