«Femtech»: Utrolig teknologi rettet mot kvinner
Teknologi knyttet til helse og velvære blir stadig viktigere i hverdagen vår. Smart har samlet et knippe oppsiktvekkende produkter myntet på kvinner.
Det er ingen tvil om at teknologibransjen ofte retter seg mot menn, men det hender også at verdens største teknologimesser og internasjonale medier vier oppmerksomhet og plass til feminin teknologi.
Les også: Høydepunktene fra verdens største elektronikkmesse
Ifølge nettstedet Mashable var 2016 et godt år for «femtech», altså teknologi for kvinner. De peker blant annet på menstruasjons-appen Clue, som i dag har mer enn fem millioner brukere – og at flere selskaper som satser på fertilitetsteknologi har fått betydelige tilskudd fra investorer det siste året.
Fertilitetsmonitorer er hverken nytt eller oppsiktsvekkende, selv om de har hjulpet mange kvinner – men det er flere andre oppfinnelser som er ganske utrolige:
Digitale tamponger
Har du noen gang lurt på nøyaktig hvor full tampongen er? Ikke? Det kan i alle fall tampongen my.Flow fortelle deg, skriver blant annet Gizmodo.
Ved hjelp av blåtann-teknologi sier tampongen ifra når det er på tide å bytte tampong. Selskapet bak oppfinnelsen hevder at produktet kan bidra til mindre menstruasjonsstress og kan gi kvinner bedre helse.
Om du er skeptisk til å putte elektonikk «opp der», har du ingenting å frykte. Tampongen er nesten helt som vanlige tamponger, med unntak av at tråden er lengre – og må festes til et lite device som sender data til mobiltelefonen din.
Les også: Ekspertenes spådom: Slik blir teknologiåret 2017
Produktet er enn så lenge ikke til salgs, men er du interessert kan du følge med på selskapets nettsider.
Abort-drone
En stor andel av abortene som blir gjennomført på verdensbasis er usikre. Det er noe organisasjonen Woman on Waves ønsker å gjøre noe med. Her til lands har vi selvbestemt abort, men slik er det ikke i alle land – ikke engang her i Europa.
Organisasjonen flyr derfor abortpiller over landegrenser ved hjelp av droner, slik at kvinner kan ta abort på en sikker måte. Sist gang de benyttet droner til dette formålet var i juni. Da tok to kvinner i Nord-Irland imot piller som ble fløyet fra Irland, skriver blant annet The Guardian og Business Insider.
Les her: Lademytene du trodde var fakta
Smarte speil
Speil som er koblet til internett og har flere funksjoner enn ordinære speil, er faktisk ikke noe nytt. Panasonic har tidligere vist frem speil som kan «sminke» deg med få tastetrykk – og andre aktører har vist frem speil med værvarsel og notifikasjoner fra mobiltelefonen, skriver CNET.
Så du denne? AR: Teknologien som kan styre livet ditt i fremtiden
Med stadig flere smartenheter i hjemmet, er det ikke helt usannsynlig at også baderommet blir litt smartere - men det er kanskje sannsynlig at andre funksjoner enn virtuell sminke vil være å foretrekke hos flere (selv om det uvilsomt er en spennende funksjon).
Über for p-piller
Hvis du er et rotehode med en lei tendens til å glemme viktige saker, så kunne tjenesten Nurx vært en gladnyhet for deg: På under et døgn får du p-piller levert på døra, helt uten å stikke innom fastlegen – litt som Über, bare for prevensjon, en tjeneste som blir hyllet av blant annet Bustle.
Leste du denne? Elektronikken det lønner seg å reparere
P-pille-tjenesten er ikke tilgjengelig i Norge, og kun visse steder i USA – men et interessant konsept er det jo likevel. Har du resept kan du faktisk få p-piller (og andre legemidler) på døren også her til lands, om du for eksempel bestiller fra Komplett Apotek.
Smart-hårbørste
Under årets CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas, var det både store og små nyheter som ble vist frem. Et litt underlig tilskudd var en hårbørste, som visstnok skal være verdens første smarte hårbørste, ifølge nettstedet Trusted Reviews.
Hårbørsten «lytter» til hvordan du børster håret ditt, og kan angivelig forstå om håret er bustete, tørt, om det har tørre tupper eller er krusete. Videre vil den analyse hvordan du grer håret - om du er for hardhendt, eller trykker hårbørsten for hardt ned i hodeskallen.
Sjekk også: Slik får du orden i e-postkaoset
Dataene havner på smarttelefonen din, og selskapet som står bak børsten hevder at du vil få bedre kjennskap til håret ditt - som igjen vil føre til at du vil kunne ta bedre vare på det.
Kjekt å ha? Utvilsomt! I det minste om det kan gi oss flere gode hårdager.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.