Ifølge Thomas Tømmernes, salgssjef for IT-sikkerhet i ATEA Norge, er ikke poenget med inkognitomodus å skjule identiteten din fra resten av verden, men å skjule din samhandling med internett fra den dataen du bruker, og eventuelt Google-kontoen du er logget inn på.

Sjekk også: Sikkerhetsselskap om virus: E-postlesing størst trussel

– Privatmodus/inkognito skjuler deg ikke med tanke på aktivitet ut på internett. Arbeidsgiver og andre aktører ser trafikken fra PC som før. Logger fra for eksempel nettverksenheter som Intrution Prevention System og brannmurer vil vise samme info med privatmodus, sier han til Smart.

– Det er altså ikke noen anonymiseringstjeneste. Til dette benyttes som regel tjenester som for eksempel TOR, forklarer han.

Lagrer informasjon

For å forstå hvordan privatmodus fungerer må du først vite hvordan det fungerer uten privatmodus. Når du går inn på internett lagrer nemlig nettleseren din en god del informasjon om nettstedene du besøker. Det forteller Dag-Erling Smørgrav, som er senioringeniør i IT-sikkerhet og driver bloggen «May Contain Traces of Bolts», der han blant annet skriver om datasikkerhet. 

Les også: Slik velger du riktig trådløs ruter

Det mest opplagte som lagres er historikken, men det er også mye annet som lagres:  

– Informasjonskapsler (cookies) som nettsteder sender til nettleseren din og som nettleseren sender tilbake hver gang du besøker en side på samme nettsted. Og lokal lagring, som er en videreutvikling av informasjonskapsler, men med betydelig større kapasitet, sier Smørgrav.

Les mer: Slik gjør du enkelt nettet ditt sikrere

Lokal lagring brukes for eksempel til å lagre grafikk lokalt når du spiller nettspill, slik at du slipper å laste det ned på nytt hver gang du starter spillet.

– Hvis du bruker utvidelser eller «plugins» vil disse få innsyn i hvilke nettsteder du besøker og alt du sender eller mottar, og de kan både lagre det lokalt og sende det ut i skyen, legger han til.

I tillegg husker også nettleseren din brukernavn, passord, epostadresse og andre ting, og fyller dette inn automatisk så du slipper å skrive det om og om igjen. 

Nettstedene kan fortsatt finne ut hvem du er

Det som skjer når du åpner et nytt vindu i privatmodus er at du setter opp en vegg mellom det du gjør i dette vinduet og det du tidligere har gjort i andre vinduer. Det blir altså ikke lagret noen historikk.

Sjekk også: Slik setter du opp smartenheter til barna

– Eksisterende informasjonskapsler blir ikke sendt til nettsteder du besøker i privatmodus, og kapsler som de sender deg eksisterer bare i dette vinduet. Utvidelser skrus av i privatmodus og får dermed ikke innsyn i det du gjør der. Nettleseren vil fortsatt hjelpe deg med å huske passord du har lagret fra før, men vil ikke lagre nye, og så fort du lukker dette vinduet forsvinner alt, forteller Smørgrav.

IKKE HELT PRIVAT: Mange nettsteder lagrer informasjon om hva du foretar deg, selv om du besøker nettsiden i privatmodus. Foto: Shutterstock

Selv om du bruker privatmodus forhindrer ikke dette nettstedene du besøker i å lagre informasjon om hva du gjør.

– Det er ikke sikkert de klarer å koble «privat-deg» med «vanlig-deg», men jeg ville ikke satset penger på det. Det er en god del triks de kan bruke for å si med relativ stor sikkerhet at besøkende A og besøkende B faktisk er samme person, eller i hvert fall samme maskin. Og hvis du logger deg inn på Facebook, Twitter eller lignende i privatmodus, er du garantert avslørt, forklarer han. 

Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen

Privatmodus dreier seg til syvende og sist om hva din nettleser og din maskin husker om hva du gjør, og ikke hva nettstedene du besøker husker.

Dette egner privatmodus seg til

Selv om et inkognitovindu ikke gjør deg anonym på nettet, så er det likevel ikke helt ubrukelig. Og Smørgrav har flere gode eksempler på når det kan være lurt å ta det i bruk.

– Bruk privatmodus hvis du låner noen andres maskin for å sjekke epost eller lignende, så er du rimelig trygg på at den du lånte maskinen av ikke kan gå inn og snoke etterpå. Og motsatt, hvis noen spør om de kan låne maskinen din noen øyeblikk, åpne et nytt vindu i privatmodus, anbefaler han.

Les mer: NORSIS: Mange nordmenn sikkerhetskopierer sjelden

Privatmodus er også smart hvis du:

1. Deler hjemme-PC med din kjære og leter etter den perfekte bryllupsdagsgaven, da er det kanskje greit at det ikke dukker opp i historikken.

2. Besøker nettsteder eller søker etter informasjon som er litt ekstra sensitiv. 

3. Sitter og pusler med bloggen din og vil se hvordan den ser ut for besøkende, uten å logge deg ut og inn igjen.

4. Får en epost med en lenke som du er litt usikker på, kan du åpne den opp i privatmodus først og sjekke at den er det den utgir seg for å være, før du åpner den i normal modus.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.