Ekspert-tipsene: Slik blir du den beste Pokémon Go-treneren
For å raskt komme deg til et høyere level gjelder det å finne nye Pokémons og oppgradere eller bytte Pokémons med «candys». Runar Svendsen (27), som trolig er Norges beste Pokémon Go-trener, deler sine aller beste «PoGo»-tips.
Etter at Pokémon Go ble lansert for to uker siden – og nå nylig også i Norge – har folk i alle aldre tatt bena fatt for å fange Pokémons. Man blir nemlig ingen mestertrener av å sitte i sofaen hjemme.
– De siste to ukene har jeg i snitt gått mellom 25-28 kilometer hver dag, sier Runar Svendsen til Smart når vi møter han for å slå av en prat om Pokémon Go.
Henger du ikke helt med? Sjekk vår enkle Pokémon Go-guide nederst i saken!
Kjapt regnet utgjør det godt over 350 kilometer, noe som tilsvarer strekningen mellom Oslo og Mandal – eller flerfoldige timer gatelangs i Oslo sentrum.
Ifølge techsiden Recode hadde Pokémon Go mer enn 9,5 millioner aktive brukere i USA etter én uke, og Techcrunch skriver denne uken at antallet amerikanske brukere nå har økt til 21 millioner.
Blant verdens aller beste
Svendsen, som til daglig jobber med IT i Norgesgruppen, har nå brukt to uker på å spille det populære spillet – og tatt seg fri fra jobb denne uken. Per dags dato er han på level 29 i spillet, han har funnet 129 av 150 Pokèmons og fanget hele 2509 Pokémons totalt. Etter det Smart erfarer er Svendsen trolig den aller beste Pokémon-treneren i Norge – og blant de aller beste i verden.
– Akkurat nå er jeg antakelig den med høyest level i Norge. Jeg hørte nettopp om en amerikansk spiller som har nådd level 30 – og det er det høyeste jeg har hørt om så langt, sier han.
Men det er selvsagt ikke bare lange gåturer og bøttevis med tålmodighet som har gjort Svendsen til en skarp Pokémon Go-trener – det er også litt taktikk og riktig utstyr.
Sjekk også: Alt du trenger å vite om VR
– Noe som alle bør tenke på er utstyret utenom spillet. Spesielt om man skal holde på en stund om gangen. Selv har jeg en sekk som inneholder nødlader, vann, noe å spise, en liten paraply og en genser. I tillegg er det greit med sko som er egnet til å gå mye med, sier Svensen.
Her er de skjulte triksene som 27-åringen har i ermet:
1. Beveg deg i byer eller tettbygde områder
– Enn så lenge er det slik at man finner flest Pokémons og Pokéstops i tettbygde områder. Derfor er det lurt å holde seg til byer eller tettbygde strøk, siden en da ikke trenger å gå så lange avstander før man finner noe nytt, forklarer Svendsen.
Og man er nødt til å bruke bena om man vil komme til et høyere level ganske raskt. Har du funnet et Pokéegg vil det nemlig ikke klekke før du har gått et visst antall kilometer – og spillet forstår om beveger deg for raskt, for eksempel i bil eller buss.
Flere steder vil man se at Pokéstops har rosa «regn». Det betyr at noen har aktivert en «lure» - som tiltrekker seg ville Pokémons. I disse områdene finner man mange andre Pokémon-trenere. I Oslo er det særlig på Aker brygge, Tjuvholmen, Spikersuppa og i Frognerparken som stadig har såkalte «lures» gående.
Tomt for batteri på mobilen? Sjekk ut disse triksene som gir lenger batteritid
– «Pokémon lures» som man plasserer på Pokéstops er vel og bra, men det lønner seg ikke å sette seg ned ved et av dem. Det må være flere gående samtidig før det gir gode resultater å sette seg ned ved dem – og selv da er det lurt å holde seg i bevegelse for å klekke eventuelle egg, sier Svendsen.
2. Fang Pokémons du ikke har fra før av
– Pokémons du ikke har fra før av er verdt mer enn dem du allerede har fanget, i form av at de gir deg flere poeng når du fanger dem. «Starter Pokémons» er betydelig vanskeligere å fange, avhengig av deres nivå. Så det kan lønne seg å hoppe over disse om du ikke har behov for dem. De fleste trenger dem nok i starten, men de kan fort koste deg mye tid og Pokéballer. Det samme gjelder for allerede utviklede Pokémons som man allerede har, forklarer Svendsen.
Nederst i høyre hjørne på spillskjermen ser du hvilke Pokémons som befinner seg i nærheten av deg. Tre fotspor betyr at et «Pokémonster» er i nærheten, to betyr at det er like rundt hjørnet, ett betyr at det er veldig nære – og ingen fotspor betyr at det er rett ved siden av deg.
I skrivende stund fungerer ikke denne funksjonen, og alle Pokémons som er i nærheten har nå tre fotspor. Ifølge Svendsen har selskapet antakeligvis deaktivert «radaren» for å lette på datatrafikken.
3. Fang alle Pokémons du kommer over
Det er imidlertid ikke bare nye Pokémons du bør være på utkikk etter. De vanlige monsterne, som du finner mange steder, kan være vel så verdifulle.
– Fanger man mange Pokémons og bytter dem med «candys» kan man etter hvert utvikle Pokémons man allerede har. Å utvikle en Pokémon gir mange poeng, forklarer Svendsen.
Ifølge en oversikt fra Reddit gir det å utvikle en Pokémon hele 500 XP, som er det samme antall poeng som å fange en ny Pokémon. Å fange en Pokémon man allerede har gir 100 XP, mens det å sjekke inn på et Pokéstop gir 50 XP (se full oversikt over poengene lenger i saken).
Les også: Endelig er slippdatoen for Playstation VR klar
4. Bruk «Lucky eggs» smart
Såkalte lykkeegg vil du ikke få før du har nådd et visst nivå, og selv om det er fristende å bruke dem med en gang, så er det lurt å vente og bruke dem taktisk.
– «Lucky eggs» bør du bruke etter at du har samlet mange Pokémons og fått mange «candys». Har du mange Pokémons «linet opp» klare til å utvikles, så kan du bruke egget. Da får du dobbelt så mange poeng som normalt, sier Svendsen og legger til:
– Det er greit å kjøpe et «lucky egg» nå og da om man ikke har tilgang til et, samtidig som man har mange Pokémons å utvikle.
5. Om du skal bruke penger: Kjøp «incubators»
Om man kjøper ekstra «incubators» har man plass til å ruge på flere Pokéegg samtidig. Når spillet starter har man bare én, og om en har lyst til å klekke eggene raskere for å få flere Pokémons og flere poeng kan det være greit å ha flere. Det er nettopp her Svendsen mener man bør legge pengene – om man ikke har noe imot å bruke noen kroner på spillet.
– Totalt har jeg sikkert brukt en 1000-lapp på kjøp i spillet – noen må jo støtte disse utviklerne også. Om det er noe du skal bruke penger på, så mener jeg det bør være «incubators», sier Svendsen.
På reisefot? Disse reiseappene vil du faktisk ha bruk for
Skal man kjøpe ekstra «incubators» er det ifølge Pokémon-eksperten en fremgangsmåte som gir ekstra utslag:
– Pokeeggene kommer i tre varianter: 10 km, 5 km og 2 km. For å klekke eggene mer eller mindre samtidig bør du starte med å legge 10 km-eggene til ruging, gå omtrent fem kilometer, starte 5 km-eggene, gå omtrent tre kilometer og så starte 2 km-eggene. Dette vil gi store mengder XP/poeng om man har et «lucky egg» aktivert, tipser Svendsen.
Til sist legger Svendsen til at «Stardust» ikke bør brukes før level 20-22.
– «Stardust» er en ressurs man benytter for å øke en Pokémons kampferdigheter, og Pokémonene man fanger fra level 1-20 vil raskt henge etter, så disse må man beregne å bytte ut fortløpende, sier han.
Full oversikt over Pokémon-poengene (XP):
500 XP – Ny pokémon fanget
100 XP – Pokémon fanget
10 XP – «Curve ball»
10 XP – «Nice throw»
50 XP – «Great throw»
100 XP – «Excellent throw»
50 XP – Sjekke inn på Pokéstop
100 XP – Kjempe mot motsatt lag sitt Pokémon-gym
150 XP – Vinne motsatt lag sitt Pokémon-gym
50 XP – Vinne en Pokémon på trening (på et av ditt lag sine gym)
200 XP – Klekke et Pokéegg
500 XP – Utvikle en Pokémon
Henger du ikke med? Her har du en kjapp guide til Pokémon Go
· Pokémon Go ble lansert 6. juli og 16. juli ble spillet også tilgjengelig i Norge.
· Spillet spilles på smarttelefon, og ved hjelp av kameraet og kartfunksjonen på telefonen kan du finne Pokémons når du beveger deg rundt.
· Når du ser en Pokémon på kartet i spillet kan du trykke på den slik at du kan fange den med en Pokéball.
· Har du flere av den samme Pokémonen kan du bytte den mot «candys» ved at du «sender» Pokémonen til professoren. «Candys» kan brukes til å trene Pokémonsteret eller oppgradere den.
· På landemerker og populære steder kan du finne Pokéstops, hvor du kan være heldig å finne Pokéballer, egg og andre nyttige ting du kan samle med deg i sekken.
· Om du har kommet til level 5 kan du besøke et Pokégym. Disse ser du på kartet i spillet. Første gangen du besøker et gym velger du hvilket lag du vil spille for, enten rødt, blått eller gult lag.
· Når du har fanget og trent opp Pokémons kan du besøke et gym for å kjempe mot andre som også spiller Pokémon Go – og om du er den beste kan du ta over gymmet.
· Enn så lenge er spillet ganske enkelt, men ifølge Svendsen vil spillet antakeligvis bli mer avansert etter hvert. Selskapet bak Pokémon Go har sluppet noen hint om hva spillerne kan vente seg, men er i hovedsak hemmelighetsfulle.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.