En gang i tiden var hyttelivet synonymt med enkle kår, med utedo og vaskevann på tiliterskanner. I dag liker vi å gå for smarte løsninger på hytta – for det er nettopp det som gjør hyttelivet …ja, enklere.

Les også: De beste løsningene for internett på hytta

Smart har tatt en prat med to produktsjefer i Komplett, for å få deres beste tips til hvordan du kan løse vanlige hytteproblemer ved hjelp av smarte dingser.

Gjør planleggingen lettere med en værstasjon

Det er ikke til å komme unna at været har en del å si for hvordan hyttehelgen blir. Blir det ruskevær bør man kanskje belage seg på en innehelg med brettspill og en god bok.

Espen Silseth, som er nordisk produktsjef innen hjem og fritid hos Komplett, mener det kan være kjekt for mange å ha en værstasjon på hytta.

Sjekk også: Slik velger du riktig trådløs ruter

VÆRSTASJON: En værstasjon kan være nyttig for mange. Fra venstre; Netatmo Urban Weather Station, Netatmo Weather Station Rain Gauge og Netatmo Wind Gauge. Foto: Produsenten

Velger du en variant som kobles til internett, vil den sende deg informasjon om været rett til smarttelefonen din.

– Her ser du fort hvordan været er på hytta, hvor mye nedbør det er, hvordan temperaturen er ute og inne, hvor kraftig vind det er og så videre, forklarer Silseth til Smart.

Værstasjonen fra Netatmo forteller deg ikke bare om hvordan været er mens du er der, men også før du reiser, slik at du kan planlegge hva du bør pakke med deg av klær og utstyr. Godt inneklima er også viktig, derfor måler værstasjonen CO2-nivået innendørs og sender deg et varsel når du trenger å lufte huset.

Les mer: Velg riktig DAB-radio til bilen, hytta og hjemmet

Ifølge Silseth finnes det også andre typer værstasjoner å velge mellom, som for eksempel Netatmo Wind Gauge, som måler vindretning og styrke ved hjelp av ultralyd, og Netatmo Weather Station Rain Gauge, som måler nøyaktig nedbørsmengde.

Klikk her for Netatmo Urban Weather Station, kr 1390, klikk her for Netatmo Wind Gauge, kr 1199, og klikk her for Netatmo Weather station Rain Gauge, kr 699, hos Komplett.

Kom frem til oppvarmet hytte

Alle som pleier å reise på hytta på vinteren vet at det er lurt å kle seg godt, for du har ofte noen kalde timer i møte mens du venter på at hytta skal varmes opp. Heldigvis finnes det løsninger som gjør at du slipper å starte hyttehelgen med å vente på varmen.

– Jeg tenker først og fremst på Mill Varmeovner. Disse ovnene trenger ikke en egen bridge for de kobler seg opp mot det trådløse nettverket du allerede har. Last ned Millheat-appen så kan du styre ovnene enkelt fra mobilen, forklarer Silseth.

VARMEOVNER: Mill varmeovner kan enkelt styres via en app på telefonen. Øverst er en Mill panel-list 800W m/WiFi og under er en Mill Glasspanelovn 1200W m/WiFi. Foto: Produsenten

Disse varmeovnene er lydløse, har en veldig nøyaktig termostat og kommer i ulike størrelser og wattstyrker, fra 600W til 1200W.

– Skru dem på dagen før du skal på hytta, så kommer du til ferdig oppvarmet hytte. Tilbakemeldinger vi har fått fra kunder er at appen er veldig god, og enkel å programmere, forteller han.

Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Da trenger du aldri mer bekymre deg over om du husket å skru av varmeovnene før dere forlot hytta, og i tillegg sparer du strøm ved å ha en lavere temperatur når du er borte.

Mill opplyser i sine brukermanualer at man ikke bør ha stikkontakten i om ikke ovnen skal brukes på lang tid. Om du bare er på hytta et par ganger i året, vil altså ikke dette være den beste løsningen for deg.

Klikk her for Mill panel-list 800W m/wifi, kr 1395, klikk her for Mill panelovn 1200W m/wifi, kr 1595, og klikk her for Mill Glasspanel-list 800W m/wifi, kr 1115 hos Komplett.

Så du denne? Bør du ta med speilrefleks eller mobilkamera på turen?

Smarte stikkontakter

Men hva hvis du allerede har gode varmeovner fra før av, og du ikke ønsker å bruke penger på å kjøpe nye? Da har Bjørn-Ivar Nordbø, som er nordisk produktsjef for nettverk i Komplett, en enklere og billigere løsning til deg.

– Da vil jeg anbefale en WiFi Smart Plug, som for eksempel TP-Link HS100. Denne har jeg selv begynt å leke meg litt med hjemme, og etter hvert tar jeg den nok med på hytta, sier han til Smart.

Smartpluggen er rett og slett et støpsel og stikkontakt i ett, som du enkelt kan styre ved hjelp av en gratis-app du laster ned på mobilen din.

– Sett smartpluggen inn i en stikkontakt i veggen, og sett deretter støpselet til varmeovnen inn i smartpluggen. Nå kan du enkelt skru varmeovnen av og på via mobilen din, uansett hvor du måtte befinne deg, forklarer Nordbø.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

Smartplugger kan selvsagt brukes på alt av husholdningsapparater, fra strykejern til kaffetrakter, og du kan også sette automatiske tidsinnstillinger på når strømmen skal kobles ut. Vips så har hytta blitt langt mer brannsikker.

Klikk her for TP-Link HS100 Smart Plug, kr 395 hos Komplett.

TRYGGHET PÅ HYTTA: Fra venstre; Netatmo Presence Home Camera, Netatmo Welcome Home Camera, Netatmo Smart Smoke Alarm og TP-Link HS100 Smart Plug. Foto: Produsentene

Forebygg brann og innbrudd

Når det kommer til sikkerhet er røykvarsleren et «must» i alle hytter og hjem. Røykvarslere kan utgjøre forskjellen mellom liv og død, men hvis det skulle begynne å brenne når ingen er på hytta så vil man være uvitende, og eiendeler vil gå tapt.

Noen velger å bruke boligalarm med brannvarsling slik at vaktfirmaet tar kontakt med deg om røykvarsleren går, men det finnes også en annen, rimeligere mulighet.

Har du lest denne? Print fine mobilbilder hjemme

Espen Silseth forteller at Netatmo ganske snart vil lansere smarte røykvarslere som tar på seg varslingsjobben selv. Når røykvarsleren utløses sender den direkte varsel til din smarttelefon slik at du kan ta affære selv om du befinner deg milevis fra hytta.

Å installere overvåkningskameraer er et annet alternativ, tipser Bjørn-Ivar Nordbø. Det gjør det mulig å sjekke hva som skjer på hytta i sanntid, også dette igjennom en app på smarttelefonen.

– Det finnes en lang rekke trådløse overvåkningskameraer som man kan sette opp på hytta – både til innedørs- og utendørs bruk. Disse kan hjelpe deg med å forebygge innbrudd og skade på hytta.

Klikk her for Netatmo Presence Home Camera, kr 2795, og klikk her for Netatmo Welcome Home Camera, kr 1739 hos Komplett.

Skal du reise et annet sted enn hytta? Her er reiseappene du faktisk har bruk for

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.