Den sukkersøte applikasjonen Meitu gjør vanlige «selfies» til anime-liknende bilder, med kraftige filtere og effekter.

Appen, som ble lansert i 2008, har vært populær i Kina lenge – men nå har den klatret opp på topplistene i App Store og Google Play i flere land (også i Norge).

Les også: «Femtech»: Utrolig teknologi rettet mot kvinner

Nettsteder som Seventeen og Daily Mail skriver om hvordan man bruker applikasjonen som i disse dager tar internett med storm.

En skulle kanskje tro at applikasjonen kun trenger tilgang til brukerens kamera eller kamerarull, men nå viser det seg at appen samler inn mye mer informasjon om brukerne, skriver blant annet Wired.

– Etter å ha sett hvilken informasjon Meitu samler inn fra telefonene, og da spesielt Android-telefonene, synes jeg at det er all grunn til å være skeptisk, sier Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS), til Smart.

Sjekk også: Her er de nyeste Snapchat-funksjonene

NESTEN UGJENKJENNELIG: Smart måtte selvsagt teste ut den populære appen, men slettet den like etterpå. I tillegg til å endre øyenfarge og ansiktsfasong, kan man også legge på en liten «airbrush» som et litt mer «naturlig» alternativ. Foto: Skjermdump Meitu

Mange tjenester samler personlige data

I tillegg til tilgang til kameraet, samler Meitu data om brukerens lokasjon, telefonoperatør, Wi-Fi-tilgang, enhetens ID-nummer – og de kan potensielt samle data om hva du foretar deg i andre apper, skriver Tech Crunch.

Les også: Ni ting Siri kan hjelpe deg med

– Dessverre er ikke Meitu unik på noen som helst måte. Svært mange av tjenestene og applikasjonene vi bruker samler inn tilsvarende informasjon, som enten selges eller brukes til å tilpasse tjenestene til den enkelte, sier Malmedal og legger til:

– Det sies at vi selv kan velge om vi vil godta dette, men jeg er redd det vil kreve svært mye av hver enkelt bruker å holde seg utenfor overvåkningen som teknologiselskapene samlet sett står ansvarlig for.

Sjekk også: Mange nordmenn sikkerhetskopierer sjelden

NORSIS: Les personverninnstillingene og slett gamle apper

Hans råd er å sjekke tjenestenes personverninnstillinger jevnlig, og ta stilling til hvor mye informasjon man er komfortabel med å dele i bytte mot gratis tjenester.

– En kan gå inn i innstillingene for hver app, og justere hva de skal få tilgang til. Men å fjerne tilgang til for eksempel GPS eller kamera kan gjøre at appen ikke virker. For mange apper er det nok «alt eller ingenting», forklarer sikkerhetseksperten.

Har du mange applikasjoner på telefonen din, råder han til å slette dem du ikke lenger bruker.

Les også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

Meitu: Vi selger ikke dataene videre

Etter at flere internasjonale medier har pekt på applikasjonens datainnsamling, har det kinesiske selskapet bak appen gått ut og avkreftet at dataene selges videre eller blir misbrukt, skriver ZDNet.

Meitu bruker data om brukerne sine for å «optimalisere appen, effektene og funksjonene, og for å bedre forstå brukernes engasjement knyttet til «in app»-reklame», heter det i en pressemelding fra selskapet.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.