Slik kan det smarte hjemmet ditt se ut om ti år
Smarte hus i 2027 vil være automatiserte, vite hvordan du oppfører deg og ha færre dingser, mener ekspertene.
– Hvis huset til naboen brenner, må huset ditt kunne oppdage det og si fra til hele nabolaget. Ellers er det ikke smart nok.
Det sier Erik Stokkeland, CEO i Futurehome, på spørsmål om hva et smart hjem bør kunne gjøre om ti år. Futurehome er en ny, norsk oppstartsbedrift som har laget et system for å koble sammen forskjellige smarte enheter i samme hus.
Les også: Nå blir droner en større del av hverdagen din
– Én av de store utfordringene i dag er at smarte hjem og smarte dingser ikke alltid snakker samme språk. Derfor er det viktig at det kommer en form for standardisering.
Stokkeland mener at mye av smarthus-arbeidet som gjøres i dag handler om å legge et grunnlag for fremtiden.
– Hvis vi får en felles standard, kan alle slags firmaer koble seg på, og da kan nesten hva som helst bli gjort i og av et smart hus.
Men hva betyr det egentlig i praksis for et «vanlig» smart hjem i 2027?
Så du denne? Skaper nye produkter med 3D-printere
Automatisering
Bjørn-Ivar Nordbø er nordisk produktsjef for smarte hjem i Komplett. Han mener teknologien utvikler seg så fort at det er vanskelig å komme med nøyaktige spådommer.
– Likevel kan vi si ganske sikkert at alt vil bli mer sammenkoblet. Det blir ikke bare et smart hjem, men en smart infrastruktur, sier han.
– Huset kommer til å snakke med bilen og bilen med kontoret, eller med kjøleskapet.
Når du kjører hjem fra jobb, vil huset vite hvor du er og hva du trenger, fortsetter han: Kjøleskapet forteller om du trenger melk, garasjeporten åpner seg når du nærmer deg, og lyset i gangen skrur seg på.
– I tillegg kommer enklere ting som at vinduene merker hvor lyst det er ute, og blender seg selv etter behov.
Les mer om fremtiden: Kunstig intelligens og virtuell virkelighet blant de nye mobiltrendene
Nordbø mener også at stemmestyring vil bli mer utbredt enn i dag.
– Men bortsett fra det tror jeg ikke smarthus kommer til å ligne særlig på det du ser i enkelte science fiction-filmer, som et sterilt, hvitt laboratorium.
– Smarte hjem om ti år kommer nok til å se ganske like ut som hjem i dag.
Se også: Dingsene som kan gjøre hyttelivet enklere
Etterape oppførsel
Stokkeland er enig i at fremtidens smarthus ikke vil være science fiction. Han tror heller at huset gradvis vil lære seg å tilpasse seg dine behov og din oppførsel.
– Vi kaller det å «klone oppførsel». Huset vil prøve å etterape måten du bruker det på.
I tillegg til å tilpasse lysforhold og temperatur etter hvordan du liker det om morgenen og kvelden, kommer for eksempel sikkerhet, fortsetter han.
– Huset kan fortsette å oppføre seg som om du er hjemme når du er på ferie. Det kan skru på lysene eller tv-en når du pleier å gjøre det, så det virker som du er der.
Sjekk denne: Teknologien som kan styre livet ditt i fremtiden
Stokkeland mener at en økt følelse av kontroll og trygghet er én av de viktigste grunnene til at folk vil ha intelligente hus.
– Vi har gjort grundige undersøkelser for å finne ut hva som motiverer folk til å skaffe seg et smart hjem, sier han.
– Kontroll er aller viktigst. Folk vil slippe å bekymre seg for om de har glemt å slå av strykejernet, eller om det blir innbrudd eller brann.
Bilturen blir også tryggere: Les hva Apple og Google planlegger her
Flere tjenester og færre dingser
Stokkeland mener smarthus-markedet i økende grad kommer til å tilpasse seg folks behov for kontroll i årene som kommer.
– Smarte hjem vil handle mindre og mindre om «duppeditter». I stedet vil det handle om tjenester.
Allerede nå jobbes det med smart levering av pakker, utdyper han. Et bud som kommer hjem til deg kan få en egen inngangskode som bare fungerer på et gitt tidspunkt.
– I USA tester de til og med levering av pakker i bilen. GPS-en forteller hvor bilen er, og budet får låse seg inn og legge igjen en pakke, mens du sitter i et møte.
– Denne typen tjenester vil det bli mer av. Bestiller du et sted å bo på Airbnb, kan huset automatisk slå på lys og varme før du kommer, låse deg inn av seg selv, og gå i sparemodus når du drar, sier han.
Les også: Slik kan du lade mobilen trådløst
Nordbø forteller at hus i dag blir bygget så de kan utnytte mulighetene som kommer med årene i langt større grad enn eldre hus.
– Mulighet for solenergi er et godt eksempel. Med solceller kan du spare opp din egen energi i løpet av dagen, og så bruke den når du kommer hjem og skal lage middag, vaske klær og se på tv.
– Andre innretninger er alarmsystemer som gir deg beskjed på telefonen med videooverføring hvis røykvarsleren piper. Da kan du se om det brenner på kjøkkenet eller om det bare er guttungen som steker pannekaker, sier han.
– Når vi får grunnsteinene på plass, er det egentlig bare fantasien som setter grenser.
Fikk du med deg denne? Ekspertene spår teknologiåret 2017
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.