Mange betaler høye summer for å få superraskt internett hjemme, men om ikke det tekniske utstyret ditt er oppdatert, hjelper det ikke å skrike og bære seg til internettleverandøren.

– Internetthastigheten blir ikke raskere enn det svakeste leddet. Eldre rutere kan fungere fint i dag, men har du den nyeste iPhonen eller en PC med nytt nettverkskort, vil ikke ruteren kunne gi enhetene den høyeste hastigheten, sier Bjørn-Ivar Nordbø, som er nordisk produktsjef for nettverk i Komplett.

Sjekk også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Bruksmønsteret vårt har forandret seg raskt

Nordbø forklarer at den største utfordringen i dag er at stadig flere enheter er koblet til den trådløse ruteren. 

– Bruksmønsteret vårt har endret seg mye de siste årene. Har du en Apple-TV, tre telefoner, flere PC-er og smarte-hjem-enheter koblet til internett, er du avhengig av å ha en ruter som takler dette.

Selv en to-tre år gammel ruter er ikke nødvendigvis laget for å gi trådløs nettilgang til mange enheter samtidig – og kan dermed være dårlig egnet til denne type bruk.

Les også: USB-C: Skal du endelig klare deg med bare én kabel?

I og med at få av oss kjøper ruter spesielt ofte, er det ikke alle som vet hvilke standarder og tallkombinasjoner som er relevante å kjenne til. Smart har samlet begrepene du trenger forholde deg til (og droppet det mest avanserte):

Disse spesifikasjonene bør ruteren ha

Den siste generasjonen trådløst internett heter 802.11ac. Rutere som utnytter denne standarden er langt raskere enn rutere som utnytter 802.11n, som er forrige generasjon. De to typene ruter kalles gjerne AC-ruter og N-ruter.

– N-rutere fungerer fremdeles godt, men de største volumene er nå på AC-standard. Om du har flere nyere enheter og skal kjøpe en ny ruter i dag, er nok N-ruter feil standard. Nye AC-rutere har som regel to eller tre bånd, og mange av disse er så smarte at de automatisk fordeler brukerne på båndene med best hastighet og lavest trafikk, forklarer Nordbø.

Med bånd menes frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz, som vi bruker til trådløs kommunikasjon her til lands. Nyere rutere sender signaler via begge disse båndene, såkalt dual-band eller tri-band, mens eldre sender via 2,4 GHz-båndet – som har en lavere maksimal hastighet.

Så du denne? Fire gode grunner til å velge 2-i-1-PC

ANBEFALER AC-RUTER: Bjørn-Ivar Nordbø er ansvarlig for nettverk i Komplett. Han anbefaler å kjøpe en ruter med AC-standard om man skal kjøpe ny ruter i dag. Ruteren på bildet er en TP Link Archer C7 AC1750, som passer til mindre boliger. Se mer informasjon om produktet lenger ned i saken. Foto: Produsenten/Privat

TP Link Archer C7 AC1750, som passer til mindre boliger.

Dual- og tri-band gjør at du kan streame i HD-kvalitet på det raske 5 GHz-båndet, samtidig som du kan lese nyheter og e-post på det stabile 2,4 GHz-båndet – uten at noen opplever forstyrrelser.

I tillegg til de nevnte standardene har det kommet en ny benevnelse som er verdt å notere seg: MU-MIMO.

Les mer: Slik velger du riktig smart-TV – og gjør TV-en din smartere

– Hvis du har to telefoner koblet til et nettverk, er det bare én av disse som kan snakke med ruteren om gangen. Med MU-MIMO kan alle enhetene snakke med den samtidig, men det forutsetter at klientene også støtter denne teknologien, forklarer Nordbø.

Enn så lenge er det få som støtter MU-MIMO, men noen nettverkskort og enkelte telefoner gjør det. Bytter du ut enheter ofte og ønsker at ruteren skal leve i 5-6 år, bør du velge en ruter med MU-MIMO, tipser nettverkseksperten.

MU-MIMO-RUTER: TP-Link Archer C5400 støtter MU-MIMO-teknologien, og er dermed en trådløs ruter laget for fremtiden, hvor flere enheter kan sende og motta data samtidig. Foto: Produsenten

Utover disse spesifikasjonene vil du legge merke til at rutere har én eller flere tallkoder i navnet.

– En AC-ruter med høy tallkode har gjerne både god rekkevidde og kraftig prosessor.

En tri-band-ruter med tallkoden «AC5400» i navnet har for eksempel en teoretisk makshastighet på 5400 Mbps. Det er beregnet ut fra den samlede maksimale hastigheten på 2,4 GHz-båndet og de to 5 GHz-båndene. 

Fikk du med deg? Slik får du trådløs lyd hjemme

En ruter med «AC5400» i navnet er med andre ord kraftigere enn en ruter med «AC1750» i navnet, men om du trenger den kraftigste avhenger av husholdningens bruksmønster.

– Bor du i et stort hus og har flere store barn som gamer, streamer i høy oppløsning og har mange enheter koblet til internett, har du antakeligvis bruk for en annen ruter enn noen som bor i en mindre leilighet alene.

I tillegg til spesifikasjonene som gjør at ruteren leverer høy hastighet og kraftige nok signaler til boligen din, er det flere andre funksjoner du kan se etter.

– Gjestenett og foreldrekontroll følger med som standard på de fleste rutere. Noen har i tillegg en app til telefonen, hvor man kan styre ulike enheter. Du kan for eksempel bestemme at guttungens iPad skal kobles fra nettet ved et visst klokkeslett.

Snart slukkes mange FM-sendinger: Enkleste måten å få DAB i bilen

Sjekk hastigheten på den gamle ruteren:

Er du i tvil om ruteren din trenger å byttes ut, kan du ganske enkelt finne ut hvilken hastighet ruteren leverer ved å ta en titt på baksiden av boksen, eller ved å logge inn på ruterens administratorgrensesnitt (som regel ved å lime 192.168.0.1 inn i nettleseren og logge inn).

Kan ikke ruteren levere hastigheten du betaler for (for eksempel 150 Mbps ned) er det enkelt og greit behov for oppgradering.

– Det har vært en forrykende utvikling de siste årene. Har du ikke byttet ruter på to-tre år, har du garantert N-standard.

Gode trådløse rutere til ulike behov:

Ifølge Nordbø har snittprisen på ruterne økt med ganske mange hundre kroner de siste årene.

– Flere og flere ønsker en kraftfull og rask ruter som dekker fremtidens behov for stabilt og sikker trådløs oppkobling, med mulighet for å koble til mange enheter. For 1100-1200 kroner får man en god ruter som dekker manges behov, men vi selger overraskende mange rutere i 3-4000 kroners-klassen, sier Nordbø.

Les også: Så enkelt får du PC-en rask igjen

Ruter til leilighet:

KRAFTIG NOK FOR MANGE: Til mindre boliger trenger ikke nødvendigvis rekkevidden være så stor, men høy hastighet vil man likevel ha. Fra venstre: TP Link Archer C7 AC1750, ASUS RT-AC66U 11AC1750. Foto: Produsentene

Klikk her for TP Link Archer C7 AC1750, kr 899, og klikk her for ASUS RT-AC66U 11AC1750, kr 1189 hos Komplett.

Ruter til store boliger:

BRA REKKEVIDDE: I større boliger med flere etasjer kreves det gjerne mer av antennene, siden murvegger, varmekabler og liknende forstyrrer. Fra venstre: TP Link Archer C3200, ASUS RT-AC3200. Foto: Produsentene

Klikk her for TP Link Archer C3200 AC3200, kr 2490, og klikk her for ASUS RT-AC3200, kr 1999 hos Komplett.

Ruter til «den ekstreme»:

MED MU-MIMO: For dedikerte gamere og forbrukere med mange trådløse enheter vil de kraftigste ruterne, som også støtter MU-MIMO-teknologien, være gode valg. Fra venstre: TP Link Archer C5400, Linksys EA9500 AC5400. Foto: Produsentene

Klikk her for TP Link Archer C5400 AC5400, kr 3985, og klikk her for Linksys EA9500 AC5400, kr 3988 hos Komplett.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.