Har du gitt barna ny mobil eller nettbrett? Slik setter du dem opp
Mange forventningsfulle barn ser frem til å utforske mulighetene en smartenhet gir. Ifølge Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i organisasjonen Barnevakten, er det lurt å ha en åpen dialog og bevisstgjøre barna allerede før de river av innpakningspapiret.
– Dersom barna får en slik gave til jul, er det en god anledning til å starte en dialog som kan være gull verdt for unge brukere. Det er også viktig å reflektere over hvordan man vil ha det som familie, og at det er balanse i hverdagen, sier hun til Smart.
Hun understreker at det er foreldrenes ansvar å balansere fritidsaktiviteter, plikter, sosial samhandling, søvn og skjermaktiviteter – og at man investerer i kvalitetstid sammen med barna, uten skjermer.
Les også: 1,3 millioner biler må oppgraderes: Den enkleste veien til DAB i bilen
Inngå avtale med barna
Det er imidlertid viktig at barna er klar over hva som er OK, hvor mye tid det er greit å bruke – og hva man skal gjøre dersom en opplever noe ubehagelig på nett eller mobil.
– Før man tar i bruk nye enheter kan det være lurt å inngå en mobil- eller nettbrettavtale, som man gjerne kan lage sammen med barna, forklarer Tønnesen.
Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen
Avtalen kan man utforme med utgangspunkt i følgende temaer, som er fine å snakke om før man lar barnehendene slippe til:
• Hvordan kan man bruke nett og mobil på en positiv måte?
• Hvilke apper, tjenester og nettsider er det greit å benytte? Hvilke regler kan det være lurt å følge dersom du vil laste ned apper?
• Hvem skal betale for apper, spill og andre tjenester som koster penger? Hvor mye penger er det greit å bruke hver uke/måned?
• Hvor mye tid er det greit å bruke på skjerm? Når og hvor skal den være av/på?
• Hvilke regler er smart å følge for at chatting skal være trygt og trivelig?
• Skal alle kunne se det du legger ut, eller vil du helst at bare vennene dine skal ha tilgang? Hvilken type profil vil du ha, åpen eller privat? Hva er smart?
• Hvilke opplysninger om deg selv er det greit å dele? Hva bør du tenke på, og hva bør du gjøre før du legger ut opplysninger, bilder eller filmer av andre?
• Hvordan kan du lage gode passord? Er det greit å dele passord og koder med andre?
• Hva gjør du dersom du opplever noe ekkelt eller ubehagelig på nett eller mobil?
Så du denne? Slik kan telefonen gi deg bedre nattesøvn
I samarbeid med Barnevakten har Telenor utviklet «Mobillappen», som er en leken øvelse som oppfordrer til smarte valg for barn mellom åtte og elleve år som får sin første mobil. Testen er også en naturlig inngang til en grundig prat om fornuftig bruk av smartenheter, tipser Tønnesen.
Opprett egen barnevennlig brukerkonto
Når rammer og regler er på plass, og enhetene er pakket ut av eskene sine, gjenstår noe som kan gi hodebry for flere foreldre: Skal man bruke sin egen brukerkonto på barnas enheter, eller skal barna ha sin egen konto? Og ikke minst: Hvordan unngår man at barna går «bananas» i App Store eller Google Play?
Ifølge Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som står bak Apple-bloggen «Det store eplet», finnes det en god løsning for iOS-enheter, som gjør at barna kan få egne barnevennlige brukerkontoer.
– Løsningen ligger under «Familiedeling», som er et godt alternativ for familier som har flere Apple ID-er. Her kan de knyttes sammen, apper kan kjøpes fra samme kort, og man kan enkelt dele kalendere eller vise hvor man er, forklarer han.
Sjekk også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang
Fra en iPhone eller iPad går man til Innstillinger > iCloud > Familiedeling. Her finner du et eget valg for å «Opprette en Apple ID for et barn». Opprett brukeren på din egen enhet, og logg inn med brukernavnet og passordet du har opprettet på barnets nye mobil eller nettbrett. Følg instruksjonene og lag passord og sikkerhetsspørsmål til den nye kontoen.
– Underveis skal du også få spørsmålet om barnet skal ha tilgang til å kjøpe ting fra App Store, eller om du alltid skal måtte godkjenne slike kjøp. Aktiverer du dette, kan barnet selv bla i App Store og prøve å laste ned apper, men du må godkjenne hver gang det skal brukes penger.
Funksjonen vil automatisk være slått på for barn under 13 år. Om man eventuelt vil endre innstillingene på barnets konto, kan en gå tilbake til Innstillinger > iCloud > Familiedeling og trykke på barnets navn.
Les også: Ekspertenes ærlige svar: Android vs. iPhone
I tillegg kan man i Familiedeling velge hvem som skal ha tilgang til hverandres bildestrømmer og annet innhold.
For Android-enheter kan en legge til en begrenset profil som skal benyttes på mobilen eller nettbrettet. Gå til Innstillinger > Brukere > Legg til en bruker eller profil > Begrenset profil. Her kan du velge hvilke apper, funksjoner og innstillinger som brukeren kan se eller benytte.
Restriksjoner og begrenset tilgang
Mens en på Android-enheter kan velge å begrense profiler, kan en på iOS-enheter begrense enhetens tilgang ved hjelp av «foreldrekontroll» – eller Restriksjoner, som det heter i menyvalget.
– Når du slår dette på kan du velge hvilke apper og funksjoner som skal være begrenset. Du kan også sette et passord eller en kode som må brukes for å få tilgang til disse tingene. Mitt tips er å tenke på det aller viktigste. Ta kontroll over App Store og tilgangen til å bruke penger på apper og kjøp inne i apper, råder Apple-eksperten.
En kan velge å begrense tilgang til mer enn 40 ulike funksjoner. Gå til Innstillinger > Generelt > Restriksjoner.
Sett denne? 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.