«Virtual reality»-teknologien blir stadig mer tilgjengelig – Samsung Gear VR ble lansert for Samsung-telefoner tidligere i år og Playstation VR er like rundt hjørnet – men en troverdig og god opplevelse av den virtuelle virkeligheten er fremdeles et stykke unna for den jevne forbruker.

I tillegg til en kraftig nok PC og relativt kostbart VR-utstyr, er det en stor fordel at rommet man spiller i er «VR-sikret» for å hindre personskader og unødvendige utgifter (les: knust TV). Ifølge Tech Guru anbefaler Playstation å rydde unna et område på minst 3 x 1,9 meter.

Dermed er det slett ikke alle som har mulighet til å ta i bruk teknologien i sitt eget hjem.

Les mer om VR her: Alt du trenger å vite om VR

Om du vil ha en smakebit før du eventuelt investerer tid, plass og penger, kan du i enkelte butikker teste VR-utstyr – eller du kan booke en times spilletid på VR Games, som åpnet i i Oslo sentrum i sommer.

Ifølge daglig leder i selskapet, Denys Ilchyshyn, har tilbakemeldingene etter åpningen vært veldig gode.

– Folk synes dette er en kjempespennende og annerledes opplevelse. Til og med folk som hater dataspill synes dette er gøy! VR Games handler ikke om dataspill, men om å ta en tur til en annen verden, sier Ilchyshyn til Smart.

For å teste tok Smart turen innom VR-aktøren og kollegaer fra VG Partnerstudio (som aldri har testet VR-briller tidligere) ble med som testpersoner.

Vil bygge diger labyrint til VR-spill

Når vi ankommer VR games blir vi møtt av en «game master» som forklarer at vi skal spille spillet «Space Mission», hvor to til seks spillere skal samarbeide om å løse et oppdrag i verdensrommet. Spillet er foreløpig det eneste VR Games tilbyr, men daglig leder i selskapet sier at de etter hvert vil utvide med flere spill.

KLAR FOR VR: «Game master» Darina Assembayeva hjelper til med å få VR-utstyret på før vi blir sendt ut i verdensrommet. Foto: VG Partnerstudio

– Våre partnere, et utviklingsteam i Russland, jobber nå med et nytt spill som vi håper å kunne tilby om 3-4 måneder. Spillet vil være enda mer teknologisk avansert og spennende. De tyder på at dette blir horror, forklarer Ilchyshyn.

Med tiden ønsker VR Games å ta spillopplevelsen flere skritt videre, ved å i større grad kombinere fysiske og virtuelle opplevelser.

– Når vi finner riktig partner, skal vi bygge en labyrint på omtrent 150 kvadratmeter, hvor folk kan gå rundt med VR-briller, se en annen verden og oppleve den fysisk. Målet er å fjerne grensene mellom det som er virtuelt og det som er reelt, sier daglig leder hos VR Games.

Kropp som spillkontroll

Etter en kjapp introduksjon blir vi plassert på stoler i ulike rom i lokalet og får VR-utstyr tredd over hodet – Oculus Rift-headset og hodetelefoner. I tillegg er en bevegelsessensor plassert på veggen foran oss. Den plukker opp våre virkelige bevegelser og gjør at vi bruker kroppene våre som spillkontroller.

Så snart alle er koblet opp «våkner» vi som avatarer i verdensrommet, og selv om vi sitter i ulike rom ser vi «hverandre», altså hverandres robotkropper, i virtuell virkelighet.

Når vi beveger hendene ser vi «robothender» imitere våre bevegelser i VR-brillene. I hodetelefonene hører vi hverandres stemmer – noe som til tider er kaotisk, siden vi er seks lett forvirrede VR-nybegynnere som slett ikke har vært avatarer i verdensrommet før.

I VERDENSROMMET: I spillet ser man hendene sine som «robothender» og hendene brukes som spillkontroller. Foto: Skjermbilde fra «Space Mission»

Poenget er å samarbeide

Vi bruker litt tid på å bli kjent med våre «nye kropper», og i blant er det litt uklart hva vi egentlig skal foreta oss for å komme videre i spillet. Da bryter «gamemasteren» inn:

– «Avatarer», robotene saboterer for dere. For å komme videre må dere samarbeide, hører vi i øreklokkene.

Etter å ha skutt flyvende roboter med laser, samarbeidet om å sette sammen viktige puslespillbrikker og til sist flydd vektløse utenfor romstasjonen – er oppdraget over.

Tross upåklagelig innlevelse og godt samarbeid mellom alle seks spillere, klarte vi dessverre ikke å gjennomføre oppdraget innen tiden gikk ut. Det svakeste leddet i gruppen var tilfeldigvis den eneste personen som hadde testet VR-spill tidligere, nemlig undertegnede, som i siste liten klarte å rote seg bort i verdensrommet.

Vanlig med VR-kvalme

Etter at seansen er over møtes fem litt røde fjes i resepsjonen. Ikke bare har vi veivet mye med armene den siste timen, men VR-briller og headset holder visst også godt på varmen. Vi legger merke til at sistemann i gruppen allerede har forlatt lokalet – hun ble rett og slett ordentlig dårlig av VR-spillingen.

Daglig leder hos VR Games forklarer at det er vanlig å bli «sjøsyk» av å spille VR-spill, og opplyser at forskere verden rundt arbeider med å finne en løsning på problemet. Han mener det er flere ting man kan gjøre om man føler seg kvalm, blant annet å drikke vann, spise litt eller ligge stille og slappe av.

– Det er noen kunder som opplever at de blir mindre kvalme etter å ha prøvd VR flere ganger, men vi kan ikke med sikkerhet påstå at det stemmer, sier Ilchyshyn.

Selv om vi ikke er fulltallige når vi samler oss, er gruppen enstemmige i at opplevelsen har vært morsom og overraskende virkelighetsnær (tror vi). Og når vi får tid til å kjenne etter, så er nesten samtlige av oss litt kvalme, utenom «spillsabotøren» som har testet VR-briller tidligere. Det trekker imidlertid ikke opplevelsen altfor mye ned – gøy var det likevel!

Sjekk hvordan det gikk da vi testet VR-spill i videoen i toppen av saken.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.