For første gang på syv år hevet Norges Bank styringsrenta denne høsten, og denne gangen var det fra 0,5 til 0,75 prosent. En økning i styringsrenta har negativ påvirkning dersom du har eller har tenkt å ta opp boliglån. Når styringsrenta heves, blir nemlig boliglån dyrere. 

– En renteøkning på 0,25 prosentpoeng vil nok ikke spille en veldig stor rolle på økonomien til mannen i gata, men nordmenn må være forberedt på ytterligere rentehevinger i årene fremover. Likevel er jeg ikke så bekymret, for bankene har jo forsikret seg om at man skal klare en renteøkning på fem prosent og fortsatt får hverdagen til å gå rundt, sier pensjonsøkonom og spareekspert i Storebrand, Knut Dyre Haug.

Les også: Usikker på hvordan du skal spare langsiktig? Se denne guiden

Slik kan du forberede deg

I oktober annonserte Statistisk sentralbyrå at de forventer totalt seks rentehevinger på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2021. Det betyr at renta antagelig skal opp totalt 1,5 prosentpoeng de neste tre årene. 

Hvis du for eksempel har fire millioner kroner i boliglån, kan du da regne med rundt 5000 kroner mer i renteutgifter brutto i måneden innen utgangen av 2021 – gitt at renta faktisk øker med 1,5 prosentpoeng. 

– Du kan forberede deg allerede nå ved å starte en spareavtale tilsvarende den forventa renteøkningen, og senke spareavtalen etter hvert som renta stiger. Da merker du ikke noe til renteøkningene etter hvert som de kommer, tipser Haug. 

Pensjonsøkonomen mener nordmenn må være forberedt på at man kan få mindre å rutte med i årene fremover, og at folk burde spare opp penger mens de kan. 

– Renta stiger fordi det går godt i Norge. Når det går godt i Norge, øker inflasjonen. Det betyr at alle varer og tjenester øker i pris. Å betale ned ekstra på lånene, eller sette av til en buffer, kommer godt med når du om fire år sitter med mye høyere renter enn du hadde tenkt da du kjøpte boligen din. 

Svein Arne (51) regnet ut hva renteøkningen kom til å bety for ham og hans boliglån på seks millioner kroner. Se hvordan det gikk i videoen i toppen!

Les også: Kristian startet endelig å spare til pensjon: – Jeg tenkte: «Hjelp! Nå ligger jeg langt bak alle andre!»

Les mer om sparing på storebrand.no, og sett opp en buffer for fremtiden du også. 

SPAR NÅ: Pensjonsekspert i Storebrand, Knut Dyre Haug, mener folk gjør lurt i å enten betale ned på boliglånet nå eller spare opp en buffer – før renta går opp.  Foto: VG Partnerstudio

Spar mens du kan

Du kan altså sørge for at renteøkningene svir litt mindre når de kommer. 

– Trikset er å gjøre gode omprioriterer i budsjettet, slik at du klarer å komme i gang med langsiktig sparing tilsvarende en renteøkning på 1,5 prosent. Spar nå mens du kan, for det kommer godt med de neste årene, oppsummerer Haug. 

Hvordan står det forresten til med pensjonssparegrisen din? Sjekk «Ditt pensjonstall» på storebrand.no, og se hvor mye penger det er, hvor de kommer fra og hvor mye du får i pensjon når du slutter å jobbe. 

Les også: Stadig flere binder lånerenta i Storebrand. Bør du også det?

Kommer du til å få høyere renter på boliglånet i årene fremover? Besøk Storebrand.no og sett opp en buffer gjennom fondssparing!

HJELP: Hva skjer med boliglånet til Svein Arne dersom renta stiger med 1,5 prosent? Se videoen i toppen av saken!

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, investeringsrisiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kursfall.

Annonse

– 50-åringer kan vente seg pensjonssmell

Gapet mellom lønn og pensjon blir større for fremtidige pensjonister. Samtidig øker gjelden.