Du har kanskje forsøkt å ha noen mer eller mindre interessante samtaler med Apples Siri eller andre personlige assistenter, men å bruke disse «chatbotene» aktivt er det ikke alle av oss som gjør.

Det vil Facebook nå gjøre noe med, men selvsagt bare gjennom sine egne kanaler. I april åpnet nemlig Facebook opp for at aktører kan bygge sine egne «chatbots» i Facebook Messenger, altså roboter som ved hjelp av kunstig intelligens kan snakke med deg og meg via sosiale medier-gigantens chatteprogram.

Les også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk

Ifølge CNBC finnes det allerede mer enn 11.000 «bots» på Facebook Messenger, som – både delvis og utelukkende ved hjelp av kunstig intelligens – kan hjelpe deg om du sender en melding.

En av dem som nylig har kastet seg over Facebook-satsingen er selveste Barack Obama, skriver blant andre The Guardian. Tidligere har man kunnet sende en beskjed til den amerikanske presidenten via telefon, e-post eller brev – men nå skal altså presidenten også motta meldinger fra offentligheten gjennom Facebook.

«PRAT» MED PRESIDENTEN: Send en melding direkte til Det Hvite Hus, så kan det hende du får et svar tilbake fra Barack Obama – men først må du prate med en «chatbot». Foto: Skjermdump Facebook Messenger

Tech-gründer: - Alle de store selskapene lanserer smarte roboter

Det digitale byrået Bakken & Bæck, som sto for den tekniske delen i utviklingen av NTBs robotjournalist, har utviklet den norske teknologiplattformen for kunstig intelligens, Orbit. Plattformen forstår en teksts kontekst og gjør det mulig å omgjøre tekst til «actions». Enkelt fortalt kan verktøyet brukes til å utvikle norske «chatbots».

– Internasjonalt lanserer nå alle de store selskapene egne smarte roboter, sier daglig leder i byrået, Tobias Bæck, til Smart.

Han mener at det mest nyttige «chatbots» kan brukes til i dag er innhenting av informasjon, nyhetsformidling, booking av hotellrom og fly og bestilling av ulike varer.

Sjekk også: IT-ekspertenes beste råd til valg av studie-PC

Tech-gründeren vil ikke røpe om det norske byrået samarbeider med noen kunder akkurat nå, men uttaler at han ser for seg at banker og selskaper som tilbyr tjenester eller varer vil være de første aktørene som satser på norske Facebook Messenger-«chatbots».

Ikke nytt – men dette er bare starten

Slike «chatbots» er imidlertid ikke noe nytt. «Boten» ELIZA ble utviklet allerede på midten av 1960-tallet, ifølge sosiale medier-ekspert Petter Bae Brandtzæg, som er seniorforsker ved SINTEF.

– Det nye nå er at man kan kombinere store mengder av data (big data) og kunstig intelligens, med såkalt «deep learning». Dette gjør at man kan lage langt mer avanserte chatroboter enn man har sett tidligere, som i større grad kan svare til folks forventninger, og som i tillegg kan oppføre seg mer menneskeaktig i kommunikasjonen med mennesker, sier Brandtzæg til Smart.

Fikk du med deg? Slik blir du en mester på Google-søk

Forskeren forklarer at slike «chatbots» appellerer til et psykologisk menneskelig behov om å få umiddelbar tilbakemelding – og det er noe «chatbots» er i stand til å gi, uansett sted og tid på døgnet.

Allerede nå brukes «bots» til alt fra å spre politisk informasjon til å stille medisinske diagnoser.

– Mest brukt er det nok likevel i servicenæringen istedenfor en kundebehandler. Men foreløpig er vi i startgropa for utviklingen av denne typen tjenester. Det kommer stadig flere, sier forskeren.

Stort i Kina

I Norge og i Europa har vi lenge brukt mye av den samme teknologien som ligger bak «chatbots» til SMS-tjenester og «bots» på andre plattformer.

– Vi har lenge vært vant til dialogbaserte løsninger for SMS, for eksempel til å overføre penger. Dette har ikke vært like utbredt i USA. Det blir spennende å se hvorvidt de norske aktørene nå kaster seg på «bot»-bølgen på samme måte, sier daglig leder i Bakken & Bæck.

Selv om det ofte er naturlig å se til USA når det gjelder trender, sier gründeren at vi denne gangen må se til Kina.

– Den kinesiske appen WeChat er knyttet opp til over 10 millioner bedrifter, og i Kina skjer virkelig alt via «bots» på denne plattformen, for eksempel transaksjoner, bookinger og kjøp, forklarer Bæck.

Ifølge Business Insider har den populære kinesiske appen mer enn 700 millioner månedlige brukere. Til sammenligning har Facebook 1,71 milliarder brukere, ifølge Facebooks presserom.

IKEA droppet «chatbot»

Om roboter vil lette arbeidet for kundebehandlere gjenstår selvsagt å se. Men det er ikke alle som har like stor tro på «chatbots».

I mer enn ti år hadde IKEA en «chatbot» ved navn Anna, som hjalp IKEAs internettkunder på deres hjemmeside, og i fjor besluttet møbelkjeden at det var på tide å fjerne Anna.

Magnus Jern, leder for mobile løsninger i selskapet DMI, var involvert i lanseringen av mobilversjonen av Anna. En av erfaringene deres var at «menneskeliggjøringen» av Anna var lite gunstig. Til BBC forteller han at Annas oppførsel førte til at mange stilte dumme spørsmål – rundt 50 prosent av spørsmålene var sexrelaterte.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.