Harddisken er «lageret» til PC-en din. Den oppbevarer all informasjonen du har, fra fjorårets feriebilder til programmer og spill. Over tid kan det imidlertid bli rotete på lageret.

– Harddisken er ofte årsaken til at gamle PC-er blir trege, sier Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett-PC hos Komplett.

Flere lure triks: Så enkelt får du PC-en rask igjen

– Er laptopen din bråkete, eller blir den fort varm, er det enda mer sannsynlig at harddisken sinker den.

Nyvinning

De gode nyhetene er at en ny type harddisk har tatt over markedet de siste årene, og at den kan gjøre maskinen din raskere.

Som oftest leveres PC-er i dag med denne varianten, som kalles SSD. Det eneste unntaket er billigmodeller – og eldre PC-er er nesten alltid utstyrt med HDD-harddisk, forklarer Berg.

– Hovedforskjellen er at en HDD er fysisk begrenset av en plate som må rotere for å hente data. SSD-en, derimot, har ingen bevegelige deler og henter data med umiddelbar hastighet, utdyper han.

Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

– SSD-er er gjerne ti ganger raskere enn tradisjonelle harddisker.
EKSPERTEN: Kategorisjef for Komplett-PC, tjenesten for PC-bygging hos Komplett, Pål Fredrik Berg. Foto: Komplett

Bør du bytte?

En god SSD koster fra 7-800 kroner og oppover. Dermed er det mye billigere å skifte harddisk enn å kjøpe ny pc.

Du kan også spare penger på å kjøpe en billig-laptop med HDD og bytte til SSD. Da kan du imidlertid miste garantien, sjekk derfor med produsenten før du setter i gang.

Sikkerhetsselskap om virus: E-postlesing størst trussel

– Er du litt nevenyttig er det ikke spesielt komplisert å bytte selv. Men det kan være lurt å kjøpe en egen «oppgraderingspakke», sier Berg og utdyper:

– En oppgraderingspakke er et sett med instruksjoner, kabler og programvare. Den kjøper du på nett for et par hundre kroner.

Bortsett fra det trenger du egentlig bare en liten stjerneskrutrekker.

Les også: De viktigste forskjellene mellom PC og Mac

Steg 1: Kopier innholdet fra den gamle disken

Det første du må gjøre er å kopiere Windows fra den gamle harddisken til den nye.

– Det kan være det vanskeligste med hele operasjonen. Det er én av grunnene til at det lønner seg å kjøpe en oppgraderingspakke, sier Berg.

– Der får du med enkel programvare som kloner innholdet. Det eneste du trenger er å koble SSD-en til PC-en og trykke på «overfør».

Etter overføringen får du to harddisker med samme innhold, og er altså klar til å bytte.

Les også: De nye MacBook Pro-maskinene: Slik velger du riktig

ENKEL Å ÅPNE: Skru ut skruene på undersiden av laptopen. Foto: VG Partnerstudio

Steg 2: Skru opp PC-en

Her gjelder det å skru av strømmen. I tillegg bør du jobbe i et rom uten statisk elektrisitet, så unngå vegg-til-vegg-tepper.

Før du begynner kan det være lurt å se en instruksjonsvideo på nett, slik som denne videoen fra Komplett sin YouTube-kanal. Husk likevel at laptoper kommer i mange utgaver, så din maskin kan være annerledes enn i videoen.

Les mer: Slik velger du riktig PC-skjerm

– Snu laptopen på hodet og finn ut hvor harddisken sitter. Det varierer fra modell til modell, men plasseringen er gjerne markert på undersiden av maskinen, forklarer Berg. 

– Ofte må du skru av hele bunnen på PC-dekselet, men noen laptoper har harddisken på siden, og da holder det vanligvis å fjerne én skrue.

SITTER GODT: Løsne plastdekselet forsiktig. Foto: VG Partnerstudio

Steg 3: Finn HDD-en

Når du har fjernet dekselet skal det være enkelt å se harddisken. Den er kvadratisk og like stor som SSD-en du skal sette inn.

– Det er ikke noe annet der inne som ligner nevneverdig, påpeker PC-eksperten.

Bli mer effektiv: Disse hurtigtastene bør du kunne i Windows

I tillegg er det verdt å merke at PC-dekselet gjerne sitter fast med plastklemmer. Vær forsiktig når du løsner disse så de ikke knekker.

Husk også å passe på skruene. De kan ha forskjellige størrelser og bør skrus tilbake igjen der du fant dem.

LETT Å FINNE: Harddisken er her øverst til høyre. Foto: VG Partnerstudio
GANSKE LIKE: Harddiskene har samme størrelse. SSD til venstre og HDD til høyre. Foto: VG Partnerstudio

Steg 4: Skru løs den gamle disken

Harddisken sitter vanligvis fast både i en liten metallholder og i resten av pc-en. Først må du løsne skruene i metallholderen, deretter i selve disken.

– Når du har fjernet skruene, kan du enkelt lirke harddisken ut av tilkoblingen sin. Ofte må du dra den litt bakover for å få den ut av sporet sitt, sier Berg.

Les også: Slik trekker du tilbake en feilsendt e-post

– Den gamle HDD-en er verdt å spare på som ekstra lagringsplass. Du kan kjøpe en egen beholder å legge den i, et «kabinett». Da kan den kobles rett til PC-en med en USB-kabel.

UT MED DET GAMLE: Etter at du har skrudd harddisken løs, ta den forsiktig ut av tilkoblingen. Foto: VG Partnerstudio
INN MED DET NYE: Koble til SSD-en på samme måte som HDD-en var tilkoblet. Foto: VG Partnerstudio

Steg 5: Skru fast den nye disken, og skru igjen PC-en

Med den gamle disken ute, er det bare å sette inn SSD-en akkurat der HDD-en satt.

– Det er ikke noe spesielt å tenke på her. Harddisker har en standard størrelse, så SSD-en skal passe akkurat som den gamle.

Deretter følger du ganske enkelt stegene ovenfor i motsatt rekkefølge: Sørg for at SSD-en sitter fast og skru deretter på laptop-dekselet igjen.

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

– Etter det er det bare å bruke PC-en som før. Den vil være helt lik som tidligere, men merkbart raskere, sier Berg.

– Hvis noe mot formodning ikke fungerer som det skal, kan du alltid sette den gamle HDD-en tilbake i maskinen. Alt innholdet ligger der fortsatt, så den er en fullgod back-up, avslutter han.

SNART FERDIG: Skru SSD-en fast med samme skruer som HDD-en var festet med. Foto: VG Partnerstudio
ALT KLART: Fest dekselet og skru det igjen. Laptopen er nå klar til bruk. Foto: VG Partnerstudio

Ikke bare PC-er

Guiden ovenfor er først og fremst relevant for Windows-laptoper. Mange Mac-er eller Chromebook-er har loddet fast harddiskene, eller er vanskeligere å skru opp.

Les mer: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket

Det å bytte harddisk kan også være et triks for andre maskiner, slik som spillkonsoller. Skal du bytte harddisk på andre maskiner enn laptoper, bør du imidlertid først forsikre deg om at det er mulig.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.