Ifølge Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktsjef for nettverk i Komplett, er det først og fremst bruken og behovet som bør styre om det er mobildata eller en fast internettforbindelse som er mest gunstig for deg.

Om du har 4G-dekning på hytta vet du helt sikkert selv, men hvilken internettleverandør du bør velge avhenger av hvem som leverer bredbånd eller fiber i området. Det kan du blant annet sjekke på nettsidene Bredbånd.no eller Bredbandsguiden.no – som sender deg et uforpliktende tilbud for den aktuelle adressen.

Sjekk også: Slik velger du riktig trådløs ruter

– Jeg har selv hytte, og da jeg hadde mulighet til å installere fast internett, var valget lett. Vi bruker hytta mye så da var det enkelt å regne på hva som lønner seg, forteller Nordbø til Smart.

– Er du ofte på hytta, og barna kanskje vil streame barne-TV mens pappa skal se en fotballkamp, så blir det fort dyrt med mobildata. I tillegg er kanskje ikke hastigheten heller optimal, legger han til. 

Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Streaming krever mye data

Det er ikke tvil om at valg av internett koker ned til et personlig regnestykke. Dette mener også professor Josef Noll ved Institutt for Teknologisystemer ved Universitetet i Oslo, som er ekspert på mobilnett, trådløse systemer og sikkerhet.

– Svaret avhenger mye av om du har unger med på hytta, og om disse ungene vil spille spill og se på Netflix, NRK Super eller andre strømmetjenester. Og hvor ofte du er på hytta og hvor mye prisen betyr for deg, sier professoren.

Så du denne? Fire gode grunner til å velge 2-i-1-PC

VELG ETTER BEHOV: Er dere mange som skal bruke nettet, og hva skal det hovedsakelig brukes til? Dette er bare noen av spørsmålene du bør stille deg selv før du velger internett til hytta. Foto: Shutterstock

Spesielt streaming av filmer og serier vil kreve en god del data, så hvis du tenker at du bare kan kjøpe en ekstra gigabyte på mobilabonnementet ditt for å streame en film, vil du fort se at det er forgjeves.

– Uten tvil, en ekstra GB på mobilabonnementet hjelper svært lite. En film på 90 minutter med vanlige 2.5 Mbps har 1.7 GB, det vil si at etter 53 minutter har du brukt opp din ekstra kvote på 1 GB, forklarer Noll.

Bruker du derimot «Opera Mini», som er en nettleser som krymper nettinnholdet enheten din mottar, kan du nesten gjøre hva du vil uten å komme i nærheten av 1 GB, tipser han.

Les også: Slik får du trådløs lyd hjemme

Del internett med hyttenaboen

Før du velger må du skaffe en oversikt over hvilke valgmuligheter du egentlig har. Ifølge professor Noll har du minst syv mulige alternativer du kan velge mellom:

1. 4G mobildata

2. Ordne et ekstra SIM-kort med mobilt bredbånd

3. Skaffe fleksible mobildataløsninger der man betaler etter forbruk

4. Kjøpe en ekstra mobildatapakke med 15 GB

5. Trådløs fiber fra for eksempel Breiband.no

6. Dele nett med hyttenaboen

7. Skaffe eget WiFi

Les mer: Velg riktig DAB-radio til bilen, hytta og hjemmet

– 4G er klart overlegen når det gjelder dekningen på hytteområder. Og selv de som ikke kan få 4G på hytta, kan en oftest sette på en ekstern antenne som henter ut mye mer kapasitet enn man har med mobilen, forteller Noll.

Likevel må du alltid sjekke hvordan forholdende er der du har hytte, for å finne ut hvordan det står til med dekningen. Men professoren anbefaler også at du sjekker om en av naboene har WiFi som han er villig til å spleise på.

– For meg er helt klart at å dele internett med hyttenaboen er det beste alternativet. Da kan mine unger surfe så mye de vil, sier professoren.

Les også: USB-C: Skal du endelig klare deg med bare én kabel?

Bruk en hytteruter til mobilnettet

PERFEKT TIL HYTTA: 4G-rutere kan være en god løsning. Fra venstre: TP-Link Archer MR200, Asus 4G-AC55U Wireless AC1200, TP-Link M7350 LTE, Zyxel LTE4506 4G. Foto: Produsentene

Det er likevel noen hytteområder som ikke har tilgang på internettløsninger, og da har man ikke annet valg enn å bruke mobilnettet. Da kan det ifølge Bjørn-Ivar Nordbø være kjekt med en 4G-ruter, som gjør det enkelt å dele internett med resten av familien.

– Dersom du for eksempel skal bruke delt internett fra telefonen din, er du avhengig av at telefonen er på hytta hver gang noen i familien trenger internett. Med en hytteruter kan du derimot ordne et ekstra SIM-kort som du setter i ruteren, og selv om du er ute og går på ski med telefonen i lomma så vil internettet fortsatt fungere på hytta, forklarer han.

Sjekk også: Slik kan du lade mobilen trådløst

Noen av disse ruterne er portable og enkle å ta med seg, slik at du for eksempel kan pakke den med når du drar på ferie andre steder.

– En Zyxel LTE4506 kan du for eksempel bruke med en powerbank – det vil si uten strømkabel, slik at den kan brukes i bilen, på hytta og i båten. Men også en TP-Link M7350 er en liten smidig ruter du kan ha med på tur, forteller Nordbø.

Klikk her for TP-Link Archer, kr 1649, klikk her for Asus 4G-AC55U, kr 2190, klikk her for Zyxel LTE4506, kr 1790, og klikk her for TP-Link M7350, kr 1290 hos Komplett.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.