Alt du trenger å vite om kontaktløs betaling
Stadig flere steder lar deg betale bare ved å berøre betalingsterminalen med bankkortet. Det forventes at tjenesten vil vokse kraftig, men bør du ta i bruk teknologien?
Du har sikkert sett det lille ikonet på bankkort eller betalingsterminaler – som kan minne om et WiFi-symbol.
I dag har mange bankkort dette ikonet, som betyr at det er klargjort for kontaktløs betaling. Ved betaling av beløp under 200 kroner, trenger man bare berøre terminalen, helt uten å bruke chip, magnetstripe eller taste inn PIN-kode. Beløp over 200 kroner krever PIN.
Stor oversikt: Her er appene for mobil betaling
– Vi begynte med kontaktløse betalingskort i 2014. DNB har snart utstedt 1,9 millioner kort med denne funksjonen, og dette tallet øker fra måned til måned. Vi ser at det blir mer vanlig – både her i Norge og i utlandet, sier Maria Abdli, kommunikasjonsrådgiver i DNB.
Teknologien har med andre ord vært her en god stund – og om du har vært i utlandet i det siste, har du kanskje blitt spurt om å bruke «contactless» på kafé, i taxi eller kanskje i en kiosk.
– Kontaktløs betaling gjør helt enkelt at brukeren sparer tid. I butikker der man handler for mindre beløp kan denne teknologien for eksempel korte ned på køer. Vi tror absolutt at dette vil øke videre. Det vi ser nå er nok bare starten – og det er heller ikke gitt at funksjonaliteten må ligge i bankkortet. Flere mobiltelefoner støtter også denne teknologien, sier Abdli til Smart.
Les også: Slik finner du igjen en mistet mobil
Flere bruker det allerede
Ifølge Narve Hansen, markedsdirektør i BankAxept, er 56 prosent av betalingene vi utfører i dag under 200 kroner. Selskapet har nylig utført en undersøkelse om kontaktløse kort, hvor 36 prosent av respondentene oppga at de har et slikt bankkort.
– Av dem som har oppgitt at de har et kontaktløst kort, er det 38 prosent som sier at de bruker funksjonen, 28 prosent bruker den «litt» og 10 prosent bruker den «ofte». Flesteparten av brukerne er yngre menn på brukersteder som kaféer og «fast food»-restauranter, sier Hansen.
Systemet er foreløpig ikke spesielt utbredt her til lands, selv om de fleste terminalene har hardware som støtter funksjonaliteten.
Sjekk også: Derfor blir chatte-appene så viktige i ditt liv
Ifølge Hansen avventer mange brukersteder med å åpne for kontaktløs betaling til Norges betalingssystem, BankAxept, er på plass. Eika-gruppen, med sine 74 banker, har ifølge Hansen begynt å sende ut kort med teknologien – og de andre bankene kommer i løpet av 2017.
Mye vil skje på få år
– Mange butikker har kontaktløs betaling tilgjengelig, men det er samtidig mange som ikke har valgt å aktivere funksjonen siden det ofte koster utsalgsstedet ekstra, fordi det går som en internasjonal korttransaksjon, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets, som er en av de største tilbyderne av betalingsterminaler i Norge.
– Etter hvert som stadig flere banker utsteder kontaktløse kort med BankAxept, vil vi nok se en større utbredelse. I løpet av et år eller to vil det antakeligvis bli anvendt i mye større grad.
Den ekstra kostnaden for butikkene vil nemlig forsvinne når bankene eventuelt oppgraderer til kontaktløse BankAxept-kort, siden transaksjonene da ikke vil gå gjennom internasjonale betalingssystemer, men det norske betalingssystemet BankAxept. Da er sannsynligheten også stor for at flere butikker «skrur på» funksjonen, forklarer Tjore.
Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene
Kan misbrukes – uten at du har mistet kortet
Både DNB og BankAxept hevder at sikkerheten knyttet til disse kortene ikke er dårligere enn ved bruk av vanlige bankkort.
– Vi har ikke registrert at kontaktløse kort er spesielt utsatt for misbruk. Sikkerheten er like god som på vanlige kort. I tillegg til beløpsgrensen, har vi en maksgrense per dag for større beløp – og fra tid til annen vil en bli bedt om å taste PIN-kode selv på mindre beløp, sier Abdli i DNB.
Selv om kontaktløs-svindel ikke ser ut til å være et stort problem, er det ifølge Rune Marius Rokke, seniorkonsulent i informasjonssikkerhetsselskapet Fence AS, mulig å bli svindlet helt uten at en har mistet bankkortet.
Les også: Virusangrep: E-postlesing størst trussel
– Det er blitt utviklet en mottaker/sender som gjør det mulig å aktivere kjøp på inntil nesten en meters avstand fra kortet. Men ifølge det jeg har hørt så har ikke bankene sett noe særlig til denne type svindel, sier Rokke.
I tillegg er det blitt utført en rekke analyser og forskning på feltet, som viser at det er mulig å hacke en telefon med NFC-teknologi, altså den samme teknologien som ligger i kontaktløs-kortene, for å tappe bankkort som befinner seg i nærheten av telefonen.
– En annen mulighet med nye kort er at man potensielt kan stjele mye personlig informasjon og kortinformasjon. Det finnes altså flere muligheter her som kan bli utnyttet av kriminelle.
Selv bruker sikkerhetseksperten en kortholder med beskyttelse mot denne type avlesning.
Les også: Mange nordmenn sikkerhetskopierer sjelden
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.