AR, eller augmented reality, er en teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data. Man får altså et ekstra lag av informasjon som vil utvide virkeligheten på en eller flere måter i hverdagen. 

Før du tenker at dette er for høyteknologisk for deg, må du spørre deg selv: Har du hørt om mobilspillet Pokémon Go? Da har du også hørt om AR. 

Det er nemlig denne teknologien som den populære applikasjonen er bygget på. 

Supplerer med simulerte inntrykk

Virtual reality (VR) har vært en snakkis innenfor tech-miljøene i årevis, og i løpet av det siste året har VR-tilbudet blitt langt bredere, med flere løsninger rettet mot den jevne forbruker, slik som Playstation VR og Samsung Gear VR. VR er på sin side en datagenerert verden du blir fullstendig oppslukt av. Det handler om en realistisk følelse av tilstedeværelse i en dataskapt verden. 

Smart tester: VR-spill med venner

AR er VRs søskenbarn, ifølge Ekaterina Prasolova-Førland. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU, og i overkant interessert i teknologi. Hun har i mer enn 14 år jobbet med virtuelle verdener for opplæringsformål, og skrev også doktorgraden sin om det samme emnet. 

– Mens VR presenterer brukeren med en simulert virkelighet og erstatter «ekte» sanseinntrykk som syn og hørsel, fremstiller AR verden slik den er, men den supplerer med simulerte sanseinntrykk på toppen av de ekte. De simulerte supplerende sanseinntrykkene kan komme i form av video, grafikk og lyd, sier hun til Smart.

Les også: Alt du trenger å vite om VR

EKSTREMT POPULÆRT: Pokémon Go vil nok gå ned i historiebøkene som spillet som gjorde folk oppmerksomme på AR.  Foto: PIXABAY

Kontaktlinser blir viktig

Prasolova-Førland nevner eksempler som Microsoft’s Hololens, og enklere varianter hvor man retter kameraet på smarttelefonen eller nettbrettet mot objekter og ser noe som egentlig ikke er der – som Pokémon Go. 

– Foruten nettbrett og smarttelefoner, gjør smartbriller, headset, smartklokker og etter hvert også kontaktlinser det mulig å jobbe med AR. 

AR-teknologien blir brukt på områder som underholdning, shopping, planlegging og visualisering i industrisammenheng, trening, undervisning og læring. Trening og læring er et område der AR har spesielt stort potensial. 

Allerede nå finnes det flere apper som gjør det mulig for studenter å utforske 3D-modeller av kroppens organer, molekyler og dyr. Man kan få læring når man trenger det, hvor man trenger det. For eksempel når du går forbi en historisk bygning, kan du se hvordan den så ut for 100 år siden. En nyansatt på en fabrikk kan bli guidet gjennom produksjonsprosessen av ekspertens «skyggehender» projisert over virkelig fabrikkutstyr.

Apple-eksperten: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

Enklere liv med AR

I fremtiden tror hun AR-teknologien vil bli stor i folks hverdag. Du vil kunne sitte hjemme og se akkurat hvordan en IKEA-sofa vil se ut i leiligheten. Du vil kunne gå forbi et hotell, rette mobilkameraet mot det og få vite hvor mye en natt koster og om det finnes ledig rom. Det meste blir enklere takket være AR-teknologi.

– AR og «wearables» vil bli tett integrert i hverdagen, ved at man for eksempel bruker en kombinasjon av kontaktlinse og smartklokke når man ut og handle – gitt at vi faktisk går i fysiske butikker i fremtiden. Basert på GPS-posisjon, individuelle preferanser og annen informasjon som handlelisten får man «on-the-go»-informasjon om aktuelle tilbud i de butikkene man passerer projisert direkte i linsen, den optimale ruten for å gå innom alle butikker på raskest mulig tid og produktinformasjon på alle varer man retter blikket mot.

Så du denne? Elektronikken det lønner seg å reparere

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.