Et passord til e-posten, et til Facebook, et annet til jobb-PC-en, et til MinID og ikke minst et eget i nettbanken – når man tenker etter er det svært mange steder vi jevnlig logger oss inn.

Det å holde styr over alle passordene kan etterhvert bli strevsomt, og det er derfor ikke rart at mange av oss bruker enkle passord som vi lett skal huske. I tillegg bruker vi ofte de samme passordene flere steder.

Les også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk

Tidligere denne uken ble det kjent at mer enn 68 millioner e-poster og passord kom på avveie da skytjenesten Dropbox ble hacket i 2012, skriver blant annet The Guardian. Kort tid etter hackerangrepet gikk Dropbox ut og fortalte at en rekke e-postadresser hadde blitt stjålet – men de sa ikke et ord om at hackerne også stjal passordene.

Bruker du fremdeles samme e-post- og passordkombinasjon andre steder enn på Dropbox, er det altså på god tid å endre passord.

Ifølge Mats Authen i Slettmeg.no, som er en råd- og veiledningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett, er nettopp gjenbruk av passord og svake passord ofte årsaken til at brukerkontoer blir hacket. Her er hans enkle råd til å sikre dine brukerkontoer:

1. Aktiver 2-trinns bekreftelse

Stadig flere tjenester tilbyr i dag en såkalt 2-trinns bekreftelse for innlogging. Bruker man det alle steder der det er mulig, så er det det mest effektive rådet, forklarer Authen.

– De fleste store tjenestene, slik som Facebook, iCloud, Gmail og Yahoo, tilbyr nå 2-trinns bekreftelse. Å sikre e-postkontoen med 2-trinns bekrefelse er minst like viktig som å sikre for eksempel Facebook-kontoen – om ikke mer viktig, forklarer han.

2-trinns bekreftelse innebærer ofte at man får tilsendt en engangskode per SMS, eller at man får opp et passord på telefonen, slik som i BankID på mobilen.

2. Bruk passordsetninger

Passordkravene blir stadig strengere. I dag må du gjerne bruke flere tegn enn tidligere, i tillegg til tall, store og små bokstaver og gjerne også et symbol. Da kan det fort bli vanskelig å huske passordet.

– Et lurt triks er å bruke passordsetninger. En hel setning som i utgangspunktet ikke er så lett å gjette, tipser Authen.

Fikk du med deg? Slik får du raskest mulig internett hjemme

Lag en setning du enkelt husker og bytt gjerne ut enkelte bokstaver med symboler eller tall, slik som «!» i stedet for «i» og husk at også mellomrom regnes som et tegn, tipser han.

– Et eksempel jeg ofte bruker er passordet «L!sa gikk til facebook». Det er enkelt å huske, men ikke enkelt å gjette.

3. Installer en «password manager»

Selv om du ikke skal gjenbruke passord er det ikke nødvendig å gå rundt å huske alle de ulike passordene på rams. Det finnes flere ulike applikasjoner som kan gjøre denne jobben for deg.

– En «password manager», eller et passordhvelv som vi gjerne kaller det på norsk, er et program hvor du lagrer alle passordene dine. Det er noe vi virkelig anbefaler å bruke. Alt du trenger å tenke på er at passordet til selve programmet er sikkert nok, sier Authen.

Nettstedet Lifehacker har testet en rekke passordhvelv, og anbefaler blant annet gratisprogrammet KeePass, som støttes av Windows, Mac og Linux, samt en rekke smarttelefoner.

Sjekk også: Slik blir du påvirket av overgangen til DAB

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.