Lag din egen «sky» hjemme: Slik tar du backup av familiebilder, videoer og filer
Har du bilder og dokumenter lagret på gamle PC-er, eller har du noen gang mistet en telefon uten å ha tatt sikkerhetskopi? Lager du en egen skytjeneste hjemme, kan du samle alle filene på ett sted – og det er faktisk ikke vanskelig!
Mange av oss slurver med sikkerhetskopiering og lagring. Det virker kronglete og tidkrevende – og mange tar seg derfor ikke bryet med å sette seg inn det.
Det er flere gode grunner til å være nøye med å sikkerhetskopiere. For det første har svindlere blitt mer kreative de siste årene, og teknologien gjør det enklere å lage troverdige «scammer» der de tar filer som «gissel» mot løsepenger. For det andre lagrer vi stadig mer sensitiv informasjon og har flere filer enn tidligere, forklarer Tomas Kristiansen, nordisk produktsjef marketing for lagring i Komplett.
Les også: På tide å bytte ut den trådløse ruteren? Slik velger du riktig
– De fleste eksterne harddisker kommer i dag med programmer rettet spesielt mot backup. De er enkle å sette opp, og programmene lar deg velge hva du skal ta sikkerhetskopi av, slik at det gjøres regelmessig.
Har du en ganske ny trådløs ruter hjemme, med én eller flere USB-porter, kan du koble den eksterne harddisken til den. Gjør du dette, har du med enkle grep en egen «sky» hjemme, som kan ta sikkerhetskopier fra ulike PC-er og mobiler – uten at du behøver å koble til harddisken med en kabel.
Sjekk også: Slik får du raskest mulig internett hjemme
Slik kobler du ekstern harddisk til ruteren
Steg 1. Sjekk at den trådløse ruteren din har minst én USB-port. USB 3.0 er å foretrekke, da disse gir høyere overføringshastighet enn tidligere standarder – om den eksterne harddisken også har USB 3.0.
Steg 2. Velg en ekstern harddisk som har nok plass. Er det flere familiemedlemmer som skal bruke enheten, vil det lønne seg å kjøpe en med lagringsplass med minst 3 terabyte (TB).
Klikk her for Seagate Backup Plus Portable 4 TB, kr 1483 hos Komplett, og klikk her for Seagate Backup Plus Desktop Hub 8 TB, kr 2690 hos Komplett.
Steg 3. Koble til administrasjonsprogrammet til ruteren – som i de fleste tilfeller gjøres ved å åpne nettleseren og taste inn ruterens IP-adresse. Ofte er det http://192.168.1.1 , http://192.168.0.1 eller liknende. Dette finner du informasjon om på boksen som fulgte med ruteren. Noen rutere har også egne applikasjoner til mobilen, for å enklere administrere det trådløse nettverket.
Når du er logget inn i applikasjonen eller på administratorsiden kan du aktivere enheten du har koblet til via USB-kabelen.
Les også: USB-C: Skal du endelig klare deg med bare én kabel?
Steg 4. Når du har koblet til den eksterne harddisken, bestemmer du hvilke enheter som skal sikkerhetskopieres ved hjelp av en applikasjon eller programvare som hører med til harddisken.
Til Seagate-harddisker kan en eksempelvis laste ned en applikasjon for sikkerhetskopiering av innholdet på mobiltelefonen, en applikasjon for å få tilgang til innholdet som ligger lagret på den eksterne harddisken via telefonen – og programvare til PC-en, som brukes til å sette opp en «backup plan», og administrere hvem som skal ha tilgang til filene og mappene. Her kan du også bestemme om det skal kreves passord for å få tilgang.
Det finnes også andre løsninger for trådløs sikkerhetskopiering hjemme, slik som Apples Time Capsule.
NAS: Skylagring du har tilgang til hvor som helst i verden
Mens eksterne harddisker kan ta litt tid å sette opp, er det en smal sak å koble til flere enheter når den først er oppe. En NAS (network-attached storage) på sin side, er typisk enkel å installere, men er litt mer avansert å koble til ulike PC-er og devicer, forklarer Witold Skalski i Komplett.
– Selve installeringen av en NAS er ofte enkel, men oppkoblingen av ulike enheter kan være utfordrende for noen.
Tar man seg bryet er det imidlertid flere fordeler med en NAS. Du får tilgang til filene fra hvor som helst i verden – i motsetning til den eksterne harddisken, som du bare har tilgang til når du er koblet til det trådløse nettverket hjemme.
Så du denne? Her er de nyeste Snapchat-funksjonene
I tillegg kan alle som er koblet til WiFi-nettverket få tilgang til filene – så fremt man setter opp at alle skal ha tilgang. Sikkerheten er ofte også bedre, særlig på variantene som har plass til to eller flere harddisker. Disse kan man «speile», slik at en av harddiskene rett og slett tar enda en sikkerhetskopi av innholdet du har lagret.
Flere NAS-er fungerer også som mediesenter, med mulighet for direkte strømming av innhold til TV eller lydanlegg.
Slik kobler du opp NAS hjemme
Steg 1. Det finnes ulike varianter av NAS. Flere kan kobles rett opp mot ruteren, mens andre krever at du monterer harddiskene selv først. Må det montering til, er det likevel en enkel jobb som kun krever en skrutrekker.
Steg 2. Når hardwaren er på plass må du installere programvaren som hører med NAS-en. I programmet kobler du maskinen opp, og bestemmer hvilke mapper som skal sikkerhetskopieres.
Fikk du med deg? Lademytene du trodde var fakta
Steg 3. Siste steg er å koble andre enheter til NAS-en. Har du en NAS fra Qnap vil du for eksempel finne en rekke applikasjoner til både iOS-enheter og Android-enheter, som lar deg sikkerhetskopiere innhold på mobilen, få tilgang til filene som ligger på NAS-en, og gjør enheten om til en fjernkontroll for å strømme innholdet på TV-en.
Les med om Qnap-applikasjonene her.
Klikk her for Qnap TS-231P 2-bay NAS bundle, kr 3630 hos Komplett, og klikk her for Qnap TS-431P 4-bay NAS bundle, kr 5250 hos Komplett.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.