Et viktig poeng med en bærbar PC er nettopp det at den kan brukes uten å være koblet til en lader, og selv om de bærbare laptopene stadig får bedre batteritid, så har alle batterier begrenset levetid.

Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Hold oversikt over batterikvaliteten eller sjekk om det er på tide å bytte ut batteriet med disse stegene.

Slik sjekker du batterikapasiteten på din Mac:

Batteriet i en Mac-maskin har et begrenset antall ladesykluser, og når batteriet har nådd dette antallet anbefaler Apple å bytte det ut.

For de fleste Mac-maskiner vil batteriet være oppbrukt etter 1000 sykluser, men grensene varierer noe avhengig av når maskinen er fra og hvilken type maskin du har. Sjekk oversikten over maksimalt syklusantall på Apples support-side her.

Men hva er egentlig en ladesyklus, tenker du kanskje? Enkelt fortalt er det en hel utlading: Når du har brukt all strømmen i batteriet og deretter ladet det helt opp igjen, har maskinen vært gjennom én ladesyklus.

Fikk du med deg? Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nett

Det betyr imidlertid ikke at én enkelt lading er en hel syklus. Bruker man halve batteriet på en dag, lader det fullt opp og gjør det samme igjen neste dag, vil disse to ladingene telle som én og ikke to ladesykluser.

ENKLE STEG: På Apples bærbare maskiner finner man enkelt ut om batteriet bør byttes ut. Foto: Produsenten

Lurer du på hvordan det står til med batterikapasiteten på din Mac-maskin er det altså antall ladesykluser du skal se etter. Følg steg-for-steg-guiden nedenfor, så får du diagnosen på et blunk:

Trykk inn Alt-knappen (⌥) og klikk på Eplelogoen () øverst i venstre hjørne.

Klikk på Systeminformasjon.

Klikk på Strømstyring under Maskinvare-fanen.

Under Batteriinformasjon og Informasjon om tilstand finner du Syklusantall og Tilstand.

Skal du kjøpe student-PC? Her er ekspertrådene du bør følge

Slik sjekker du batterikapasiteten på din Windows-maskin:

På Windows-maskiner er det ikke én fremgangsmåte for å finne informasjon om maskinens batterikapasitet, men flere ulike løsninger avhengig av produsent. Her er fremgangsmåten for noen av de mest populære PC-merkene hos Komplett:

Lenovos kundesupport opplyser til Smart at det finnes programvare på deres bærbare maskiner som gir denne informasjonen. Navnet på programmet varierer mellom de ulike enhetene, men på alle Lenovos maskiner kan man finne programmet under Lenovo settings. På noen enheter heter programmet Energy mangager, Power manager eller liknende. I disse programmene vil man få oversikt over batteriets kapasitet. Ofte vil en finne ikonet til batteri-programmet nederst til høyre på startlinjen.

EGET PROGRAM: Bærbare Lenovo-maskiner har innebygget programvare som gir informasjon om batteriets helse. Foto: Produsenten

Hewlett-Packard-maskiner kan man kjøre ulike tester på maskinen ved å trykke på F2-knappen under oppstart av maskinen. I testmodus kan man også teste batteriet, sier HPs kundesupport til Smart. Batteritesten avdekker om det er noe galt med batteriet, i tillegg til at en får opp generell informasjon om batteriets helse.

For Acer- og Asus-maskiner finnes det ikke forhåndsintallert programvare som informerer om maskinens batterikapasitet, ifølge de to produsentenes kundesupport.

Sjekk også: Slik blir du en mester på Google-søk

Windows batteriikon på startlinjen vil imidlertid gi informasjon om hvor lang tid man har igjen før en må lade batteriert. Er tiden kraftig redusert sammenlignet med da laptopen var ny, kan dette indikere at batteriet bør byttes ut. Det er også mulig å laste ned tredjeparts programvare til maskinen, selv om produsentene ikke råder til å gjøre dette.

PC-batteri er forbruksvare

Husk at batterikapasiteten til bærbare PC-er vil bli dårligere med tiden, og at dårlig batteri ikke nødvendigvis er en reklamasjonsgrunn.

Ifølge Forbrukertvistutvalget er PC-batterier forbruksvare, med forventet levetid på mellom 2,5 og tre år. Om batteriet dør innen det er gått to år, eller om batteriets kapasitet har blitt kraftig redusert innen ett år, har man ifølge Lenovos kundeservice rett til å reklamere på produktet.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.