Dagens unge vokser opp med smarttelefon og nettbrett i hånda. Skjermene brukes til alt fra sosiale medier og spill, til lekser og skolearbeid, noe som kan gjøre det ekstra vanskelig for foreldre å avgjøre hvor mye tid som er fornuftig å bruke på de ulike enhetene.

Les også: Slik velger du riktig trådløs ruter

– Foreldre i dag må være bevisst på hva barna gjør og spørre hvordan de har det på internett, ikke bare hvordan de har hatt det på skolen. Det krever at foreldrene gjør en innsats, forklarer Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, bloggeren bak hanspetter.info – og pappa til tvillingene Hedvig og Gustav på ti år.

GOD ERFARING MED CIRCLE: Tvillingene Gustav (t.v.) og Hedvig har egne PC-er, nettbrett og smarttelefoner. Familien Nygård-Hansen har forsøkt flere løsninger for å minske kranglene om tidsbruk – med ulikt hell. Foto: Privat

«Alt-i-ett-boks» fra Disney

Siden oktober har Nygård-Hansen brukt «Circle with Disney» hjemme – en boks som lar de voksne tidsstyre internettilgangen og administrere hvilket innhold barna skal få tilgang til.

– Vi har tidligere prøvd å bli enige om regler, men det ble det mange sure miner av. Vi snakket med barna og ble enige om å teste denne løsningen for å redusere kranglingen om tidsbruk på nett ­– og vi har faktisk eliminert alle de kranglene vi hadde tidligere.

Les mer: Mamma og pappa: Viktige råd til deg om barn og sosiale medier

FOR HELE FAMILIEN: Alle familiemedlemmer får hver sin profil hvor alle enhetene legges til, slik at de voksne kan justere hvilke filtre og hvilke tidsbegrensinger hver profil skal ha. Foto: Skjermdump Circle/Produsenten

Når en setter opp boksen legger man inn profiler til hver av brukerne, og deretter kan en legge inn tidsbegrensinger for barnas bruk av ulike applikasjoner og nettsider.

– En kan for eksempel bestemme hvor mye tid barna skal bruke på Musical.ly eller YouTube, så sperres applikasjonen og Circle-boksen sender en melding til foreldrene når grensen er nådd.

I tillegg kan en legge inn ulike filter, slik at barna ikke får tilgang til upassende innhold. Også gjestenett kan styres gjennom boksen, slik at barnas venner får de samme filtrene når de kobler sine enheter til nettet.

Sjekk også: Slik setter du opp smartenheter til barna

ULIKE FUNKSJONER: Applikasjonen som hører med Circle kan bestemme når nettforbindelsen skal skrus av, og hvilke filter som skal aktiveres på enhetene som kobler seg til gjestenettet. Foto: Skjermdump Circle

Kan brukes til overvåking

Ifølge Nygård-Hansen var barna litt skeptiske til å begynne med, og særlig datteren Hedvig var bekymret for at foreldrene skulle følge med på absolutt alt de gjorde på internett.

– Det er nok mange andre som også er kritiske, siden boksen potensielt kan brukes til å overvåke barna, sier han og legger til:

– Hensikten vår er ikke å overvåke, men å engasjere oss i det barna gjør på internett. Vi følger ikke med på alt de gjør, men følger med på tidsbruken. Når måneden er over bruker vi å ha en liten konkurranse rundt middagsbordet, hvor de gjetter hvor mye tid de har brukt ­– og det har blitt en slags konkurranse om å bruke mindre tid enn den andre.

Circle-boksen fungerer på alt fra strømmetjenester, nettsider og applikasjoner, men har ikke tidsstyring i apper som ikke bruker internett, for eksempel spill som Angry Birds.

Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen

Styr barnas WiFi-tilgang via ruteren

Selv om en ikke har Circle-boksen fra Disney, er det flere grep en kan gjøre for å styre barnas nettilgang eller sette opp filter.

MINDRE KOMPLISERT LØSNING: Bjørn-Ivar Nordbø i Komplett har plukket ut fire populære rutere som har gode funksjoner for foreldrekontroll. Øverst fra venstre: TP-Link Archer C3200, TP-Link Archer C7, og nederst fra venstre: ASUS RT-AC87U og Linksys EA9500. Foto: Produsentene/privat

Klikk her for TP-Link Archer C3200, klikk her for TP-Link Archer C7 AC1750, klikk her for ASUS RT-AC87U AC2400, og klikk her for Linksys EA9500 AC5400, hos Komplett.

Har du en nyere trådløs ruter er sjansen stor for at du kan bruke en tilhørende applikasjon til å styre de ulike enhetene som er koblet til, slik at du med et par tastetrykk kan skru av nettet på iPaden til yngstemann.

– Alle de store kjente ruter-leverandørene har gode løsninger for foreldrekontroll, blokkering av sider og innhold, og du kan enkelt slå av og på Wi-Fi-signalene, forklarer Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktsjef for nettverk i Komplett.

TP-Link-ruterne har eksempelvis en applikasjon som heter Tether, med en egen foreldrekontroll-funksjon. I tillegg til å kunne legge inn tidspunkter for når det er mulig å koble seg til nettet, kan man sette opp en «white list», hvor en bestemmer hvilke nettsteder det er greit at barna går inn på – og blokkerer alle andre nettsider.

Les mer: NORSIS: Mange nordmenn sikkerhetskopierer sjelden

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.