FM-nettet slukker snart over hele landet og mange trofaste radioapparater stilner hen. Allerde har mange av oss gått til innkjøp av DAB-radioer.

Les mer her: Slik blir du påvirket av overgangen til DAB-radio

– Det er trist hvis fine gamle radioapparater ikke skal brukes lenger. Spesielt hvis de er i god stand, sier radioentusiast Roald Ramsdal.

Ramsdal har drevet et lite radioverksted i Bygdøy Allé siden starten av 1980-tallet, og jobbet der siden 1971. Nå har han plutselig blitt populær, for han installerer nemlig DAB-adaptere i FM-radioer. 

– Jeg er helt utsolgt for adaptere akkurat nå, og har allerede en lang venteliste, sier Ramsdal og drar fram en gammel notatbok full av navn.

ENTUSIAST: Roald Ramsdal sitter bak disken i den lille butikken sin. Der reparerer han radioer og ser langrenn på TV.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ekstern høyttaler

Å installere et DAB-adapter er imidlertid ikke den eneste måten du kan sørge for at FM-radioen din lever videre.

Vil du ha en egen DAB-radio? Finn de beste til ditt bruk her

Erik Berthling Olsen er produktsjef for lydprodukter i Komplett. Han har en enkel løsning for gjenbruk av radioer. 

– Hvis du ikke installerer et DAB-adapter, er det to ting du kan bruke en FM-radio til: som høyttaler til PC, og til Chromecast Audio, sier Olsen.

Vil du vite mer om pc-lyd? Sjekk de beste gaming-headsetene her

GAMMEL OG FIN: Tandberg Sølvsuper 6 kom på markedet i 1954 og er bygget i mahogni. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Så hva kreves for å gi FM-radioen et nytt liv?

– Det er egentlig den enkleste sak av verden, sier Olsen.

– De fleste FM-radioer i dag har en «line-in»-inngang, eventuelt «aux-in». I den inngangen kobler du én ende av en MiniJack-kabel. Den andre enden plugger du rett inn i laptopen eller mobilen din.

Da vil radioen fungere akkurat som en vanlig høyttaler, forteller Olsen.

INNGANG: Med en enkel kabel kobler du laptopen eller mobilen til innganger av denne typen, ofte merket line-in eller aux-in. FOTO: VG PARNTERSTUDIO

Trådløs lyd

Vil du ha et enda enklere oppsett, er Chromecast Audio et flott alternativ, forteller Olsen.

Chromecast Audio er en liten sender du plugger inn i «line-in»-inngangen på baksiden av radioen. Den gjør at du kan spille av alt innholdet på pc-en eller mobilen din trådløst. 

– FM-radioer kan imidlertid ikke knyttes til lukkede trådløse systemer, som for eksempel Sonos. Alle høyttalere i et slikt system må komme fra produsenten, sier Olsen. 

Les mer om Sonos her: Trådløs lyd er fremtiden

Ramsdal har sin egen trådløse løsning. Han installerer egne DAB-adaptere med WiFi-tilgang. 

– Jeg har koblet inn en sånn i min egen radio hjemme, sier han. 

– Nå har jeg oppdaget en radiostasjon i USA med masse bra jazz, Crooner Radio heter den. Der hører jeg på Ella og Louise og Sinatra.
MEGAHERTZ: Fra gammelt av er vi vant til å finne radiokanaler et sted mellom tallene 87,5 og 108. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Nostalgi

Ramsdal forteller at det oftest er eldre kunder som kommer til verkstedet hans, men ikke alltid. 

– Plutselig kommer det en 18 år gammel jente som har lyst på en gammel platespiller, sier han.

– Folk vil ha disse apparatene fordi de har sjel. I tillegg er det jo godt håndverk. De ble bygget for å vare.

PÅ HYLLA: FM-nettet er kanskje slukket, men mange FM-radioer vil leve videre. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Olsen er enig i at det er mye nostalgi og god design i gamle radioer, men påpeker at lydkvaliteten varierer stort mellom kvalitetsprodukter og en gjennomsnittlig kjøkkenradio.

– Har du en billigradio og ønsker deg virkelig god lyd i pc-en, bør du heller investere et par hundre kroner i spesialbygde pc-høyttalere, sier han.

Klikk her for alle Kompletts høyttalere til pc, nettbrett og mobil.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.