Trådløse hodetelefoner til trening
Frustrerer du deg over at øreproppene stadig faller ut, eller at ledningen er i veien? Smart hjelper deg finne riktige hodetelefoner til trening.
Lydkvalitet er selvsagt viktig, men det er ikke det eneste du bør vurdere når du skal finne ørepropper eller hodetelefoner til å bruke når du er i aktivitet.
Camilla Lorentzen er personlig trener og driver treningsbloggen «Fitnok». Hun er en av dem som setter god lyd høyt, men hun mener god passform er minst like viktig.
Les også: Treningsekspertenes app-anbefalinger
– Propper som gir gnagsår i øra, og har en diskant som ikke likner grisen, gir meg mer hodepine enn treningsglede, og blir raskt forkastet, sier hun til Smart.
Viktig med riktig passform
Mange såkalte «in ear»-hodetelefoner har flere propper med i esken, slik at du kan velge en størrelse som gjør at øreproppene sitter godt i dine ører. Det er denne typen hodetelefoner som er mest vanlig å bruke til trening, ifølge treningseksperten.
– Men i løpet av de siste årene virker det som om «on ear»-hodetelefoner har kommet mer og mer inn på markedet, spesielt for dem som trener styrke. Disse har jo en overlegen lyd sammenlignet med de fleste «in ear»-modellene, og jeg sverger selv til disse.
Sjekk også: Tråløse høyttalere til sommeren
De trådløse «on ear»-hodetelefonene Monster iSport Freedom V2, er et eksempel på hodetelefoner rettet mot en aktiv målgruppe – og som har fått gode anmeldelser blant annet for lydkvaliteten. Batteritiden er opptil 24 timer, opplyser Anne Grethe Holst, produktsjef for HiFi i Komplett.
– De er supre til treningspersoner som liker hodetelefoner på og ikke i øret, og de føles ikke klamme selv om de er på øret, sier hun.
Mange foretrekker blåtann
Videre er det en fordel å kunne droppe ledningene – enten du løper ute, eller trener inne på et treningssenter.
– De fleste som trener ønsker trådløs lyd, som gjør det enkelt å bevege seg, og som lett kan kobles til enheter. De som sliter med å huske ladning, sverger fortsatt til kabler, sier Holst.
Nå har imidlertid batteritiden på mange blåtann-hodetelefoner blitt såpass god at du ikke behøver lade hodetelefonene mellom hver gang – og som regel kan du også bruke dem med ledning.
– Jeg har alltid med meg en ledning i lommen i tilfelle hodetelefonene skulle gå tom for strøm, men once you go Bluetooth, you never go back, sier Lorentzen.
Sjekk også: Trådløs lyd er fremtiden
Bør tåle vannsprut
De fleste hodetelefoner tåler en god del, men om du svetter mye, eller er aktiv i all slags vær, lønner det seg nødvendigvis å velge hodetelefoner som er laget for å tåle slikt.
– Treningshodetelefoner har et større fokus på robusthet og på å tåle svette og/eller vannsprut, forklarer Holst.
Mange av produsentene oppgir en IP-kode, som forteller om hvor mye vann produktet tåler. Det siste sifferet i koden varierer på en skala fra 0 til 8, og jo høyere tallet er, jo mer vann tåler produktet.
Sony NW-WS413 har eksempelvis koden IP68, noe som betyr at hodetelefonene tåler «varig neddykking i vann».
Les mer om IP-systemet her: Sjekk koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler
Andre produsenter bruker begreper som «svettesikre», «sprutsikre», eller «vannbestandige», hvor det er mindre klart nøyaktig hva hodetelefonene tåler.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.