Mye av utstyret som brukes i e-sport er dyrt, i det minste i toppsjiktet. Men det er selvsagt ikke bare skjermen, tastaturet eller musen du bruker som avgjør hvor god du blir.

Sjekk også: Disse gamerne tjener millioner og blir gjenkjent på gaten

– Godt utstyr hjelper deg til å bli en bedre gamer, men du blir ikke Ronaldo selv om du kjøper like sko som ham. Det kan gi deg fordeler om du er god nok, men det aller viktigste er å trene, sier Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett-PC i Komplett.

Ifølge Berg er det aller viktigste at du har en kraftig nok PC – en gaming-PC – og en skjerm med høy oppdateringsfrekvens.

Sjekk også: Slik får du liv i den gamle spillkonsollen

PC-EKSPERT: Pål Fredrik Berg i Komplett mener øving er viktigst, men at riktig utstyr kan hjelpe på veien. Foto: Komplett

Fire profftips til deg som vil bli god

Stifter og markedssjef i den norske e-sportsklubben BX3, Steffen Willumsen, har tidligere spilt på høyt internasjonalt nivå, og har flere gode tips å dele med dem som ønsker å begynne med e-sport.

1. Tren disiplinert

– Som i all annen sport og idrett er det alfa og omega å trene disiplinert, samt ha en plan med timene man legger inn. En stor fordel man har i e-sport, kontra tradisjonell idrett, er at man har mulighet til å ta opp kamper, eller eventuelt lagre «replays»/«demoer» etter kampen er over, forklarer Willumsen.

Sjekk også: Dette er vårens spillhøydepunkter

Han mener man bør gå gjennom opptakene og notere ned positive og negative observasjoner, for deretter å trene spesifikt på tingene du kan bli bedre på.

– Å spille bare for å spille gir sjelden stor fremgang.

2. Spill så mye du kan mot spillere som er bedre enn deg

Fordi elektronisk sport i stor grad spilles over internett, har man tilgang på motspillere fra hele verden, påpeker den tidligere e-sportspilleren. Det gir deg gode muligheter til å stadig bli utfordret.

– Oppsøk aktivt arenaer hvor du kan møte gode spillere - helst spillere som er bedre enn deg. Eksempler kan være gjennom det respektive spillets eget matchmaking-system, eller konkurranseplattformer som FACEIT, ESEA eller ESL.

E-SPORT-LAG: I esportklubben BX3 er det flere lag. Willumsen anbefaler alle som ønsker å bli gode i e-sport å spille med andre. Foto: BX3

3. Skaff deg et lag

Som du helt sikkert kan se for deg, er det stor forskjell å spille på et lag kontra å spille «fotball på løkka».

– Etter hvert som man begynner å bygge nettverk innenfor spillet, eller du har en gjeng  du liker å spille med, er det fornuftig å danne et lag å øve med. Når man har et lag kan man delta i forskjellige turneringer og kvalifiseringer på nett, samt prøve seg på offline-arrangementer lokalt og nasjonalt.

Les også: Alt du trenger vite om Nintendo Switch

4. Følg med på hva proffene gjør

– Det har aldri vært en bedre tid å starte med esport enn nå. Vi som startet med e-sport på 90-tallet og tidlig 2000-tallet hadde hverken tilgang på skikkelig bra internett, sosiale medier eller plattformer som Twitch eller YouTube, sier Willumsen.

Han mener disse plattformene er gode verktøy for alle som aspirerer til å bli bedre e-sportutøvere.

– Her kan du se på proffene spille selv, plukke opp smarte tips og triks, samt se på hvordan de løser spesifikke ting og situasjoner i kampens hete.

Er du klar for å sette i gang? Her har Pål Fredrik Berg i Komplett plukket frem de beste produktene for deg som vil inn i gamet:

Kom i gang med riktig PC

PC FOR GAMING: Komplett bygger egne PC-er, slik at du slipper å bygge selv. Til venstre er gamer-PC-en Gamer GTC1050Ti og til høyre er Gamer Premium IEM Certified. Foto: Produsentene

Når du skal kjøpe en gaming-PC er et av de viktigste kriteriene at maskinen har et kraftig nok skjermkort. Skal du spille spill med god grafikk er dette helt avgjørende, påpeker Berg.

Les også: Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

Klikk her for Komplett Gamer GTC1050Ti Edition, kr 7999, og klikk her for Komplett Gamer Premium IEM Certified, kr 13.999 hos Komplett.

Vær et steg foran med superrask skjerm

HØY OPPDATERINGSFREKVENS: Riktig skjerm kan gi deg fordeler. Her er Asus 24" LED G-Sync Roc Swift med 180 Hz til venstre, til høyre er Asus 24" LED VG248QE med 144 Hz. Foto: Produsentene

I online gaming er det viktig å til enhver tid ha det «ferskeste bildet» på skjermen. Dermed er skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) og responstid (millisekunder, eller ms) spesifikasjoner du bør merke deg.

Om skjermens oppdateringsfrekvens er lav vil den vise mye bevegelsesuskarphet, som kan være distraherende når du spiller. Responstiden vil hjelpe med å redusere skygger.

– En seriøs gamer bør ha en skjerm med minst 144 Hz. Da vil skjermen kunne vise opptil 144 bilder i sekundet (FPS – Frames per second), noe som kan være forskjellen på liv eller død i spillet du spiller, siden skjermen din kan vise et ferskere bilde enn en motstander som bruker en 60 Hz skjerm.

Les mer: Slik velger du riktig PC-skjerm til ditt bruk

Klikk her for Asus 24” LED G-Sync Roc Swift, kr 4780, eller klikk her for Asus 24” LED VG248QE, kr 2889 hos Komplett.

Lev deg inn i spillet med et godt headset

VIKTIG MED LYD: Til venstre er Logitech-headsettet og til høyre er headsettet fra HyperX. Foto: Produsentene

Det visuelle er åpenbart viktig når du spiller, men også lyd er verdt å tenke på. I et godt headset kan du høre hvor motstanderen befinner seg, som helt klart er en stor fordel.

Les mer: Få bedre spillopplevelse med riktig gaming-headset

– I mange spill er kommunikasjon også viktig. Flere av de gode headsettene har mikrofoner som filtrerer ut støy ved å skru ned volumet når du ikke snakker – og opp når du snakker inn i mikrofonen, forklarer Berg.

Klikk her for Logitech G430 Gaming Headset, kr 599, og klikk her for HyperX Cloud II Gaming Headset, kr 880 hos Komplett.

Mekanisk tastatur og «dødelig presis» mus

PROFFE TASTATURER: Tastaturer for gaming har gjerne mange muligheter for individuell tilpasning, både av knapper og belysning. Foto: Produsentene

De gode gamle tastaturene fra 80- og tidlig 90-tallet hadde separate brytere, eller switcher, til hver eneste knapp på tastaturet. De var tyngre, større og gjerne mer bråkete enn membrantastaturene de fleste av oss har i dag.

Men i gaming-verden er det de mekaniske tastaturene som råder. Du trenger nemlig ikke trykke knappene helt ned, noe som gjør disse tastaturene langt raskere og mer presise.

Sjekk også: Så lett bytter du harddisken selv

Klikk her for Corsair Gaming K70 Lux RGB Tastatur Rød, kr 1690, og klikk her for Logitech G213 Prodigy Gaming Tastatur, kr 849 hos Komplett.

­– De seriøse gamerne bruker tastaturer med switcher, mekaniske tastaturer. De har ulike fargekoder etter hvor hardt en må trykke, slik som blå, rød og brun.

LITEN MEN VIKTIG: Det kan kanskje virke ubetydelig for «utenforstående», men riktig mus har mye å si for spillopplevelsen. Her er Steelseries Rival 300 til venstre og Logitech G430 Prodigy til høyre. Foto. Produsentene

Når det gjelder hvilken mus en bør velge, bør du velge en mus du synes er behagelig å bruke, og som har presise bevegelser. Flere spillmuser har muligheter for tilpasning – med programmerbare knapper, lys og annen fininnstilling.

Klikk her for Steelseries Rival 300 gamingmus, kr 599, og klikk her for Logitech G403 Prodigy gamingmus, kr 729 hos Komplett.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.