Bjørn Anders Gustavsen, som blant annet håndterer laptoper som kommer i retur hos Komplett, har bred erfaring med PC-er – og kjenner godt til hvilke komponenter det lønner seg å bytte, og hva som kjennetegner en PC du bør skifte ut.

For mange vil det å erstatte den mekaniske harddisken med en SSD, en ny type harddisk som henter frem data mye raskere, eller å montere mer minne på maskinen, kunne fikse en treg PC.

Sikkerhetsselskap om virus: E-postlesing størst trussel

Men det kan også være annen maskinvare som sinker hastigheten, eller setter begrensninger for hva slags programvare du kan bruke. Da kan det rett og slett være bedre å kjøpe en helt ny maskin.

Her er tegnene du bør se etter:

1. Den sluker strøm

Batterikapasiteten til laptoper vil bli dårligere etter en stund. Da kan du bytte ut batteriet, noe du ofte kan gjøre enkelt på egen hånd.

ALLTID I? Hvis maskinen din alltid må ha laderen i, er det et sikkert tegn på at batteriet ikke er i topp stand. Foto: Shutterstock

Men er PC-en din gammel, er det ikke sikkert en slik utskifting vil ha så mye for seg, særlig om du er nødt til å bytte flere andre komponenter.

– Den nyeste teknologien har mer strømgjerrige systemer med mer kraft til å utføre flere oppgaver, noe som er særlig fordelaktig på bærbare maskiner, da man får litt mer batteri, forklarer PC-eksperten.

Les mer: Slik sjekker du om laptop-batteriet ditt bør byttes ut

2. Maskinen din er treg

Selv om du ikke bruker maskinen til stort annet enn surfing på nettet, har nettstedene vi besøker utviklet seg mye de siste årene – og det kan hende maskinvaren og programvaren ikke vil håndtere disse oppgraderingene på en god måte, og maskinen oppleves dermed som treg.

– Mange tenker ikke på at nettsteder som VG.no eller Facebook har fått mange nye spesialfunksjoner, i form av at man har fjernet mye Flash- og Java-koder, og oppdatert til HTML5, et langt mer komplisert programmeringsspråk enn man har anvendt tidligere, som krever endel av maskinvaren og ikke minst programvaren.

Les også: De nye MacBook Pro-maskinene: Slik velger du riktig

Bytte av harddisk, eller til en ny maskin med SSD, kan gi store utslag, ifølge Gustavsen. Han sammenligner hastigheten på en maskin med vanlig mekanisk harddisk med trafikken på en fylkesvei; akseptabel fart med litt kødannelser. Bytter du til SSD, vil du få en ny hverdag, med tofelts motorvei, hvor du kan kjøre dobbelt så raskt uten tegn til kø.

Sjekk også: Så lett bytter du harddisk selv

UT MED DET GAMLE: Her fjernes en mekanisk harddisk fra maskinen, og blir erstattet med SSD. Det kan gjøre maskinen mye raskere. Foto: VG Partnerstudio

Spesielt interesserte kan oppgradere ytterligere, til en mer avansert SSD, med støtte for såkalt NVMe. NVMe-teknologien drar nytte av maskinvaren og programvaren i SSD-en, ved å fjerne mellomledd, slik at hastigheten blir enda høyere.

– Det blir som å oppgradere til en sportsbil samtidig som en får tilgang til en firefelts vei. Hastigheten med NVMe blir plutselig to til fire ganger så høy.

Men en SSD kan selvsagt ikke gjøre hele jobben alene, og det nytter ikke alltid å bytte bare harddisken – noe som bringer oss videre til neste punkt.

Les mer: Slik velger du riktig PC-skjerm

3. Du får ikke bruke den nyeste programvaren eller operativsystemet

For å bruke den siste, og sikreste, programvaren må en ofte oppdatere operativsystemet på maskinen – men det hjelper lite å oppdatere operativsystemet, om dette igjen krever at du må oppgradere maskinvaren.

– Nettleseren Microsoft Edge, etterfølgeren til Internet Explorer, er et eksempel på dette. I utgangspunktet må en nemlig ha operativsystemet Windows 10 for å kunne bruke Edge, og Windows 10 har en rekke visuelle oppdateringer som krever sitt fra skjermkort, i tillegg til minne og harddisk.

Dette gjelder selvsagt også for andre programvareoppdateringer og annen ny teknologi  – ikke bare Microsoft Edge. Bruker du ikke den siste versjonen av operativsystemet, kan du ikke regne med å få tilgang til alt. Og oppgraderer du det ene, kan du bli nødt til å oppgradere en hel del annet også.

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

4. Du får ikke utnyttet internetthastigheten din

Ny nettverksteknologi gir mer stabilitet, høyere sikkerhet og raskere fart, ifølge Gustavsen. Men eldre harddisker er ofte en flaskehals.

– Nå som det blir mer og mer vanlig med raskere nett fra internettleverandørene, faller mange for fristelsen og kjøper 100 Mbit/s bredbånd. Men en PC med eldre harddisk vil ikke kunne benytte seg av dette fullt ut, og man kjøper dermed mer kapasitet enn man klarer å bruke. Er man flere i samme husstand som bruker nettet samtidig, bortfaller riktignok litt av argumentet om for mye kapasitet.

For å sjekke om enheten din utnytter hastigheten, kan du sjekke for eksempel nettfart.no, eller finnen en annen hastighetsmåler på nett.

5. Maskinen din går varm

Et annen problem er at PC-en kan overopphete og støye mer når den blir eldre.

– Ofte skyldes det litt dårlig vedlikehold fra brukeren sin side. Maskinen går varm fordi kjølepastaen mellom prosessoren og viften blir hard, og i stedet for å være termisk ledende blir den termisk isolerende – og leder ikke varmen bort, forklarer PC-eksperten.

Les her: Slik får du et smart hjem i dag

Å fikse dette kan imidlertid være kostbart, da en bør sende maskinen til et verksted som kan demontere PC-en for å ta vekk og påføre ny kjølepasta, og fjerne årsaken til at kjølesystemet er tett.

– Selv om maskinen går varm, er ikke dette direkte farlig for hverken maskinen eller omgivelsene, da produsentene har en haug med hindringer som gjør at maskinvaren ikke blir brannfarlig.

KAN VÆRE ÅRSAKEN: Uten vedlikehold fra brukeren, kan maskinens kjølesystem bli tett. Virker ikke det som det skal, kan maskinen gå varm. Foto: Shutterstock

6. Du har behov for en annen maskin

Med nye interesser og hobbyer, kan det hende du får behov for en helt annen PC enn den du har fra før av.

– I mange tilfeller kan det være lønnsomt å bytte fra en bærbar til en stasjonær maskin. Kjøper man for eksempel en ferdigbygget Komplett PC, har man en god basismaskin man kan bygge videre på, ved å installere ekstra skjermkort til spill, eller enkelt utvide med flere harddisker.

Så du denne? Fire gode grunner til å velge 2-i-1-PC

Men det er selvsagt ikke alltid hensiktsmessig å velge en stasjonær PC.

– Det er greit å tenke på hvor, når og i hvilken sammenheng du har tenkt å bruke maskinen. Skal du for eksempel være DJ er det en fordel med bærbar maskin som takler tung programvare, men den trenger kanskje ikke være bærbar om du skal produsere musikk i et studio.

7. Du har vært uheldig

Om du har ødelagt maskinen din, for eksempel ved å søle drikke eller at du har mistet den i bakken, kan det i mange tilfeller være bedre å bytte hele PC-en.

– Dar du ikke verdigjenstandsforsikring eller en annen forsikring som dekker skaden, kan det ofte bli fryktelig dyrt å få PC-en reparert. I de fleste tilfellene vil det da lønne seg å kjøpe en ny maskin, siden du må stå for disse kostnadene selv.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.