Her er fire måter du kan organisere appene dine på
Med et flust av apper kan det være vanskelig å holde orden i «sysakene». Her er ekspertenes tips til hvordan du kan beholde kontrollen.
Magnus Mysen Holm i Eplehjelp mener det viktigste er å finne en organisering som fungerer for deg. Til daglig jobber Magnus og kollegaene med å gjøre deg mer kjent med produktene til Apple.
– Lag en struktur og ikke la appene ligge løst over flere sider etterhvert som de lastes ned. Bruk mapper aktivt for å samle relevante apper på samme sted, sier Holm og fortsetter:
– Ta en årlig vårrengjøring på telefonen og slett de overflødige appene. Dette frigjør plass på telefonen din, samtidig som det blir mindre å holde styr på.
Les også: Snart vil du kunne «stjele» mobilbatteri fra venner
Selv bruker Holm et alfabetisk system med mapper basert på kategori øverst og enkeltstående apper for hurtig tilgang nederst på de faste plassene. På iPhone har du nemlig fire faste plasser nederst, som følger deg uansett hvor mye du blar frem og tilbake på hjem-skjermen.
– Jeg bruker kun én side for å sortere apper og mapper. Et eksempel på en kategori kan være «foto». Jeg har også en egen kategori for video, musikk og sosiale medier. Telefon, mail, kalender og Apple Music bruker jeg oftest, så disse ligger løst helt nederst på hjem-skjermen.
Han mener den beste kombinasjonen er når du bruker både mapper med ulike kategorier og lar noen apper bli stående utenfor mappestrukturen.
Les også: Så enkelt tar du fantastiske bilder med iPhone 7 Plus
– I tillegg har du alltid Spotlight-søk tilgjengelig. Dra fingeren nedover fra midten av skjermen å få frem søket på telefonen, og søk etter det du er på jakt etter.
Fire måter du kan organisere appene dine på:
Å velge riktig måte å organisere på for deg, er ikke alltid like enkelt. Vi har derfor bedt Holm om å sette opp både fordeler og ulemper på de ulike måtene å organisere på.
Les også: Tilbehøret som fikser «problemet» til iPhone 7
Sorter etter kategori i mapper
Dette er en enkel måte å alltid ha kontroll på hvor du skal lete etter de ulike appene. I tillegg slipper du å bla frem og tilbake på hjem-skjermen for å finne den ene appen. Her er et godt tips å lage så konkrete navn på mappene som mulig. Gode eksempler er: meldinger, sosiale medier, nyheter, streaming, bank, reise, spill og foto. Et godt tips er også å begrense seg til ni apper i hver mappe. Da kan du enkelt se alle appene i mappen fra hjem-skjermen.
Les også: Slik beholder du innholdet på telefonen når du bytter mobilmerke
Fordel: Du finner samme type apper på samme sted og du trenger ikke bla frem og tilbake mellom ulike sider for å finne det du leter etter.
Ulempe: Noen apper kan fort bli gjemt og du kan derfor fort glemme at du har den på telefonen, hvis du ikke har kontroll på mappene.
Ulike sider for hver ting
Strukturen her er litt det samme som tipset ovenfor, bare at du her dropper mappene og heller lager en slide for hver kategori. På den måten kan du se alle de ulike appene ved å bla frem og tilbake, samtidig som de er sortert etter kategori.
Smart tipser: Hodetelefon-triksene du bør ta i bruk
Fordel: Du får enkelt sett alle appene som ligger på en side veldig lett og du trenger ikke gå inn i forskjellige mapper for å lete etter en app.
Ulempe: Det blir for mange sider og kan fort bli vanskelig å navigere seg mellom ulike sider på jakt etter den riktige appen.
Etter hyppighet og mapper
En annen mulighet du har er å organisere appene dine etter hvor ofte du bruker dem. Det er for eksempel ikke noe vits å ha en app du lastet ned i forbindelse med en konkurranse du deltok i for flere år siden på førstesiden.
Ni tips: Derfor kan Apples Siri være smart for deg
Sett av den første siden til å kun inneholder de mest nødvendige appene og som du bruker jevnlig. De andre appene kan du sortere i mapper på sidene som kommer etterpå.
Fordel: Lett tilgang på de appene som du bruker ofte.
Ulempe: Vanskelig å finne apper som ikke brukes så often, når du plutselig trenger den. Her er det også fort gjort at tidstyver som Snapchat og Facebook blir lett tilgjengelig.
Organiser etter farger
Er du litt mer visuell av deg og syntes det er enklere å huske farger? Da kan det være du burde prøve å sortere appene dine etter farger. Har du mange apper kan det være lurt å opprette egne sider for de ulike fargene. For eksempel kan du plassere alle apper med blått på en side og alle med rød på en annen side. Kanskje ikke den beste måten å organisere appene dine på, men det ser i hvert fall fint ut.
Les også: Derfor bør du skru av pushvarslene på telefonen – og slik gjør du det
Fordel: Lett for øyet å fange og ser stilig ut.
Ulempe: Kan fort bli uoversiktlig og lite relevant inndeling.
... og hvis det fortsatt er vanskelig å bestemme seg:
Jørn Kippersund holder til daglig foredrag og kurs om hvordan du får og holder kontroll over din teknologiske hverdag. Han mener det viktigste er å stille seg selv spørsmålet: «Hvilke apper er viktig for deg og hvilke bruker du hyppig?».
Han har derfor satt opp fem punkter som kan være smart å huske på når du skal gå løs på organiseringen av appene dine.
1. De fire mest superviktige og superhyppige plasserer du på bunnmenyen (hos iphone).
2. Grupper i samleikon de som intuitivt hører sammen (reise, lyd, jobbing, sosialt), og som er viktige, men kanskje ikke superhyppig brukt, og plasser samleikonet på første skjermoppslag.
3. Vær bevisst på å bare la viktige og hyppig brukte apper få ta opp resten av plassen på første skjermoppslag. Ha et dynamisk forhold til hvilke apper som skal få lov til å være på første skjermoppslag. Noen apper bruker du mye en periode, og så «går de av moten». Da må de fjernes og erstattes av de du bruker mer for tiden.
4. Ikke bruk energi på sirlig system på de neste skjermoppslagene. Der ligger det bare apper du bruker av og til, og som du da tåler å bla deg fram til.
5. Slett apper du så og si aldri bruker, eventuelt skyv dem ut til siste skjermoppslag.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.