Hjemme hos familien Risberg Syversen sliter de med akkurat de samme irriterende nett-problemene som svært mange andre: Hakkete, dårlig internett.

– Vi betaler for å kunne bruke mest mulig nett samtidig, men likevel har vi ikke engang nok til å strømme en film uten avbrytelser, sier Marius Risberg Syversen. 

Han bor sammen med faren og søsteren på Rasta i Akershus. Hjemme har de flere smart-TV-er, laptoper, telefoner og en kraftig gaming-PC. De betaler for internett med 160 megabit per sekund (mbps) for å dekke forbruket, men nettverket er svakt og faller ofte ut.

Les flere internett-tips: Tabbene som kan gi deg dårlig nett hjemme

FRUSTRERT: Marius Risberg Syversen opplever stadig at nettet ikke strekker til. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Sjef for Komplett Retail Store i Oslo sentrum, Malene Sollie, finner straks problemet. 

– Her står ruteren gjemt bort sammen med mye annen elektronikk. Denne modellen er for svak til å takle 160 mbps, og i tillegg står den på en subwoofer. Det forstyrrer signalene, samtidig som vibreringen fra høyttaleren kan skade ruteren, sier hun.

– Løsningen blir å bytte til en kraftig ruter med egne veggfester. Da får den henge fritt og kan sende ut de sterke signalene den tar inn.

Klar for sommer?: Få oversikt over været med disse dingsene

ORDNER OPP: Malene Sollie er sjef for Komplett Retail Store. Der får kunder gratis hjelp hvis produktene de har kjøpt fra Komplett er innenfor garantitiden. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Sollie forteller at en nettilkobling aldri er sterkere enn det svakeste leddet i kjeden. Dermed hjelper det lite å betale for mer internett hvis ikke ruteren takler påkjenningen.  

Har du PC-problemer? Syv tegn på at du bør bytte pc

– For å forsikre seg om at man får den båndbredden man betaler for, må man passe på at man har både riktig utstyr og oppsett.

Klikk her for å komme til ruteren Komplett monterte hos familien Risberg Syversen:

Dårlig dekning på gutterommet

Hjemme hos familien til Mikkel Falck-Paulsen har de et helt tilsvarende problem: 

– Jeg spiller mye på rommet mitt, men internett kobler seg ofte ut midt i spillet. Vi er gjerne ti venner som spiller over nett samtidig, og det er ganske irriterende når jeg plutselig forsvinner, sier Mikkel.

Sammen med mor Lise Regine Kristensen og resten av familen, bor han i en stor enebolig nord i Oslo. Familien har normalt internett i hele huset, bortsett fra på gutterommet.

Les også: Slik gjør du nettet ditt sikrere

PRØVD LENGE: Mor og sønn har ikke klart å fikse problemene med ustabilt internett. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Sollie fra Komplett forteller at det er et vanlig problem at store hus har områder en ruter ikke rekker frem til.  

– Familien betaler for 100mbps for å dekke all internettbruken, men det når ikke frem til overetasjen. Løsningen her er å sette opp en kraftig forsterker mellom ruteren og soverommet til Mikkel.  

– Her bør de velge en forsterker som ser ut som en ruter, gjerne en med eksterne antenner. De er mye kraftigere enn små klosser du plugger rett inn i veggen. 

Bruker du Chrome? Her er de nyttigste utvidelsene for deg

GJEMT: Rutere er ofte gjemt i hyller, skuffer eller skap. Da blir imidlertid signalene blokkert. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Sollie anbefaler også familien å flytte ruteren ut fra en lukket skuff under TV-en, til et sted den kan stå høyt og fritt.  

Les også: Slik gjør du FM-radioen om til en lekker høyttaler

– Mange gjemmer bort ruteren sin, fordi de ikke synes den ser så fin ut, men da får de svakere signaler. Heldigvis har flere produsenter oppdaget det problemet, og derfor begynt å legge mer vekt på design når de lager rutere. 

Klikk her for å komme til forsterkeren Komplett monterte hos familien til Mikkel Falck-Paulsen:

Ustabilt nettverk med «alt-i-ett»-boks

– Det er klart det er frustrerende hvis jeg sitter og ser fotballkamp i kjelleren og så fryser bildet på skjermen midt i andre omgang, sier Ole Andreas Eide-Fallet.

Han bor med kona og en liten datter i et nytt treetasjers hus øst i Oslo. Familien betaler for 30 mbps med internett, som skal være nok for en liten familie på tre. Men Eide-Fallet forteller at når de bruker flere enheter samtidig, er tilgangen ofte dårlig. 

– Etter at vi byttet til en ny «alt-i-ett»-boks fra leverandøren, har nettet vært ustabilt. Noen ganger er det topp, og andre ganger stopper det helt opp.

Les også: Nå får du en enda bedre TV-opplevelse hjemme i stua

OPPGITT: Småbarnsfar Ole Andreas Eide-Fallet opplever ofte at strømmetjenester henger seg opp. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Slike bokser med innebygde rutere er gjerne beregnet på små leiligheter, og ikke nødvendigvis kraftige nok i eneboliger. 

– Ole har helt standard bruk: smart-TV, mac og et par smarttelefoner. Det er ikke noe som skal kreve mer enn en vanlig internettilkobling, sier hun.

– Men på en del steder i huset når ikke nettet fram. Og det skyldes nok boksen familien har. «Alt-i-ett»-bokser har ofte en del utfordringer, spesielt når det kommer til rekkevidde.

Fikk du med deg denne?: Slik får du et smart hjem allerede i dag

Sollie klarer å forbedre signalet til Eide-Fallet ved hjelp av en forsterker, men anbefaler heller familien å koble boksen sin til en ekstern ruter.

– Å ha en kraftig separat ruter vil nok være beste løsning med en slik «alt-i-ett»-boks, sier hun. 
FORBEDRING: Problemet til Eide-Fallet kan løses med en fortsterker, men en mer solid løsning er å installere en ekstern ruter. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Klikk her for å finne den eksterne ruteren Komplett anbefaler til å bruke med en «alt-i-ett»-boks:

Har du andre nett-problemer?

· Har du murvegger eller store speil mellom ruteren og PC, mobil eller nettbrett? 

– Hvis huset ditt har stein, murvegger eller store speil kan signalet bli blokkert. Da trenger du en forsterker som formidler forbindelsen forbi hindringene, sier Sollie.

· Bruker du begge frekvensbåndene?

– Nye rutere sender på to frekvenser: 2,4 og 5 gigahertz (ghz). Du bør passe på at du bruker kapasiteten til begge frekvenser, så ikke én av dem får all trafikken. 

– Som en tommelfingerregel har 2,4 ghz mindre hastighet og større rekkevidde, mens 5 ghz har høyere hastighet og mindre rekkevidde. Derfor bør du koble enkle enheter som smarttelefoner til 2,4 ghz, og enheter med større krav, som gaming-pcer, til 5 ghz. 

– I tillegg er det er ikke alle enheter som kan koble seg til 5 ghz. Derfor må du passe på at enhetene du bruker støtter to frekvenser, eller dual-band. Hvis de ikke gjør det, vil du ikke få den høyeste hastigheten fra ruteren din, sier Sollie.

Les mer om PC-trøbbel: Treg pc? Så lett får du mer minne som gjør pc-en raskere

· Bruker du kabler?

– En enkel måte å frigjøre kapasitet på det trådløse nettverket ditt på, er å bruke kabler. Hvis du for eksempel kan koble smart-TV-en din til ruteren med en kabel, vil det frigjøre den trådløse båndbredden for andre enheter.

– Et annet alternativ i store hus er å bruke noe som heter Powerline. Da kjøper du et sett med adaptere du kobler til strømuttakene dine, og får kablet nett via strømnettet. Det sørger for stor hastighet over store avstander, sier Sollie.

· Betaler du for en kraftig nok internettlinje?

– Du trenger forskjellige linjer avhengig av bruken din. En liten husholdning kan klare seg med en standardpakke på 30 mbps, mens en større kanskje må ha opp mot 100 mbps, eller mer.

– Å bruke Netflix bruker for eksempel omtent 8 mpbs av nettverket ditt, mens surfing på en smarttelefon kanskje tar opp 1 mbps. Tyngre oppgaver, som gaming-PC-er, krever mye mer. Du bør legge sammen bruken til hele familien for å se om du betaler for nok båndbredde, sier Sollie.

Hvis du fortsatt ikke får orden på internettet ditt, kan du ta turen til Komplett Retail Store i Oslo sentrum for mer hjelp.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.