Mens de aller fleste kjenner til hva en USB-kabel er, er det mange som ikke har fått med seg hva som er greia med USB-C.

Kabelen, eller rettere sagt inngangen, fikk oppmerksomhet i høst da Apple lanserte sine nye MacBook Pro-maskiner – og droppet alle portene utenom USB-C (og hodetelefoninngangen).

Sjekk også: Derfor bør du skru av pushvarsler på telefonen

APPLE SATSER PÅ USB-C: De nye Macbook Pro-maskinene har fire USB-C-innganger og inngang til hodetelefoner, men ingen av de andre portene vi kjenner godt fra før av. Foto: Reuters

Men noe helt nytt er det slett ikke.

– 2014 ble året der USB-porten fikk sikret seg et liv inn i fremtiden, da USB-IF, som består av en gruppe ledende IT-selskaper, ble enige om en plugg som fikk navn USB-C, forklarer Lasse Bøe, som er nordisk produktsjef for mus, tastatur, PC-lyd og kabler i Komplett, til Smart.

Så du denne? Fire gode grunner til å velge 2-i-1-PC

Hvilke muligheter gir USB-C?

Det er imidlertid først nå at kabelstandarden for alvor har fått fotfeste, og Bøe mener det finnes få motiver for ikke å omfavne den.

– USB-C har svært få begrensninger og er kompatibel med omtrent alle analoge og digitale kabler der ute. Alle de ledende produsentene har vært med på å etablere standarden, inkludert Apple, som ofte velger egne løsninger, forklarer han.

Les også: Så enkelt fikser du ledningskaoset

FRA MICRO-USB TIL USB-C: Overgangen kan gi behov for adaptere til å begynne med, om en ikke velger å gå til innkjøp av en USB-C-hub, men ifølge Lasse Bøe i Komplett er det få begrensninger med den nye kabelen. Foto: Produsenten/Privat

Klikk her for adapter fra Micro-USB til USB-C, kr 169 hos Komplett.

Har du en laptop og bruker ekstern skjerm, tastatur og mus, er du i dag nødt til å koble til flere plugger for å sette opp PC-en – om du ikke har en dokkingstasjon.

USB-C leverer både strøm og store datamengder på samme tid, noe som vil føre til at andre innganger til PC, nettbrett og andre enheter etter hvert vil være overflødige. Dessuten vil vi forhåpentligvis kunne begrave samlingen av ulike adaptere.

Les mer: Elektronikken det lønner seg å reparere

– Det vil bli et mye vanligere syn med USB-C-huber, eller dokkingstasjoner, hvor du kobler sammen alt ditt utstyr, for deretter å kun ha én kabel koblet til laptopen eller et av dine andre apparater.

USB-C-HUB: Lad maskinen med samme kabel du kobler til skjermen og de andre enhetene dine. Det kan du for eksempel gjøre med Satechi Slim Type-C MultiPort-adapter. Foto: Produsenten

Klikk her for dokkingstasjon fra Satechi, kr 539 hos Komplett.

På sikt vil vi også vinke farvel til kabelkaoset bak TV-benken, ettersom TV-er og andre enheter i hjemmet også vil kunne kobles til slike USB-C-huber.

– Det vil uten tvil bli standarden for mobiltelefoner også. Vi får se om Apple etter hvert faser ut sin Lightning-plugg, som i dag gir dem store lisensinntekter.

Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

Formatkaos skyldes konkurranse

Bøe understreker at det ikke er rart at det er vanskelig for forbrukeren å henge med i svingene. Det finnes nemlig mange ulike kabelstandarder, slik som USB-A, USB-B, USB-Mini B – som attpåtil kommer med benevnelser som 2.0, 3.0 og 3.1 til slutt.

– Hovedårsaken til alle de ulike formatene er konkurranse produsentene seg imellom, om å ha best teknologi, design og minst størrelse. Ikke minst lisensinntekter, hvis man lar andre produsere og selge sin patenterte standard.

USB er eksempelvis en åpen standard, mens HDMI og Apples Lightning-kabel er lisensbelagt.

Sett disse tipsene? Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren

Hva er USB-C?

• Den nyeste 24-pins USB-pluggen

• En standard på pluggen/connectoren som de ulike produsentene har adgang til å gi ulike egenskaper (strøm, lyd, bilde, data)

• Den første USB-pluggen som er lik på begge sider, og dermed fungerer uansett hvilken vei du setter den inn (som Apples Lightning-kabel)

• Svært kompakt størrelse, perfekt for mobiltelefoner, tablets og tynne laptop-er

• Den første forbrukerkabel som kombinert kan overføre data i store mengder, samtidig som den gir strøm, bilde og lyd

• Ofte kalt USB-C 3.1. 3.1 er siste standard med maksimum hastighet og strøm

• En åpen standard utviklet av verdens ledende IT-selskaper, deriblant Apple, HP, Microsoft og Intel

• Intel har allerede lansert sin egen variant: Thunderbolt 3, som bruker USB-C-plugg, men som har mulighet for å levere større mengde data og strøm, samt andre unike egenskaper

Nye hodetelefoner? Dette må du tenke på 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.