Årets tech-høydepunkter: Pokémon-bonanza og store mobilnyheter
2016 vil ikke bare huskes for Brexit, presidentvalget i USA og Johaugs leppepomade – mye spennende har skjedd i teknologiverden også.
Det er fort gjort å glemme hva som har skjedd i løpet av et helt år. Siden året straks er omme, oppsummerer Smart noen av de viktigste høydepunktene fra teknologiåret 2016.
Pokémon Go tok verden med storm
En av de aller tydeligste trendene i år startet i sommerferien og strakte seg utover høsten. Overalt kunne man se barn og voksne med telefoner koblet til en nødlader – som raskt ble en nødvendighet ettersom Pokémon Go-appen slukte strøm.
Ekspertenes spådom: Slik blir teknologiåret 2017
Mens mange åpenlyst var på Pokémon-jakt, kunne du ganske enkelt også spotte dem som fanget digitale dyr i skjul (det var sveipebevegelsen som avslørte dere).
Det var selvsagt ikke bare her til lands at ivrige Pokémon-trenere tok bena fatt i håp om å komme over sjeldne Pokémons. Når appen ble rullet ut i stadig flere land, ble spillet nærmest en global bevegelse, med mer enn 600 millioner nedlastninger, ifølge Mashable.
Mange har kanskje ikke tenkt nevneverdig over det, men spillet er bygget på AR-teknologi, eller «augmentet reality».
Les om «fetteren til AR»: Alt du trenger å vite om VR
– Mens VR presenterer brukeren med en simulert virkelighet og erstatter «ekte» sanseinntrykk som syn og hørsel, fremstiller AR verden slik den er, men den supplerer med simulerte sanseinntrykk på toppen av de ekte. De simulerte supplerende sanseinntrykkene kan komme i form av video, grafikk og lyd, har AR- og VR-ekspert Ekaterina Prasolova-Førland tidligere uttalt til Smart.
Både gode og dårlige mobilnyheter
Det er nok få som ikke fikk med seg at Apple i år droppet hodetelefoninngangen på iPhone 7, eller at Samsung Galaxy Note 7 hadde en tendens til å gå en smule varm – og til og med eksplodere i flere tilfeller. Har du fløyet den siste tiden, har du helt sikkert hørt at telefonen ikke engang er lov til å ha med seg i bagasjen.
En måned med iPhone 7: Her er dommen
Selv om Samsung åpenbart har hatt litt motvind i år, og ifølge CNN ble nødt til å tilbakekalle 2,5 millioner telefoner bare en måned etter lansering, har teknologigiganten sluppet flere telefoner som er blitt tatt godt imot.
Et eksempel er Galaxy S7 Edge – som fikk gode anmeldelser fra flere ulike hold (noe Note 7 forøvrig også fikk).
Det ble furore da ryktet om den manglende inngangen på iPhone 7 ble bekreftet under lanseringen i høst, men skal vi tro Business Insider, er ikke salget av telefonene blitt påvirket av den litt kalde mottagelsen.
Les også: Slik får du trådløs lyd hjemme
Vi vil også huske 2016 som året da Google droppet Nexus-telefonene, og lanserte en helt ny flaggskiptelefon, nemlig Google Pixel – som er den første telefonen selskapet har utviklet og designet helt selv.
Utover merkene som er kjente og kjære her hjemme, har en kinesisk mobilprodusent fått mye oppmerksomhet den seneste tiden. Telefonen Mi Mix fra Xiaomi ble sluppet i desember, og internett er fra seg over hvor lekker den er – med en gigantisk skjerm, som er nesten helt uten ramme.
Forbes har gått så langt som å si at det er den aller beste telefonen i 2016, etterfulgt av OnePlus 3 og LG V20.
VR ble tilgjengelig for massene
VR, eller virtuell virkelighet, har vært en snakkis i flere år. Utover enkle løsninger der en bruker telefonen som skjerm, slik som Google Cardboard eller Samsung Gear VR, har VR-løsningene vært relativt dyre.
Men i år lanserte Sony sin egen VR-satsing, PlayStation VR, som kan brukes med PlayStation 4-konsollene – noe som da blir langt rimeligere enn å investere i et av VR-headsettene som i tillegg krever en kraftig PC.
Elektronikkbransjen kåret Sonys nye utstyr til «årets julegave», og da Smart testet PlayStation VR før lanseringen, konkluderte vi med at VR-opplevelsen ga en «wow»-følelse.
Flere nettsteder, blant annet PC World, skriver at Sony sannsynligvis vil ha solgt mer enn 2 millioner VR-headset når vi går ut av 2016, og at VR-nybegynneren allerede har gått forbi HTC og Oculus som markedsleder.
Klikk her for å finne PlayStation VR, kr 4790.
Sjekk også: Slik bygger du din egen PC
For den dedikerte PC-gameren kom det dessuten store nyheter da Pascalskjermkortene ble lansert i sommer. Uten å bli for teknisk, leverer den nye generasjonen skjermkort fra Nvidia opptil tre ganger så mye ytelse som forgjengeren – og trekker bare halvparten så mye strøm. Kort fortalt er de designet for å håndtere alt fra VR til flermonitorløsninger og 3D-rendering.
Les mer om skjermkortene hos Komplett.
Hjemmene våre blir stadig smartere
Vi har i en årrekke hørt snakk om «The Internet of Things» (IoT) – at alt fra kjøleskap og baderomsvekt skal være koblet til internett, og snakke med hverandre. I dag er vi faktisk der at mange ting i hjemmet styres via nett.
Flere anvender trådløse høyttalere hjemme. Smart-TV-er eller smartløsninger for TV-er er blitt utbredt, og mange har utstyrt hjemmet med fjernstyrte strømbrytere – for å nevne noe.
Les mer: Slik velger du riktig smart-TV – og gjør TV-en din smartere
En viktig årsak til at IoT ikke har «tatt av», er ifølge Forbes at det ikke finnes ett felles «språk» for de ulike enhetene.
Det er imidlertid nettopp det teknologiselskaper som Google og Amazon nå jobber iherdig med å løse. Med Google Home, som ble lansert i høst, og Amazon Echo, kan man koble opp ulike enheter i hjemmet – og ved å snakke til høyttaleren kan du styre dingsene.
Alle enheter «snakker» riktignok ikke sammen i dag, men dette er noe som techgigantene angivelig arbeider med.
Gikk du glipp av denne? Høydepunktene fra den store Google-lanseringen
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.