Vi har vel alle stått på kopi på uinteressante e-posttråder, eller brukt unødvendig mye tid på diskusjoner som ikke burde vært løst per e-post.

Ifølge Jørn Kippersund, som holder foredrag og kurs om «innbokskontroll», i tillegg til at han er legevaktsjef, er det flere grep hver og én av oss kan gjøre – som gjør at e-postene vi sender blir tydeligere og skaper mindre irritasjon for mottakeren.

– E-post er et godt verktøy for å varsle, men det er et dårlig samhandlingsverktøy og e-poster har gjerne liten gjenbruksverdi, sier Kippersund til Smart.

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

FULL KONTROLL OVER INNBOKSEN: Jørn Kippersund deler sine tips til hvordan du kan vise god e-post-etikette. FOTO: LINE SJØHELLE

Med det mener han at mye som sendes og kommuniseres via e-post med fordel kan flyttes til andre kanaler.

Mange diskusjoner kan eksempelvis flyttes til intern-chatter som Slack, fildeling til lagring- og delingsplattformer som DropBox og Google Drive, og raske avstemninger eller planlegging av møtetidspunkter kan løses gjennom tjenester som Doodle og Spond, foreslår Kippersund.

Så du denne? De beste Chrome-utvidelsene for deg

– Deretter kan du varsle dem det gjelder på e-post – for eksempel at du har lastet opp noen filer på et spesifikt sted, hvor det er enklere å finne igjen filene senere enn å lete frem et vedlegg i innboksen.

Eksperten mener det er tre hovedpunkter som er særlig viktige å tenke på for å gjøre e-postutvekslingen din bedre:

1. Husk relevant tekst i emnefeltet

Mange gidder ikke skrive inn alle e-postadressene på nytt, og bruker derfor gamle e-posttråder, forklarer Kippersund. Og har du da ikke byttet ut teksten i emnefeltet og slettet gammel tekst i e-posten fra forrige diskusjon, kan det skape irritasjon eller forvirring.

– Bruker du litt flid på emnefeltet blir det mye tydeligere for mottakeren hva e-posten handler om.

Sett denne? Disse hurtigtastene bør du kunne i Windows

LITE BRUKERVENNLIG: Det tar ikke lang tid å endre på et gammelt emnefelt, men det er fort gjort å glemme. Foto: Skjermdump Outlook

2. Vær kritisk til kopifeltet

Noe annet som er viktig å tenke over er hvem som skal motta e-posten. Mange plotter inn unødvendig mange mottakere i kopifeltet, påpeker eksperten.

– Tenk over om vedkomne faktisk trenger å stå på kopi i hele mailtråden. Ofte vil det være mer hensiktsmessig å videresende e-posten når konklusjonen er klar, sier Kippersund og legger til:

Les mer: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket

– Men vis respekt for hva du videresender og tenk over om de som startet mailtråden synes det er greit at det plutselig står noen andre på kopi. Hvis e-posten har startet med en privat og lett tone, kan det hende avsenderen ikke vil sette pris på at andre kan lese hele e-postutvekslingen.

3. Hold deg til temaet

En tredje ting en bør vurdere før man sender av gårde en e-post er om innholdet bør stykkes opp i én eller flere e-poster.

– Et godt tips er å holde seg til ett tema eller én diskusjon per e-post, fordi en ofte kun får svar på én ting om gangen likevel.

Sjekk også: Sikkerhetsselskap om virus: E-postlesing størst trussel

I tillegg til de tre hovedpunktene har Smart sammen med Kippersund spikret en huskeliste for fornuftig e-post-bruk:

• Vær konkret og tydelig.

• Svar på alle spørsmål du blir stilt.

• Ikke ignorer e-post som fortjener et svar, slett eller arkiver de andre for å sikre deg oversikten

• Del filer på et fellesområde eller via en delingsplattform og unngå vedlegg i e-post der det er mulig.

• Ikke misbruk ”høy prioritet”-knappen. 

• Bruk bare «svar til alle» når e-posten faktisk angår alle.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.