Historien om Black Friday: Slik kom den store shoppingdagen til Norge
Er det én dag du kan gjøre virkelig gode kupp, så er det nettopp denne fredagen – men har det alltid vært en salgsdag? Her er noen av teoriene om hvordan dagen oppsto, og hvordan den kom hit.
Black Friday, dagen hvor prisene kuttes drastisk i mange butikker og nettbutikker, faller alltid på fredagen etter «Thanksgiving», som er den fjerde torsdagen i november.
I likhet med høsttakkefesten har Black Friday amerikanske aner – selv om den dukket opp veldig mange år senere. Her til lands er det først de siste årene at den store shoppingdagen har fått fotfeste.
På jakt etter nye hodetelefoner? Slik velger du riktig type
– Komplett startet med Black Friday i 2010, og jeg tør påstå at det var vi som dro denne massive salgsdagen som det har blitt, i gang. Det var visstnok en outlet-butikk i Akershus som startet med det i 2009, men for resten av handelsstanden startet det mange år senere, sier Dag Olav Knutsen, markedssjef i Komplett.
- Forventer å selge fire produkter per sekund
Året etter at Komplett kastet seg over den populære amerikanske merkedagen, var det flere som hev seg på – blant annet en rekke aktører i elektronikkbransjen.
– I fjor tok det helt av, der mange bransjer kjørte Black Friday-kampanje, både nettbutikker og butikker. Det har virkelig blitt et fenomen i Norge, og på et perfekt tidspunkt for forbrukerne som kan gjøre gode kjøp til jul.
For Komplett har utviklingen vært enorm siden første Black Friday i 2010, med en besøksvekst på 500 prosent i nettbutikken. Det krever betydelig planlegging, hvor mange avdelinger er involvert.
Sjekk også: PlayStation VR kåret til årets julegave
– Vi forventer en kraftig besøksvekst også i år, og håper på to millioner besøkende – noe som ville vært fantastisk. Vårt automatiserte robotlager kommer til å få kjørt seg godt denne dagen, der vi forventer å selge fire produkter per sekund gjennom hele døgnet!
Ikke fra slavetiden i USA
Hvor det hele startet, og hvordan dagen fikk kallenavnet «Black Friday», er det flere ulike teorier om. Én populær forklaring kan man imidlertid avkrefte, skriver nettstedet Citizen Oracle.
Les også: Bli en mester på Apple-TV med disse triksene
Flere har kanskje hørt at dagens opphav er fra slavetiden i USA, hvor sorte slaver ble solgt dagen etter Thanksgiving. Ifølge teorien ble slavene solgt på nettopp denne fredagen for å hjelpe plantasjeeierne med forberedelsene til vintersesongen.
Selv om det nok ligger noe sannhet i dette, skal ikke begrepet «Black Friday» ha dukket opp før nesten hundre år etter at slaveriet ble avskaffet i USA. Dermed kan den dystre forklaringen mest sannsynlig forkastes.
«Røde tall» ble til «sorte tall»
En annen populær teori stammer fra 1950-tallet, hvor fabrikkeiere angivelig skal ha kalt fredagen etter Thanksgiving for «Black Friday» fordi mange av de ansatte hevdet at de var syke på denne inneklemte arbeidsdagen, skriver Vice. Siden det nødvendigvis var vanskelig å bevise at de ansatte var friske, ble dette en ulønnsom dag for mange.
Den mest kjente teorien – som muligens ligger nærmest sannheten – kommer fra handelsstanden.
Så du denne? Slik velger du riktig TV
Ifølge The Mirror og flere andre kilder, var det på denne dagen at butikkene snudde fra å være ulønnsomme til å tjene penger, siden denne fredagen for mange markerte startskuddet for julegavehandelen.
På denne dagen byttet man fra å skrive røde (og negative) tall til å skrive sorte (og positive) tall i driftsresultatene. Angivelig skal butikkene ha begynt å bruke «Black friday» som trekkplaster på 1980-tallet – og resten av historien kjenner vi jo!
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.