Mamma og pappa: Seks viktige råd til deg om barn og sosiale medier
Snakk med andre foreldre med jevngamle barn om sosiale medier – og gjør en vurdering av modenheten til barnet ditt. Her er Medietilsynets råd for en tryggere og bedre digital hverdag for de yngste.
78 prosent av barn og unge i alderen ni til 16 år oppgir at de har lært om trygg og sikker mediebruk på skolen. 61 prosent har lært det av mamma, 54 prosent har lært nettvett av pappa – og flere oppgir å få opplæring fra flere hold, ifølge Barn og medier-rapporten fra Medietilsynet.
Les også: Slik setter du opp smartenheter til barna
Mens de eldre barna særlig foretrekker å lære om nettvett fra internett, myndighetene og på egen hånd, foretrekker de yngste å få opplæring av foreldrene sine.
– I dag har nesten alle norske barn egen smarttelefon (91 prosent). Når man gir barna et såpass kraftig verktøy, må en samtidig være «på» – det er ikke bare å slippe dem fri, sier Thomas Haugan-Hepsø, seniorrådgiver barn og medier i Medietilsynet, til Smart.
Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen
Modenhet, erfaring og alder avgjørende
Ifølge ham er det aller viktigst at foreldrene engasjerer seg i hva barna bruker mobilen til, og selvsagt at de snakker åpent med dem om bruk av sosiale medier.
Av de sosiale mediene er det særlig Snapchat de unge bruker. 80 prosent av barna oppgir at de har bildedelingsappen, som i likhet med Facebook og Instagram har en aldersgrense på 13 år.
Les også: Virusangrep: E-postlesing størst trussel
– Er det hensiktsmessig å nekte barna å få tilgang til sosiale medier, eller begrense bruken deres?
– En bør som hovedregel ta utgangspunkt i aldersgrensene til de ulike sosiale mediene, men det kommer like mye an på barnets modenhet og erfaring. Foreldre er ofte i diskusjon med barna når de skal få tilgang til egen mobiltelefon. Om hvilke sosiale medier det er greit å bruke, hva de kan få lov til å laste ned og om tidsbruk. Da bør du samtidig gjøre en vurdering av modenheten til barnet, sier Haugan-Hepsø og legger til:
– Et annet godt råd er å snakke med andre foreldre, og bli enige med dem om når det er greit at barna skal få lov til å bruke sosiale medier.
Les mer: NORSIS: Mange nordmenn sikkerhetskopierer sjelden
– De yngste bruker i mindre grad Facebook (56 prosent), og finner heller sine egne private rom til å kommunisere med vennene sine, slik som for eksempel via Snapchat, forklarer Haugan-Hepsø.
Sjekk også: Her er de nyeste Snapchat-funksjonene
Trebarnsmor: Måtte kutte ned sosiale medier-bruk
Hjemme hos Kristine Storli Henningsen (42) og mannen Sven Inge (39) har alle de tre guttene Mikael (11), Sebastian (9) og Liam (7) mobiltelefon og nettbrett – og nå er drømmen å få en gaming-PC også. Mens de to eldste får lov til å bruke Snapchat og Instagram, har yngstemann bare fått testet litt.
– Sebastian på ni år er veldig moden, og klarer å bruke sosiale medier på en fornuftig måte, mens vi slettet kontoene til syvåringen siden han ikke var klar, sier Storli Henningsen til Smart.
Foreldrene har kontroll over barnas kontoer og passord, og i dag får barna bruke mobil og nettbrett til spill og sosiale medier i helgene, men ikke i ukedagene. De har forsøkt å «la godteskapet stå åpent», med teorien om at det da ikke blir like interessant.
– Da så vi at ungene ble altfor opptatt av skjermene, så da ble vi enige om å kutte litt ned. Det fungerer veldig godt for dem, og de kan heller få lov til å se en film eller gjøre noe annet – og i blant kan vi gjøre unntak.
Les også: Sikkerhetsekspert skeptisk til populær foto-app
Familien snakker ofte om sosiale medier med barna, og har sammen med dem blitt enige om reglene hjemme. I tillegg har de vært i dialog med flere andre foreldre om temaet.
– Vi ser at de fleste fokuserer på dette med modenhet, selv om en samtidig har respekt for aldersgrensene. Likevel tenker vi at vi ikke kan bremse det for lenge, heller. På skolen bruker de jo iPad-er, og barna er veldig nysgjerrige – nå ønsker de også å starte sin egen YouTube-kanal.
Hun mener det er en god idé å la barna gradvis få slippe til, slik at barna får tid til å lære, uten at sosiale medier og spill tar opp for mye tid.
Les også: Ni ting Siri kan hjelpe deg med
Her er seks gode råd fra Medietilsynet til foreldre med barn på sosiale medier:
1. Ta hensyn til barnas modenhet og aldersgrensene tjenestene har satt
2. Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å gjøre på nett
3. Lær barna (og deg selv) å alltid spørre om lov før de legger ut bilder eller annen informasjon om andre
4. Lag klare regler for bruk i familien og snakk om konsekvenser
5. Vær en god rollemodell. Barn legger merke til det du sier og gjør hjemme, og tar etter din oppførsel
6. Snakk med andre foreldre om sosiale medier, for eksempel på et foreldremøte, og lag felles retningslinjer for bruk
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.