Enkle eksperttips for å unngå – og bli kvitt – «musearm»
Tilbringer du mye tid foran PC-en risikerer du å overbelaste senefestene på utsiden av armen – men prognosene er gode, så lenge du følger ekspertenes råd.
Hvis du jobber foran en PC, er håndverker eller fisker, kan det hende du er plaget med smerter i armen. I yrker og idretter med ensidige bevegelser, er det nemlig ikke uvanlig å få en slitasjeskade som ofte omtales som «musearm» eller «tennisalbue».
Les også: Så lett bytter du ut harddisken selv
– På generelt grunnlag kan det beskrives som en overbelastning av senefestene på utsiden av armen, og det oppstår ofte etter ensidig repetitiv aktivitet, sier fysioterapeut Eivind Jacobsen.
Han jobber på ortopedisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som har et behandlingstilbud for å få sykemeldte arbeidstakere raskere tilbake i jobb.
Klinikken har utformet et treningsprogram for å bli kvitt «musearm» – et enkelt opplegg med tre øvelser som skal gjennomføres tre ganger i uken. Du kan se treningsprogrammet nederst i saken.
– Hvordan er prognosene om du har fått diagnosen «musearm»?
– Prognosen er som regel god. De aller fleste blir bra enten av seg selv eller ved hjelp av behandling, men det kan ta langt tid, sier Jacobsen.
Sjekk også: Slik bygger du din egen PC
Vær føre var med ergonomiske løsninger
Klikk her for Mousetrapper Advance 2 Ergonomisk mus, kr 2995, og klikk her for KENSON Oyster Trådløs ergonomi-mus, kr 1549 hos Komplett.
Mens bruken av mobiltelefoner og datamaskiner har endret seg mye de seneste årene, har ikke måten vi griper, flytter og klikker med tradisjonell mus forandret seg siden datamusen ble oppfunnet på 60-tallet, forklarer Lasse Bøe, produktsjef for mus, tastatur, PC-lyd og kabler i Komplett.
Les også: De viktigste forskjellene mellom PC og Mac
Det finnes imidlertid flere ergonomiske løsninger, som kan redusere risikoen for belastningsskader. Problemet er bare at mange ikke tar stilling til dette tidlig nok.
– Forebygging er utrolig viktig. Lar du det gå så langt at du får problemer med musearm eller andre belastningsskader, er det gjerne litt sent, sier Bøe og legger til:
– Ifølge en undersøkelse SINTEF har gjort for NHO koster én dags sykefravær arbeidsgiver 2600 kroner i tapt produksjon og økte kostnader – og en god ergonomisk mus koster omtrent det samme.
Han anbefaler å velge en mus som fordeler belastningen, for eksempel en «roller»-mus som ligger under tastaturet og styres ved hjelp av begge hender – eller en mus som kan justeres i ulike posisjoner.
Les mer: Slik velger du riktig PC-skjerm
Klikk her for Contour Rollermouse Free 3, kr 3395, og klikk her for Contour Rollermouse Pro3, kr 3395 hos Komplett.
Tre enkle øvelser mot «musearm»
UNNs treningsprogram skal utføres tre ganger i uken, i en periode på minst tre måneder. Hver øvelse gjøres i tre serier med 15 repetisjoner i hver serie.
Vektene skal være så tunge at du akkurat greier å gjennomføre disse repetisjonene. Du skal gradvis øke belastningen og redusere antall repetisjoner, slik at du tar åtte repetisjoner etter åtte uker.
Ifølge UNN må du i oppstartsfasen beregne noe mer smerte under og rett etter trening.
Øvelse 1: Bakoverføring av håndledd
Sitt slik at albuen er strak og håndflaten vender ned. Støtt underarmen på et bord eller liknende. Håndleddet beveges fra maksimal strekk til maksimal bøy i rolig og jevnt tempo, tre-fire sekunder hver vei.
Øvelse 2: Rotasjon av underarm
Sitt med strak albue og støtt underarmen på et bord eller liknende. Roter underarm og hånd så langt du klarer hver vei i rolig og jevnt tempo, tre-fire sekunder hver vei.
Øvelse 3: Fingersprik med strikk
Fest en treningsstrikk rundt alle fingrene. Bøy håndleddet nedover og sprik med fingrene slik at strikken tøyes i et rolig og jevnt tempo.
Ta en pause på to til tre minutter mellom seriene.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.