Ifølge Bjørn-Ivar Nordbø, nordisk produktsjef for smarte hjem i Komplett, er det mange dingser på markedet som gir deg informasjon om været – og noen er nødvendigvis mer avanserte enn andre.

– De aller fleste gjør jobben, enten det er en enkel gradestokk som viser temperaturen utenfor vinduet ditt, eller en værstasjon som også måler vind og nedbør. Det spørs bare hva du er interessert i å få vite, sier Nordbø.

Les også: Slik kan du få et smarthjem i dag

Et av værsystemene som har fått gode anmeldelser i både norske og utenlandske produkttester, er Netatmo, som føres av blant annet Komplett.

– Med selve stasjonen følger én måler til å ha inne, og én til å ha ute. I tillegg kan du koble til flere sensorer, vindmåler, nedbørsmåler og overvåkningskamera – og i appen kan du følge med på både inne- og uteklimaet direkte.

Hvor avansert du ønsker at systemet skal være, kan du med andre ord bestemme selv.

Smartere og smartere løsninger

Hjemme hos Eirik Norman Hansen blir stadig flere enheter koblet til internett. Alt fra baderomsvekt, lyspærer og værstasjon, kan styres ved hjelp av Norman Hansens mobil eller smartklokke.

Sjekk også: Apper og tips til Philips Hue: Slik får du mest ut av den smarte belysningen

– Det kommer stadig nye dingser, og det som er så interessant nå, er at de faktisk kan gi ganske mye mening. Nå justeres temperaturen hjemme ut fra termostater i rommet, men det er ikke lenge til temperaturen vil kunne justeres før temperaturen har falt for mye – basert på smarte lokale værmeldinger, forklarer teknologientusiasten. Norman Hansen er til daglig administrerende direktør i Itch Design AS, og holder foredrag om markedsføring, trender dingser og teknologi.

EKSPERTER: Bjørn-Ivar Nordbø er nordisk produktsjef for smarte hjem i Komplett, og Eirik Norman Hansen følger teknologitrendene. Foto: Privat/Sven-Erik Knoff

Han bruker i dag værstasjonen Bloomsky, som startet som et «Kickstarter»-prosjekt i 2014. Ved hjelp av ulike sensorer og kamera, henter enheten blant annet informasjon om temperatur, nedbørsmengde og luftfuktighet, som formidles i «real-time» gjennom den tilhørende appen.

­­– Noe av det som engasjerte meg med dette prosjektet, er at det har en «community»-tankegang, hvor den lokale værmeldingen blir beriket og mer presis av at flere enheter er koblet til. I tillegg er det et kart i appen, som viser hvordan været faktisk er på ulike steder.

Så du denne? Slik kan ditt smarthjem se ut om ti år

La været styre dingser hjemme

Ifølge Norman Hansen er det et frustrasjonsmoment at ikke alle smarte systemer «snakker samme språk», slik at man er avhengig av flere ulike systemer og apper. Dette problemet har man imidlertid ikke med Netatmo-systemet.

– En av fordelene med Netatmo, er at de har åpen protokoll. Det betyr at værstasjonen kan integreres i andre sentrale systemer, forklarer Nordbø.

Les også: Nå blir droner en større del av hverdagen din

IFTTT: Hvis én ting skjer, så skal noe annet skje - for eksempel kan du få et varsel på mobilen når det begynner å regne. Skjermdump: www.ifttt.com

Har du eksempelvis smarte panelovner eller elektriske markiser hjemme, kan du koble værstasjonen til disse enhetene. Ved hjelp av tjenesten «If this then that» (IFTTT), kan du programmere ulike scenarier – for eksempel at markisene skal rulles inn når værstasjonen registrerer at det begynner å blåse eller regne.

Les også: Slik kan du lade mobilen trådløst

– I dag lyser den ene lampen hjemme hos oss blått når det regner på hytta, sier Norman Hansen.

– På sikt vil kanskje systemet til og med kunne forstå at markisene bør rulles inn før regnværet kommer – da vil dette gå fra å være kult, gøy og moro, til å bli ordentlig nyttig.

Les mer om Eirik Norman Hansens digitale hverdag på bloggen hans her.

Sjekk appene også uten værstasjon

VÆR-APPER: Til venstre er et skjermbilde fra Bloomsky-appen, som viser informasjon fra Norman Hansens værstasjon. Til høyre ser du temperaturene som er målt med Netatmo-stasjoner, som vises i Netatmo-applikasjonen. Skjermdump: Bloomsky/Netatmo

I likhet med i Bloomsky sin app, kan du i Netatmo-appen hente værdata fra andre sine værstasjoner. Klikker du deg inn i de to appene vil du se at det finnes langt flere Netatmo-stasjoner her til lands – kanskje til og med noen like i nærheten av deg.

Les mer: Treningsdingsene som får deg i form

– Om du ikke har en værstasjon selv, kan det hende at noen tre hus nedenfor deg har det, slik at du kan følge med på været der du bor, eller hvordan været er på hytta, forklarer Nordbø.

Du får imidlertid ikke tilgang til alle data om du ikke har en egen brukerkonto, men laster du ned appen, kan du få en liten smakebit på hva systemet har å by på.

– Dessuten lagrer appen all informasjonen, slik at du kan sjekke nøyaktig hvordan været var på en gitt dato, for eksempel på 17. mai i fjor.

Klikk her for å laste ned Netatmo-appen i App Store eller Google Play, eller BloomSky i App Store eller Google Play.

Les også: Slik velger du riktig Smart-TV – og gjør TV-en din smartere

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.