Elektronikken det lønner seg å reparere
Mobilskjermen er knust, fotoapparatet vil ikke skru seg på, og vaskemaskinen fusker – det første du tenker er at nå må du kjøpe alt nytt. Men må du egentlig det?
– Elektronikk er den raskest voksende industrien og avfallsstrømmen på verdensbasis, og det er lite som repareres. Det setter et miljøinntrykk, sier prosjektleder for Restarters Oslo, Kaja Ahnfelt, til Smart.
De arrangerer «Fiksefest» for elektronikk der folk kan utforske og forstå hvordan elektronikken er laget, og få hjelp til å fikse elektronikken selv.
Ikke ferdig med julegavene? Her er 21 harde julegavetips
– I Norge kjøper vi 2,5 millioner telefoner i året, og vi resirkulerer under én prosent. Å produsere en PC krever like mye energi og Co2-utslipp som å lage en bil. Bare det å la mobilen leve en tredjedel lenger enn vanlig vil være med på å redusere dette fottavtrykket, forklarer Ahnfelt.
– Mobiler er for eksempel så dyre at det kan lønne seg å fikse, men nesten alt kan fikses. På siste fiksefest så vi på 40 gjenstander på tre timer, og 35 av dem ble fikset, eller vil bli fikset på neste fiksefest når eieren har skaffet reservedelen som trengs. Ergo reddet vi 50 kilo elektronikk fra el-døden, forteller hun.
Les også: Stor oversikt over tjenestene: Slik finner du frem i strømme-jungelen
I dag er vi vant til å løpe til butikken for å kjøpe nytt i stedet for å reparere. Men vi vil jo gjerne gjøre det så billig som mulig, så hva er det egentlig som lønner seg?
Smart har snakket med elektronikk-ekspertene i Komplett for å få deres tips til hva du fint kan få reparert:
Mobil og nettbrett: JA
– Det er mulig å reparere, men det er ikke alltid lønnsomt, sier Truls Aleksander Hammer, markedsansvarlig for mobil og tablet hos Komplett.
Det kan avhenge litt av hvor gammel telefonen eller nettbrettet ditt er, og hva det er som er ødelagt.
– Nettbrettene ligger mest i ro, så de blir ikke like ofte ødelagte. Det folk flest ødelegger på telefonen sin er skjermen, dette er mulig å reparere selv eller på verksted, men kostnaden på verksted kan bli litt høy, forteller han.
Du trenger heldigvis ikke være veldig teknisk av deg for å bytte skjermen selv. Det finnes nemlig mye god hjelp å finne på for eksempel Youtube og ifixit.com. Men du bør være obs på at hvis telefonen din er ny og fortsatt har garanti, kan du risikere at denne frafaller om du reparerer den selv.
Les mer: Slik får du trådløs lyd hjemme
– Er det batteriet som må byttes, kan det være skummelt å gjøre selv, og er ikke å anbefale for de fleste. Kjøper du batteriet billig på nettet så tar du en risiko. Du bør få tak i et originalt batteri. Det enkleste er da å ta det til en reparatør, eller å kjøpe ny mobil eller nettbrett, forklarer Hammer.
Han legger til at det enkleste og billigste alltid er å forebygge skader, ved for eksempel å bruke skjermbeskytter og deksel.
Datamaskiner: JA OG NEI
Generelt sett kan datamaskiner repareres, men dessverre ikke alle. Ifølge Geir Anders Næss, produktsjef for Komplett-PC, er det forskjell på å reparere bærbare og stasjonære PC-er.
– Bærbare PC-er består i økende grad av komponenter som er vanskelige eller umulige å bytte ut. Noen reparasjoner som før kunne gjøres av vanlige folk med et minimum av teknisk forståelse, er nå ikke gjennomførbart på verksted engang på de tynneste modellene, forteller han.
Så du denne? De viktigste forskjellene mellom PC og Mac
Derimot er stasjonære PC-er stort sett langt enklere å ha med å gjøre.
– Her kan de fleste komponenter byttes med forholdsvis liten arbeidsinnsats, men på grunn av lav kjøpspris på nye maskiner og at en PC fort kan blir foreldet, velger mange likevel å kjøpe ny og raskere maskin når den gamle er utenfor garantiperioden, forklarer han.
Spillkonsoller: JA
Espen Harring som er markedsansvarlig for spill hos Komplett, sier til Smart at om du har garanti på varen vil det alltid lønne seg å reparere, siden kostnaden for forbrukeren da skal være lik null.
– Spørsmålet er om det er fysisk skade på varen som man har forårsaket selv. Da bortfaller garantien, og reparasjonskostnaden går på forbrukeren selv. Jeg tenker at det da kan være fint å spørre seg om det lønner seg å reparere eller ei, påpeker han.
Har du gamle konsoller som ikke lenger er i produksjon, vil det derimot befinne seg langt utenfor garantien. Hvorvidt det lønner seg å sende disse på reparasjon kommer da an på en rekke faktorer.
Bli SMS-ekspert: Seks iMessage-triks du bør lære med en gang
– Hvor høy sentimentalverdi har konsollen for forbrukeren? Hvor stor tilgjengelighet og kostnad er det på reservedelen(e) som trengs for å reparere? Og eventuelt: hvor stor verdi er det på selve enheten dersom man skulle solgt den brukt på tidspunktet? Spør Harring.
Kameraer: JA
Når det gjelder fotoapparater vil det avhenge veldig av prisen om det er lønnsomt å reparere.
Gode og dyre kameraer, som for eksempel speilreflekskameraer, er definitivt lønnsomt å reparere, ifølge Bjørn Erik Skjelbred i Komplett.
Lest denne? Ta fine bilder av barna
Har du et kamera som ikke fungerer som det skal, bør du ta kontakt med produsentens kundeservice for å få hjelp, er hans råd. Sender man inn produktet får man et kostnadsoverslag på reparasjonen, og de vil ofte også sjekke at produktet fungerer bra generelt og gjøre eventuelle software oppdateringer.
Printere: NEI
Når skriveren begynner å fuske er det dessverre ikke så mye du får gjort. Her er det sjeldent lønnsomt, eller i det hele tatt mulig å få den reparert, forklarer ekspertene i Komplett.
For vanlige skrivere, som koster noen tusenlapper, kan det være vanskelig å få tak i byttedeler. Om varen er dekket av garanti eller reklamasjon, blir disse produktene ofte bare erstattet i en ny vare.
Sjekk også: Print fine mobilbilder hjemme
Vaskemaskin: TJA
Prisen er en viktig faktor å ta i betraktning når en skal vurdere om et produkt er lønnsomt å reparere eller ikke.
– Helt generelt vil jeg si at prisene på hvitevarer har falt kraftig siste årene. Samtidig som en typisk reparasjon på en hvitevare har gått opp i pris – han som reparerer skal jo også ha lønn. Når vi i Norge har fem års garanti på alt av store hvitevarer, så blir det meste her tatt på garanti, sier Kjell-Inge Yddal Aarset, kategorisjef i Komplett.
Vaskemaskiner kan i dag koste fra 3000 kroner og oppover. Hvis vaskemaskinen din er over fem år og gammel, og det koster rundt 2-3000 kroner å få den fikset, så vil valget lett kunne falle på en ny maskin. Har du derimot kjøpt en vaskemaskin til 10.000 kroner, kan det ifølge Aarset være fornuftig å ta på seg reparasjonskostnaden.
Les også: Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren din
Mikrobølgeovn: NEI
Elektronikkeksperten forklarer at mikrobølgeovner er et produkt det sjelden lønner seg å reparere. Igjen kommer det selvfølgelig an på salgsprisen, men alle varer som koster under 1500 kroner, blir byttet og ikke reparert dersom de leveres inn til produsenten.
Støvsuger: NEI
Vanlige støvsugere blir stort sett også byttet – og ikke reparert. Dersom garantien er utløpt er det derfor oftest mest lønnsomt å ikke bruke penger på en reparasjon.
Annonse– Støvsugere under 1500 blir som regel byttet. Ryker motor etter garanti, kjøp ny, er kategorisjefens råd.
Komplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.