Stadig flere telefoner får støtte for trådløs lading, der Qi-standarden (uttales «chi») er den mest utbredte teknologien. Blant andre har Samsung, Sony og HTC tatt i bruk denne teknologien.

Med en Qi-lader lader du mobilen din ved å legge den på ladeplaten, uten at du trenger noen form for kabler til mobilen.

Les også: Slik lader du mobilen trådløst

Men selv om denne måten å lade på kan virke ny for mange, eksperimenterer allerede flere aktører med nye løsninger.

«Del» strøm med andre ved hjelp av NFC

TRÅDLØST MELLOM ENHETER: I patentsøknaden fra Sony er det enkle skisser som viser hvordan strømmen kan overføres mellom ulike mobiler, skjermer eller maskiner. Illustrasjon: VG Partnerstudio

Den siste tiden har flere nettsteder, blant annet The Verge, omtalt en patentsøknad fra Sony som innebærer at elektroniske enheter skal kunne «gi bort» strøm til andre enheter, ved hjelp av «Near Field Communication» (NFC). Detter er teknologien som i dag brukes til trådløs betaling, og som mange allerede har innebygd i telefonen sin.

Sjekk også: Mindre rot i ledningene: Slik får du trådløs lyd hjemme

Forsker Dag Slettemeås ved SIFO, Høgskolen i Oslo og Akershus, har arbeidet med teknologien og forklarer at NFC kan brukes på flere ulike områder.

­– Det gir mulighet til alt fra datautveksling mellom smarttelefoner, som nøkkel til huslåser, samt en rekke lokasjonsbaserte tjenester der smartmobilen sveipes over NFC-tagger med informasjon, forklarer han.

– Hovedhensikten med NFC er at smarttelefonen skal kunne «snakke» med tingene rundt seg uten å måtte gå gjennom flere operasjoner. Dermed blir NFC en viktig komponent i utviklingen av «tingenes internett» og bruksområdene er uendelige.

Les mer: Lad telefonen raskere med disse triksene

Ikke bare for mobil – og annen teknologi kan også benyttes

FLERE TYPER ENHETER: I patentsøknaden beskrives overføring av strøm mellom flere typer enheter, ikke bare fra mobil til mobil. Illustrasjon: VG Partnerstudio

Ifølge skissene til Sony skal teknologien kunne bygges inn i alt fra skjermer, datamaskiner og mobiltelefoner, slik at enhetene kan overføre strøm og data når de befinner seg i nærheten av hverandre.

Men du trenger ikke bekymre deg for at fremmede eller (u)venner skal tappe mobilen din for batteri uten at du vet det. Sony foreslår nemlig å legge inn et autorisasjonssystem i brukergrensesnittet, hvor en må be om tillatelse for å få overført strøm.

Videre i søknaden forklarer selskapet at annen teknologi, slik som blåtann og WiFi, også kan benyttes.

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

«Eier» ikke trådløs lading

Ifølge Jon Sletvold, seksjonssjef i Patentstyret, er det mange aktører som har søkt patenter på trådløs lading – en prosedyre som er vanlig for å beskytte sine egne oppfinnelser.

– Sonys patent er bare midlertidig godkjent, og det er ikke godt å si hva som blir utfallet. Hvis de får det godkjent vil aktører som ønsker å benytte nøyaktig den samme teknologien måtte gjøre en avtale med Sony, forklarer Sletvold.

Det betyr med andre ord at Sony ikke vil få rettighetene til alle former for trådløs lading om søknaden blir godkjent, men at de potensielt «eier» én type strømoverføring mellom enheter.

Sjekk også: Dingsene som kan gjøre hyttelivet enklere

FLERE PATENTER: Mange aktører, blant annet Samsung, har søkt patent på trådløs lading og strømoverføring. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Disney utvikler «WiFi-strøm»

Mens Sony ser for seg at overføring av strøm skal skje på kloss hold, har Disneys teknologiavdeling større ambisjoner for trådløs strømoverføring.

De har nemlig bygget et rom som forsyner alle enheter i rommet med strøm – helt trådløst, skriver Live Science og flere andre medier.

Rommet, som er en prototype, er dekket med aluminiumspaneler, og et kobberrør er plassert i sentrum av rommet.

Innenfor de fire veggene kan inntil 320 smarttelefoner lades samtidig – eller tilføre strøm til en haug med andre elektriske enheter.

Les mer: Velg riktig DAB-radio til bilen, hytta og hjemmet

Utenfor veggene er det en signalgenerator som – svært enkelt fortalt – lager et magnetisk felt i rommet og gjør det mulig å levere inntil 1900 watt til mottakerne.

Angivelig skal systemet vært helt trygt, men det betyr ikke at konseptet er i ferd med å rulles ut til folket riktig ennå.

Se YouTube-videoen fra Disney Research nedenfor:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.