Når man betaler for et nett som bør ha tilstrekkelig kapasitet, er det frustrerende om nettet ikke møter forventningene. Ofte er det imidlertid ikke bredbåndleverandørens feil at de trådløse signalene i hjemmenettet ikke er gode nok, og løsningen kan være noen små justeringer unna.

Hastigheten på det trådløse nettet kan påvirkes av mange faktorer, og hvilke av faktorene som har størst innvirkning varierer fra hjem til hjem.

Les også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nett

– Forhold som påvirker er blant annet plassering av utstyret, alder på det trådløse utstyret og enhetene som brukes, hvor mange som bruker det trådløse nettet samtidig, hva de gjør på nettet, og hvor mange andre nett i nærheten som ditt nett må «slåss med» for å få kapasitet, sier produktsjef for bredbånd hos GET, Liza Collin, til Smart.

Ifølge Eyvind Skaga, som er ansvarlig for ruter og hjemmenett i Telenor, kan også svake signaler i deler av boligen påvirke internetthastigheten i hele huset. Om en ivrig internettbruker i hjemmet har svake trådløse signaler, vil denne brukeren i praksis kunne bruke mye av hjemmets totale trådløse kapasitet. Konsekvensen av dette er at andre brukere vil kunne oppleve treg internettforbindelse.

– En av de første tingene en bør gjøre om man har mistanke om svake trådløse signaler er å måle WiFi-hastigheten på ulike steder i boligen. Det kan man gjøre ved å teste internetthastigheten flere steder i boligen. Dette kan gjøres ved hjelp av en bærbar PC, eller så kan man laste ned en WiFi-app og internetthastighetsmåler på telefonen, sier Skaga til Smart.

EKSPERTER: Liza Collin, produktsjef for bredbånd hos GET og Eyvind Skaga, ansvarlig for ruter og bredbånd i Telenor. Foto: Privat

Bredbåndsekspertene i GET og Telenor deler her sine beste tips for å få raskest mulig internett:

1. Kartlegg internettsignalene i boligen

Om ruteren din er plassert i den ene enden av boligen og signalene er svake i den andre enden, kan det være en god idé å flytte på ruteren. Start imidlertid med å kartlegge signalene ved å kjøre gjentatte tester av internetthastigheten på ulike steder i boligen.  

Hastigheten du finner i nærheten av ruteren vil gi en grei pekepinn på hvilken hastighet som er oppnåelig, siden det er der det trådløse nettet har best forbindelse.

Sjekk også: Slik blir du en mester på Google-søk

Du finner ulike hastighetsmålere på nettet, for eksempel på nettfart.no, eller så finner du flere forskjellige applikasjoner til smarttelefoner i App-store eller Google Play.

Om du ønsker å teste om du «får hva du betaler for» – hva som er den reelle bredbåndshastigheten din – kan du koble datamaskinen direkte til ruteren eller uttaket i veggen med en nettverkskabel, og deretter kjøre hastighetstesten. Da sikrer du at ikke ruter eller annet utstyr gir forstyrrelser (men du tester altså ikke den trådløse hastigheten i boligen).

2. Plasser ruteren riktig

Ruteren bør plasseres fritt i et rom, helst ikke på murvegger og gjerne så høyt som mulig.

På toppen av en hylle er en god plassering, og bak dørene i TV-benken er en dårlig en – særlig om signalene helst skal rekke frem til mange rom i et stort hus.

Husk at de trådløse signalene kan bli kraftig redusert, eller ikke kommer frem i det hele tatt gjennom murgulv eller murvegger og gjennom gulv med gulvvarme eller varmekabler.

Mange rutere har innebygde antenner, men flere har også to eller flere antenner som kan pekes i ulike retninger. Antenner som peker oppover sender sterkest signaler horisontalt, mens antenner som peker horisontalt kan sende signaler over flere etasjer.

Signalene sendes altså ikke sterkest i retningen som antennene peker, og hvilken antenneinnstilling som er best avhenger av boligen din.

BESTSELGER: Denne ruteren fra ASUS (RT-AC66U 11AC AC1750) er den mest populære ruteren hos Komplett akkurat nå. Foto: Produsenten

3. Ikke bruk gammelt trådløst utstyr

Den teknologiske utviklingen går raskt. Derfør bør trådløse enheter ifølge ekspertene skiftes ut etter tre til fem år.

Det er imidlertid ikke bare en gammel ruter som kan påvirke hastigheten på det trådløse hjemmenettet. Gamle nettbrett, PC-er og telefoner som bruker eldre trådløse standarder, vil ikke kunne utnytte hastigheten som en ny og moderne trådløs ruter kan gi.

Sjekk hvilke rutere som er aller best solgt hos Komplett her.

4. Velg riktig type nett

Moderne trådløse rutere har såkalt «dual-band», som lager to trådløse nett, slik at du skal få utnyttet signalene best mulig.

Det ene nettet, 2,4 GHz-båndet, har lavere hastighet, men noe større rekkevidde enn 5 GHz-båndet, som har bedre hastighet og i noen tilfeller dårligere rekkevidde. Om du kan velge mellom disse to, bør du ifølge både GET og Telenor velge 5 GHz-nettet – både på grunn av hastigheten og fordi det er færre enheter som slåss om kapasiteten på dette nettet. Har du eldre utstyr, så vil ikke dette utstyret kunne benytte noe annet enn det trådløse 2,4 GHz-nettet.

På 2,4 GHz-nettet er det flere andre enheter som sender signaler og som dermed kan forstyrre for det trådløse nettverket, slik som «babycalls», mikrobølgeovner, lysdimmere og naboenes trådløse nettverk.

5. La ruteren velge kanal

Dette er kanskje litt for avansert for den jevne forbruker, men du kan også velge mellom ulike kanaler på det trådløse hjemmenettverket.

Om du velger en kanal som er «ledig» i all den trådløse støyen, kan du oppnå bedre kapasitet der og da.

Det kan riktig nok være en kortvarig løsning, dersom andre trådløse rutere og annet utstyr noen timer senere kan lage støy på denne kanalen.

Fikk du med deg? 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

Ifølge ekspertene bør man derfor holde seg unna å veksle kanal, og la ruteren styre dette selv. Skrur man av og på ruteren vil den automatisk søke etter den beste kanalen.

6. Installer forsterker

Selv om du plasserer ruteren riktig og bruker nytt trådløst utstyr, kan det likevel hende at du ikke får like gode signaler i hele huset. I slike tilfeller kan det hjelpe å installere en trådløs forsterker, eller en repeater eller ekstender som det også gjerne kalles.

Den tar imot det trådløse signalet, forsterker det, og sender det videre – og øker dermed rekkevidden på det trådløse nettverket.

Det som er viktig å tenke på når man skal installere en forsterker er at signalene må være gode der forsterkeren settes opp. Om det er tykke murvegger og murgulv i boligen, kan det hende det ikke hjelper stort med forsterker. I slike tilfeller kan man trekke en nettverskabel fra ruteren og koble denne til en repeater, som da vil kunne fungere som et nytt trådløst aksesspunkt.

IT-ekspertenes råd: Slik velger du rett student-PC

Det er også verdt å notere seg at den trådløse ruteren og forsterkeren sender ulike signaler som kan forvirre enhetene du bruker. Er du koblet opp på iPaden på kjøkkenet via den trådløse forsterkeren, og beveger deg til stua (hvor det er gode trådløse signaler fra ruteren din), så hender det at enheten ikke skjønner at den bør bytte fra forsterkerens nettverk til den trådløse ruterens nett. En løsning på problemet er å skru av og på WiFi på enheten, slik at den kobles opp til det nettverket med best signaler.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.