Du kan velge et veggfeste som helt enkelt fester TV-en til veggen, eller du kan velge mellom ulike fester med svingbar arm – som gjør at TV-en kan tiltes og roteres.

Les også: Slik velger du riktig TV

Hvilken type du bør velge avhenger av hva slags behov du har. Vil du kunne flytte på TV-en, for eksempel i en liten stue, er det klart at et veggfeste med arm vil passe best.

Et «statisk» veggfeste vil imidlertid ofte bygge mindre ut fra veggen. Om det estetiske er aller viktigst, vil kanskje et slikt feste være den beste løsningen for deg.

Les mer: Velg riktig smart-TV - og slik gjør du den smartere

TO VARIANTER: Veggfestet til venstre passer til de fleste TV-er i størrelsen 40 til 65 tommer, veggfestet til høyre har svingbar arm og passer til de fleste TV-er mellom 23 og 55 tommer. Foto: Produsenten

Klikk her for iiglo TV-veggfeste, kr 349, og klikk her for iiglo TV-veggfeste med leddet dobbelarm, kr 699 hos Komplett.

Dette må du vite først

Når du har bestemt deg for hvilken funksjonalitet veggfestet skal ha, gjenstår det å finne ut hvilket feste som passer til nettopp din TV.

Vekt og/eller størrelse: De fleste veggfester oppgir hvilken vekt eller størrelse de passer til. Velg riktig slik at du er sikker på at festet tåler vekten av TV-en din.

VESA-mål: Mål avstanden mellom skruehullene på baksiden av TV-en, eller finn VESA-målet blant TV-ens spesifikasjoner. Er avstanden 600 og 400 millimeter, har TV-en eksempelvis «VESA 600x400». Se til at du velger et veggfeste som passer til standarden til din TV (de fleste veggfester er kompatible med ulike standarder).

Hvor mye plass tar kablene bak TV-en: Nyere TV-er har ofte kabelinnganger som går sidelengs inn i TV-en. Må kablene derimot stikkes rett inn, vil nødvendigvis kablene ta mer plass på baksiden. Sjekk at kablene ikke bygger for mye, slik at du ikke risikerer å kjøpe et veggfeste som ikke passer. Er det snakk om små marginer kan du kjøpe vinklede HDMI-kabler eller -adaptere, som tar mindre plass bak TV-en.

Klikk her for vinklet adapter, kr 169 hos Komplett.

VESA-MÅL: Husk å sjekke om skruehullene på baksiden av TV-en passer til veggfestet. Foto: Shutterstock

Sjekk også: Så mye har TV-en forandret seg de siste tjue årene

Monter i riktig høyde og avstand

Det finnes ingen fasit på hvor langt unna man bør sitte fra TV-en, men ifølge David Montanya, Nordic GMT Manager i LG, er det viktig at TV-en monteres i riktig høyde.

– Om TV-en sitter for høyt vil man lett bli sliten i nakken. En pekepinn er at TV-en bør være i øyehøyde når man sitter. Man må imidlertid tenke over at det er vanlig å ha stuebord, og om TV-en sitter for lavt på veggen, vil ting på bordet kunne stå i veien, forklarer Montanya til Smart.

I tillegg bør man ifølge Montanya tenke over hvilke lyskilder som finnes i rommet.

– Har man vinduer bak TV-en kan refleksjoner bli forstyrrende. For å minimere refleksjoner kan man justere TV-en slik at den vender litt nedover. Noen TV-apparater, for eksempel LGs siste OLED-serie, er utrustet med antirefleksjons-filter som gjør TV-titting mer komfortabelt i dagslys, legger han til.

Stor guide: Slik finner du frem i strømme-jungelen

Korrekt montering til gipsvegg

Neste steg er selvsagt å skru veggfestet til veggen, men her er det viktig at du vet hva slag materiale du monterer i.

Ifølge Silje Cathrin Wangen i Maxbo bør du bruke et plateanker som ekspanderes på baksiden når du skal feste noe så tungt som en TV til en gipsvegg.

– Husk å sjekke om det er ett eller to lag med gips, slik at ankeret har rett dimensjon, forklarer hun overfor Smart.

Få mindre rot i ledningene hjemme: Trådløs lyd er fremtiden

En annen løsning er å finne en trestender på baksiden av gipsveggen, og montere veggfestet til denne.

– For å finne en stender trenger man en stendersøker. Når man har funnet disse, bruker man treskruer med pan-hode til å montere veggfestet.

Du må også være sikker på at det ikke går vannrør eller strøm på baksiden av gipsveggen. Hvis det gjør det, kan nemlig TV-monteringen bli en kostbar affære.

Klikk her for Bosch mutidetektor, som kan finne både stendere, rør og elektronikk, kr 845 hos Komplett.

Les også: Slik blir du en mester på Apple TV

Korrekt montering til betong- eller murvegg

Om veggen du skal montere TV-en til er i betong eller mur nytter det ikke å skru rett i veggen. Da må man ifølge Wangen bruke et murbor til å lage hull.

– Deretter trenger man en fasadeplugg med skrue, som selges samlet. 

Når du nå har fått montert TV-en på veggen kan du lene deg tilbake og være trygg på at den er festet skikkelig og i en behagelig høyde.

Sjekk også: Netflix-triksene du bør kunne

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.