IT-ekspertenes beste råd: Velg riktig student-PC
Den må være lett og batteriet må vare lenge, men hvilke andre egenskaper er viktige i en student-PC?
Det er nær sagt umulig å studere uten - en lett og anvendelig laptop er trolig et av de viktigste verktøyene man har som student.
På studentbudsjett er sannsynligheten stor for at man kanskje ikke ønsker en PC som er altfor dyr. Samtidig skal laptopen være en trofast og forutsigbar kompanjong ut studietiden. Skrekken er å stå på eksamensdagen med en PC som nekter å skru seg på, eller at harddisken krasjer rett før en viktig innleveringsfrist.
Les også: Enkle grep som gjør deg til en bedre student
Overfor Smart gir den sentrale IT-avdelingen ved Universitetet i Oslo (USIT) sine generelle råd til studenter som er på PC-jakt:
Lav vekt og grei skjermstørrelse
Mens en 15-tommers laptop er behagelig å jobbe ved, er det ikke optimalt å drasse rundt på en datamaskin som veier altfor mye – spesielt om sekken også skal fylles med et par bøker.
De aller minste maskinene bør du heller ikke prioritere, selv om den kan være praktisk på forelesning. Du skal jo tross alt sitte timevis foran denne skjermen, og det er dermed en fordel at den er behagelig å lese på.
En laptop på rundt 13-tommer er midt i blinken for de fleste studenter, og vekten bør være godt under 1,5 kg, anbefaler USIT.
Lang batteritid
Selv om du antakeligvis alltid har en stikk-kontakt i umiddelbar nærhet, er det kjedelig om laptopen ikke engang klarer å fullføre en forelesningstime. Derfor er det viktig å sjekke at maskinen har en bra batterilevetid, og Ifølge USIT bør batteritiden være på minimum syv timer.
Apropos batteri: Her er ti triks som gjør at mobilbatteriet varer lenger
Nok RAM
Til normal bruk av programmer og nettsider anbefaler USIT å velge en maskin med minimum 8 GB minne (RAM). Om du derimot planlegger å bruke laptopen til mer krevende programmer eller spill, bør du sjekke om det er nødvendig med mer RAM. Minimum 8 GB RAM vil være tilstrekkelig minne for de fleste studenter, ifølge USIT.
Velg riktig harddisk
Siden laptopen først og fremst skal brukes i forbindelse med studier trenger du ikke all verden med lagringsplass, men valg av harddisk har mye å si for brukeropplevelsen.
Mens en tradisjonell harddisk (HDD) gir deg mye lagring for pengene, kan den være ganske treg – og den blir bare tregere og tregere med tiden. Alternativet er å velge en SSD-harddisk som bruker flashminne. Det gjør at den ikke har noen bevegelige deler, som gjør at den tåler mer støt enn tradisjonelle harddisker – og den er ikke minst mye raskere.
Legg pengene i en laptop med SSD-harddisk, som koster litt mer enn tradisjonelle harddisker, så har du en rask PC som holder lengre. Ifølge USIT bør du velge en SSD-disk med minimum 128 GB.
Høy skjermoppløsning
Selv om skjermoppløsning kanskje ikke er det aller viktigste, er det verdt å investere i en laptop med Full HD-oppløsning, særlig om du også ønsker å bruke PC-en til underholdning ved siden av studiene.
Med høy oppløsning har du dessuten mer plass på skjermen, slik at du kan arbeide i flere vinduer samtidig. Full HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler, anbefales til skjermer på 13-tommer, forteller USIT.
Fortsatt usikker? Ta Komplett sin PC-velger-test
OK prosessor
Tekniske spesifikasjoner som prosessor og skjermkort bør være underordnet egenskapene vi allerede har nevnt – med mindre du planlegger å bruke laptopen til tunge redigeringsprogrammer, gaming eller lagring av store filer.
Velger du en maskin med Intel-prosessor bør du ifølge USIT velge en Core i5-prosessor. Core i7 er enda kraftigere (og Core i3 svakere), men til studentbruk vil den ekstra ytelsen antakeligvis ikke være verdt prisen.
Selv om du går for en av de nevnte prosessorene er du ikke sikret en kjapp maskin. Intel har nemlig kalt prosessorene sine for i3, i5 og i7 i mange år, og en gammel prosessor er ikke mye tess i dag.
En måte å forsikre seg om at prosessoren er ny er å sjekke batteritiden. Nye prosessorer har nemlig bidratt til at batteritiden på laptopene har blitt mye bedre de siste årene.
Velg en maskin med Core i5-prosessor og dobbeltsjekk at batteritiden er lang.
Behagelig tastatur og styreflate
Du skal selvsagt ikke bare lese mye, men også skrive en god del på din flunkende nye student-PC. Det faller deg kanskje ikke helt naturlig, men det anbefales også å teste tastatur og styreflate før du fatter et endelig student-PC-valg.
Om du ikke synes det er behagelig å jobbe med styreflaten kan du kjøpe en mus som du kan bruke ved siden av. Sjekk også om tastaturet støyer (for medstudentene dine sin del)!
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.