Det finnes flere aktører som leverer smarte lyssystemer. Mest kjent er Hue, som Philips lanserte første generasjon av i 2012.

Hue-lyspærene monteres akkurat slik som vanlige lyspærer og en «bridge» kobles til ditt trådløse nettverk. Deretter laster du ned applikasjonen – og på et lite øyeblikk kan du styre belysningen  fra mobilen.

Les også: Slik kan du få et smarthjem i dag

HUE-ENTUSIAST: Eirik Norman Hansen har Hue-belysning hjemme, og bruker også den smarte belysningen som et virkemiddel i jobben. Foto: Sven-Erik Knoff

Eirik Norman Hansen, som er administrerende direktør i Itch Design AS og holder foredrag om markedsføring, trender, dingser og teknologi, har for lengst blitt Hue-frelst – og bruker den smarte belysningen både i jobbsammenheng og på privaten.

– Det begynte med at jeg kjøpte inn noen lyspærer og lamper i skjul, og monterte systemet uten at noen hjemme visste om det. Vi hadde gjester til nyttårsaften og midt under velkomsttalen trykket jeg på Apple Watchen min og overrasket alle med «fyrverkeri» i stua.

Siden den gang har stadig flere rom blitt utstyrt med smarte lyspærer og lamper i Hue-serien.

Sjekk også: Slik kan ditt smarthjem se ut om ti år

Fungerer med alle smarthjem-systemer

– Det som kanskje er mest relevant i dag er at Hue er kompatibel med Apple Home Kit – og de andre smarthjemløsningene fra for eksempel Google og Amazon. Det betyr at du kan styre belysningen ved å snakke til Siri eller de andre taleassistentene, og du kan i tillegg koble til bevegelsessensorer, forklarer Andreas Bahnsen i Philips.

– Systemet jobber gjennom den trådløse ruteren, men den eksterne «bridgen» lager sitt eget nettverk slik at lyspærene kan styres selv om nettet ikke virker, eller om du er ikke er hjemme.

Les også: Nå blir droner en større del av hverdagen din

Du er altså ikke avhengig til å være koblet til WiFi-nettet ditt for å kontrollere lyset, og funksjonaliteten er selvsagt ikke begrenset til kun å skru av og på lyset med telefonen i stedet for å bruke lysbryteren på veggen.

Systemet er nemlig «open source», som innebærer at kildekoden ligger tilgjengelig for alle. Det gjør at hvem som helst kan utvikle programmer og apper til Hue – og det er det mange som har gjort.

– Søker du på «Hue» i App Store eller Google Play i dag vil du finne omtrent 600 apper.

– Om du går inn i Hue-appen finner du et menyvalg som heter «friends of Hue», hvor du enkelt kan få oversikt over en rekke funksjoner som virker med Hue, legger Norman Hansen til.

Sjekk denne: Teknologien som kan styre livet ditt i fremtiden

I mylderet av apper og funksjoner har Smart kokt sammen fem tips sammen med ekspertene, som gjør det litt enklere for deg å finne frem til dem som kan være nyttige for deg:

1. Våkne til «dagslys»

MYK START PÅ DAGEN: Det finnes egne lamper i Hue-serien, men du kan også bruke Hue-lyspærene i nattbordslampen din eller taklampen. Foto: Philips

I Hue-appen kan du legge inn faste rutiner for når belysningen skal skru seg på, slik at du for eksempel kan våkne til et gradvis lysere soverom om morgenen. Synes du det er ekstra tungt å stå opp kan dette gi deg en litt bedre start på dagen.

– Hos oss skrus også lyset automatisk på i stua om morgenen, og av om kvelden. I tillegg kan du lagre ulike «stemninger», for eksempel dempet belysning til middagsselskaper, som du lett kan aktivere, forklarer Norman Hansen.

Slik gjør du: Navngi rutinen i appen, bestem et klokkeslett, velg hvilke dager den skal gjelde, hvor lang «fade» belysningen skal ha og hvilket rom rutinen skal gjelde i.

Les også: Slik kan du lade mobilen trådløst

2. Hold tyvene på avstand

Om du skal på reise kan du legge inn rutiner for å skru av og på belysningen i boligen din til visse tider, slik at det ser ut som at noen er hjemme.

– Man kan skru på en fast tidsplan, eller velge en tilfeldig plan i appen. Dansk politi har faktisk brukt Hue som et eksempel på et tiltak som kan forhindre innbrudd, forklarer Bahnsen i Philips.

Slik gjør du: Gjør som under forrige punkt, men legg gjerne til flere rutiner. Du kan eventuelt styre belysningen via applikasjonen fra der du er, men da må du på forhånd forsikre deg om at du har koblet «bridgen» til en «My Hue»-konto.

3. Koble lyset til TV-en

LYSEFFEKT: TV-er med «ambilight» lyser opp veggen bak TV-en med de samme fargene som vises på skjermen. Foto: Produsenten

Hvis du har en Philips-TV med «ambilight» (fra 2011 eller nyere), kan du utvide effekten ved å koble lyset til TV-en.

TV-ene med «ambilight» har LED-belysning på baksiden, som forandrer farge etter hva som er avbildet på skjermen. Med appen Ambilight+Hue kan du bestemme hvilke lyspærer i hjemmet ditt som også skal skifte farge i takt med bildet på TV-en.

Sjekk også: Store TV-nyheter fra Samsung

– Det kreves litt fintuning, men om en tar seg tid til dette blir resultatet veldig bra. Hjemme hos meg har jeg flere «Bloom»-lamper plassert i stua, så når jeg for eksempel ser på fotball blir nesten hele den nederste delen av veggen grønn, forklarer Norman Hansen og legger til:

– Belysningen i rommet blir da en forlengelse av bildet som er på TV-en.

Slik gjør du: Last ned Ambilight+Hue i AppStore eller i Google Play. Finn TV-en i appen (den må være koblet til WiFi-nettet) og koble appen til «bridgen». Deretter velger du hvilke pærer eller lamper som skal kobles til TV-en.

Hvis du ikke har en «Ambilight»-TV kan du laste ned programmet Screenbloom, som imiterer den samme effekten ved å skifte farge på belysningen som er på PC- eller Mac-skjermen din.

Obs! Det finnes flere typer Hue-pærer. Se til at du velger pærer med hvit og farget stemning om du ønsker å bruke disse til å skape en «ambilight»-effekt.

Les også: Slik velger du riktig Smart-TV – og gjør TV-en din smartere

4. Lag «disco» i stua

Har du noen gang vurdert å investere i strobelys eller discokule, men tenkt at det kanskje ikke passer helt inn i hjemmet? Ikke? Om du har Hue er det uansett overflødig. Det finnes  nemlig flere apper som kan gi imponerende dansegulveffekter med belysningen du allerede har hjemme.

– De fleste appene lytter til musikken i rommet og skifter farger i takt med den. Flere av appene har mange ulike effekter å velge mellom, sier Bahnsen.

Få mindre rot i ledningene hjemme: Trådløs lyd er fremtiden

Slik gjør du: Last for eksempel ned Hue Party i AppStore eller Hue Manic i Google Play. Koble appen til «bridgen» og la festen begynne.

5. La Hue snakke med andre smarte dingser

Med «If this then that» (IFTTT), hvor en programmerer at én ting skal skje når en annen ting inntreffer – er det nær sagt bare fantasien som setter grenser for hva belysningen kan brukes til.

– Soloppgangfunksjonen som ligger i Hue-appen er smart i seg selv, men du kan også koble lyset opp til for eksempel Sleep Sycle - en app som overvåker søvnmønsteret ditt. Hvis du gir denne appen tilgang til Hue, vil lyset i rommet skru seg på når du er i lett søvn og er i ferd med å våkne opp, forklarer Norman Hansen.

Så du denne? Dingsene som kan gjøre hyttelivet enklere

Bruker du en Fitbit-smartklokke kan denne også gi informasjon om søvnen din til Hue, slik at oppvåkningen så komfortabel som mulig. 

– Man kan virkelig programmere allskens rariteter. Jeg har eksempelvis koblet en smartvekt til en lampe som lyser rødt hvis jeg veier mer enn 90 kilo, og vi har en lampe som lyser blått om værstasjonen på hytta registrerer at det regner.

Les mer om Eirik Norman Hansens digitale hverdag på bloggen hans.

Klikk her for å se utvalget av smart belysning hos Komplett.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.