Ettersom bruken av smarttelefoner bare øker – og distraksjoner som tekstmeldinger og telefonsamtaler har fått følge av «snapper» og «likes» ­– blir vi stadig oftere avbrutt, uansett om vi er hjemme eller på veien.

Les også: Slik kan selvkjørende biler forandre hverdagen din

Flere nye biler har nå fått støtte for Apples CarPlay og Googles Android Auto – handsfree-løsninger som integrerer mobilen din direkte i bilen, og som skal gjøre kjøreturen sikrere.

– Med CarPlay kan du ringe, sende meldinger, få varsler og ikke minst bruke telefonen som GPS. CarPlay er ikke et eget operativsystem i bilen, i stedet er det en svært forenklet versjon av iOS-et du har på iPhonen din, som bare fungerer når du har telefonen koblet til bilen, sier Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som står bak teknologibloggen «Det store eplet», til Smart.

Sjekk også: 1,3 millioner biler må oppgraderes: Så enkelt får du DAB-signaler i bilen

APPLE-EKSPERTEN: Daniel Rosenquist har testet Apple CarPlay. Foto: Privat

Han har selv testet Apples CarPlay i en periode – og er hverken skuffet eller imponert over Apples bilsatsing, som ble lansert i 2014 og ble tilgjengelig i Norge først i fjor.

– Som vanlig er Apples brukergrensesnitt enkelt, og det virker omtrent som du forventer. Systemet har klare begrensninger, men det er dermed også vanskelig å gjøre feil, konkluderer Rosenquist.

Lar deg styre telefonen med stemmen

I tillegg til å kunne styre telefonen via bilens dashboard fungerer tjenesten godt med Siri, som blant annet kan forklare deg veien, eller lese opp tekstmeldinger.

Så du denne? Ni ting Siri kan hjelpe deg med

– Siri er den store helten i CarPlay. For at Apples handsfreesystem skal fungere optimalt må du nemlig snakke til telefonen. Det fungerer tidvis helt fantastisk, men alle har vel oppdaget hvor irriterende det er når Siri ringer til feil person, eller overhodet ikke forstår en enkel melding du skal forsøke å sende. Siri i bilen er derimot mer enn bare en tjeneste for å sende en melding. Du kan også be om værutsiktene, spørre når Kiwi i nabolaget stenger i dag, eller be henne om å spille en konkret sang i din musikkapp.

Sjekk også: Slik lager du din egen «sky» hjemme

Funksjoner sperres i fart

Om du åpnet Kart-applikasjonen på telefonen vil du få kartet opp på skjermen i bilen, og det er enkelt å bytte mellom GPS-navigering og musikkavspilling gjennom for eksempel Spotify.

– Jeg bruker alltid mobilen som GPS når jeg kjører, og derfor er det ekstra genialt med et bedre brukergrensesnitt som passer rett inn i dashboardet.

En annen snedig funksjon i CarPlay er at en rekke applikasjoner blir begrenset når bilen kjører.

– Du får for eksempel ikke lov til å taste inn en melding mens bilen er i fart.

Enn så lenge har CarPlay begrenset tilgjengelighet, men det finnes også flere tredjepartssystemer med støtte for CarPlay som kan ettermonteres i eldre biler. Sjekk hvilke biler som har Apples CarPlay tilgjengelig på Apples nettsider.

NAF: Positiv til teknologi som øker trafikksikkerheten

Ifølge Norsk Automobil Forbund (NAF) bør smarttelefoner ideelt sett plasseres i hanskerommet på bilen, både for å hindre distraksjoner og i tilfelle en skulle kollidere.

– Bruk av mobil og andre dingser i bil er en utfordring siden de kan forstyrre sjåføren, men vi innser at vi lever i et samfunn hvor vi har gjort oss avhengige av å bruke smarttelefoner, og vet at det ikke nytter å oppfordre folk til å legge disse enhetene i hanskerommet, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, til Smart.

Har du lest denne? Årets CES-høydepunkter: Tesla-konkurrent, smart-hårbørste og syltynn TV-skjerm. 

POSITIV: Inger Elisabeth Sagedal i NAF er positiv til teknologi som gjør trafikken tryggere. Foto: NAF

Mange bruker tiden i bilen til å gjøre andre ting enn bare å kjøre, slik som å snakke i telefonen. Dette er ifølge Sagedal i orden – så lenge det ikke distraherer eller gjør at du må ta hendene vekk fra rattet.

– Vi er positive til all ny teknologi som gir mindre tasting og lesing på smarttelefoner, og som gjør det mindre farlig å være i trafikken. Det er viktig at aktørene som tilbyr denne teknologien tar ansvar og gir føreren begrensninger, slik at en ikke blir lokket til å se på telefonen i fart.

Sagedal tipser også om applikasjonen Waze, som er en «sosial trafikk-app». Applikasjonen gir deg sanntids trafikk- og veiinformasjon basert på informasjon fra andre bilister, og viser deg raskeste vei frem til destinasjonen i stedet for korteste vei – og som blant annet spør om du er sjåfør eller passasjer, for å øke trafikksikkerheten.

Les også: Ekspertenes ærlige svar: Android vs. iPhone

Googles løsning ikke tilgjengelig riktig enda

Mens Apples CarPlay er tilgjengelig i Norge allerede, er Googles løsning fremdeles ikke rullet ut her til lands. Flere biler støtter imidlertid løsningen.

I tillegg til funksjonaliteten som minner om Apples CarPlay, kan en bruke Android Auto uten at bilen har teknologien i dashboardet, så lenge en har en enhet med Android Auto-applikasjonen (men da bør altså telefonen festes godt til bilen).

Fikk du med deg? Slik ble smarttelefonen vårt viktigste verktøy

Selv om Android-enheter ikke har en personlig assistent som snakker norsk, kan man snakke med Android Auto, på samme måte som med Siri på Apple CarPlay (selv om det enn så lenge må være på engelsk).

ANDROID I BILEN: Slik kan Googles handsfree-løsning se ut. Foto: AP

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.